REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Scântei la şcoala din Tuzla: o învăţătoare şi directoarea şi-au pus poalele în cap

Scântei la şcoala din Tuzla: o învăţătoare şi directoarea şi-au pus poalele în cap

Replica API 28 iunie 2013 | 00:00 2392

Conducerea ISJ spune că lucrurile sunt sub control

Conducerea ISJ spune că lucrurile sunt sub control

Spirite încinse în cadrul Şcolii Gimnaziale numărul 1 din Tuzla. Şi nu, nu se datorează soarelui fierbinte ce s-a postat asupra noastră, ci despre aşa-zisele conflicte dintre cadrele didactice, reclamate de unul dintre ele, şi anume Georgeta Ioniţă. Aceasta susţine că viaţa profesională i-a devenit un calvar, că este tratată foarte urât şi nu puţine au fost momentele când i s-au adresat injurii. În plus, mai spune Georgeta Ioniţă, a fost împiedicată în a exercita mai multe activităţi, toate acestea având un singur scop: să-şi dea demisia. Privind situaţia dintr-o altă perspectivă, directorul unităţii de învăţământ, Afrodita Marcoşanu, susţine că nu este adevărat, la mijloc fiind vorba de cu totul altceva, şi anume puncte de vedere diferite în anumite situaţii.

Chiar dacă unităţile de învăţământ de pe teritoriul Constanţei sunt pe cale să-şi tragă obloanele pentru o bună perioadă de timp, urmând să se redeschidă în toamnă, iată că încă există probleme pe ici, pe colo. Vorbim despre Şcoala Gimnazială numărul 1 din Tuzla, acolo unde un cadru didactic, Georgeta Ioniţă, susţine că are viaţă amară. Potrivit acesteia, problemele au început cu ceva timp în urmă, dar s-au acutizat în 2013, ajungând acum să nu mai ştie încotro s-o apuce, după cum a declarat chiar ea. Mărul discordiei ar fi luat naştere în momentul în care a terminat Facultatea de Litere, în anul 2012, fiind atunci încadrată ca institutor, pe când o colegă de-a ei, Luminiţa Ţoţoiu, ar fi terminat studiile superioare în 2011, fiind încadrată ca profesor pentru învăţământul primar, fiindu-i mărit şi salariul. "Mi s-a spus că eu nu pot fi altfel încadrată pentru că am absolvit cursurile superioare după lege şi nu mă încadrez. După ce am aflat că i s-a mărit considerabil salariul, am început să fac nişte cercetări şi am descoperit pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean că absolvenţii 2011 nu pot fi încadraţi profesori pentru învăţământul primar, ci trebuie să-şi depună un dosar de echivalare a competenţelor, în vederea recunoaşterii acestei funcţii. S-au luat măsurile, i-a fost scăzut salariul, însă nici până în ziua de astăzi nu ştiu dacă i-au fost luaţi înapoi şi banii aceia ce i-a primit în plus timp de un an de zile. De atunci a început calvarul meu. Sunt tratată foarte urât, de colegi, de directoare, mi s-au adresat şi injurii, chiar în timpul şedinţelor , consiliilor profesorale", a declarat, pentru "Replica", Georgeta Ioniţă, învăţător în cadrul Şcolii Gimnaziale numărul 1 din Tuzla. În plus, ne mai spune cadrul didactic, mereu i se aduce la cunoştinţă că ar fi mai bine să-şi dea demisia şi să predea ca profesor, dacă tot are studii superioare, la altă unitate de învăţământ. "Vă spun, nu ştiu încotro s-o apuc, nu ştiu ce mă aşteaptă la toamnă, trăiesc în teroare. Am terminat acum cu elevii de clasa a IV-a şi nici nu ştiu ce clasă voi avea: clasa I sau pregătitoare. Mi se spune doar atât, cu un ton ameninţător: lasă că vezi tu la toamnă. Sunt marginalizată, mi se vorbeşte urât, sunt exclusă din multe activităţi", a mai spus cadrul didactic, menţionând că i s-au blocat multe activităţi metodice. Cum situaţia pare că a ajuns la extrem pentru învăţătoarea din Tuzla, aceasta a spus că vrea să intre şi în greva foamei întrucât astfel nu se mai poate.

Directorul: mi-a fost şi elevă, cum să mă port aşa cu ea?

De cealaltă parte, directorul unităţii de învăţământ, Afrodita Marcoşanu, regretă că s-a ajuns într-o asemenea situaţie, însă situaţia nu a fost prezentată corect. Aceasta susţine că nu se poartă nimeni urât cu Georgeta Ioniţă, la mijloc fiind vorba de puncte de vedere în contradictoriu şi nimic mai mult. "Nu, nu este aşa. Lucrurile stau altfel. Sunt nişte probleme dar nu legate de modul cum este tratată. Dânsa este un om al comunei e fostă elevă de-a noastră, este de zeci de ani cu noi, acolo. E o schimbare de comportament şi de aici au ieşit nişte discuţii, dar nu e nimic grav. Chiar acum (miercuri - n.r.) am vorbit cu dânsa s-o solicit la BAC, în calitate de supraveghetor. Îmi pare foarte rău că s-a ajuns aici. Sunt în învăţământ de 35 de ani, a fost eleva mea, vă daţi seama că nu pot să mă port aşa cu ea. Sunt modalităţi diferite de abordare a unor probleme, asta este tot", a spus Afrodita Marcoşanu, directorul Şcolii numărul I din Tuzla. De aceeaşi părere este şi inspectorul şcolar Lucian Faliboga, care a spus că a discutat cu directorul unităţii şcolare cu privire la acest aspect. "Am vorbit cu doamna director de la Tuzla şi nu este absolut nici o problemă acolo. Nu are nimeni cum s-o dea afară şi nici nu şi-a propus aşa ceva. Sunt nişte discuţii de final de an şcolar, dar totul se desfăşoară în beneficiul elevilor. Mici neînţelegeri ca în orice domeniu de activitate", a spus Lucian Faliboga.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218