REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Scapi de una, dai de alta! Dacă te debranşezi de la RADET, plăteşti taxă de poluare

Scapi de una, dai de alta! Dacă te debranşezi de la RADET, plăteşti taxă de poluare

Replica API 10 august 2016 | 00:05 900

Veşti proaste pentru la toamnă

Veşti proaste pentru la toamnă

Sursa foto energycenter.ro

Pe perioada verii, constănţenii profită de faptul că nu se furnizează căldură şi se debranşează pe de la sistemul centralizat de încălzire. Mii de proprietari de apartamente au solicitat numai în această vară renunţarea la încălzirea centralizată, deoarece a ajuns un lux, susţin ei. Cu toate acestea, cei care au deja centrale termice şi cei care doresc să îşi monteze, ar putea plăti din toamă o taxă de poluare. Părerile constănţenilor cu privire la acest aspect sunt împărţite.

Discuţiile pe tema taxei de poluare sunt de ani de zile şi este o chestiune de timp până când aşa-zisa taxă de poluare va intra în vigoare. Potrivit unui raport pus în dezbatere public de către Ministerul Energiei în luna mai, deţinătorilor de surse de încălzire pe gaze naturale „poluante, nesigure şi neeficiente” ar trebui să li se impună plata unei taxe de poluare, potrivit raportului sesiunii de lucru „Eficienţă energetică, energie termică şi cogenerare” din cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naţionale 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050.

Astfel, în documentul citat se propune „introducerea în legislaţie a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deţinătorii de surse de încălzire poluante, nesigure şi neeficiente, conform principiului “poluatorul plăteşte”, taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat”, adăugându-se că „astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor”.

„Energia termică pentru mediul urban este, în prezent, asigurată prin centrale electrice de termoficare (CET-uri) şi prin sisteme centralizate de alimentare cu energie termică (SACET) în cel mult 70 de localităţi (ANRSC, 2015), în scădere de la 320 de localităţi în anul 1990, peste 250 de localităţi renunţând la încălzirea centralizată pe fondul pierderilor financiare mari. Sistemele funcţionale sunt adesea supradimensionate, iar proiectele de termoizolare a blocurilor de apartamente reduc şi mai mult consumul de agent termic. SACET-urile continuă să piardă clienţi, fiind deseori în insolvenţă sau faliment”, se mai afirmă în raport.

Constănţenii vor să se debranşeze cu tot cu taxă de poluare

Locuitorii oraşului Constanţa nu mai doresc să plătească bani cu carul la RADET. Cu toate că regia a făcut eforturi pentru ca abonaţii să plătească mai puţin la caldură, aceştia consider că încălzirea prin centrale termice este cea mai bună soluţie. La aflarea veştii că ar putea plăti o taxă de poluare, constănţenii nu se sperie. „Dacă va fi o taxă de bun simţ, nu voi avea nici o problemă. Nu pot să spun că sunt de acord cu acestă iniţiativă, dar nici contra.

Oricum cred că o să plătesc mult mai puţin ca la RADET”, a declarat Bogdan, un constănţean din cartierul Tomis Nord. Un alt locuitor al oraşului Constanţa, care are montată o centrală termică, afirmă că această iniţiativă nu este de salutat. „Am centrală pe gaze de aproape un an, iar costurile au fost cu mult mai mici faţă de cele de la RADET. Nu ştiu dacă treaba aceasta cu taxa de poluare este una foarte bună, iar să dăm bani. Abia ne-am debranşat de la RADET ca să plătim mai puţin, iar acum trebuie să dăm bani în altă parte? Nu mi se pare normal”, a spus constănţeanul.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614