REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Scările exterioare de incendiu – o obligativitate necesară sau un moft al ISU?

Scările exterioare de incendiu – o obligativitate necesară sau un moft al ISU?

Replica API 6 martie 2018 | 05:27 2677

În Constanţa, ca şi în alte oraşe, au fost înregistrate numeroase cazuri de incendii la etaje superioare ale clădirilor înalte, precum blocurile de locuinţe sau hotelurile. Pentru evitarea pierderilor omeneşti, anumite reglementări legislative obligă proprietarii unor astfel de clădiri înalte să asigure mai multe căi de evacuare în caz de incendiu iar, în anumite cazuri, înfiinţarea unor scări exterioare deschise pentru evacuarea persoanelor. Vorbim despre binecunoscutele „scări de incendiu” pe care le vedem mai mult prin filmele americane, acolo unde orice bloc este prevăzut obligatoriu cu o scară metalică. La noi în România, din câte se pare, nu este bine conturată o astfel de obligativitate, doar în condiţii excepţionale.

În Constanţa au fost câteva cazuri de incendii care ar fi putut avea bilanţuri tragice din punct de vedere al numărului victimelor. Unul din cazuri ar fi incendiul de la acoperişul hotelului Histria din staţiunea Mamaia, aparţinând afaceristului George Bosânceanu, unde pompierii s-au luptat ore bune cu flăcările. În luna noiembrie 2015, un scurtcircuit a provocat un ditamai incendiul care a cuprins acoperişul hotelului şi o parte din ultimul etaj. Întâmplarea a făcut ca în clădire, la vremea aceea, să fie doar 3 persoane care au fost evacuate imadiat. Întrebarea e ce s-ar fi întâmplat dacă incendiul ar fi avut loc vara, în plin sezon, când tot hotelul era plin cu turişti.

În municipiul Constanţa, în ultimile luni au tot fost cazuri de apartamente care au luat foc, unul pe 16 noiembrie 2017, unul pe 7 decembrie 2017, iar ultimul pe 26 ianuarie 2018. În unele cazuri a fost vorba despre explozii urmate de incendii, iar dacă Pompierii ISU nu ar fi intervenit la timp, flăcările s-ar fi întins şi la alte apartamente, iar în astfel de cazuri clar este nevoie de o evacuare în masă, pentru care o simplă scară de bloc ar putea fi insuficientă. În schimb, există şi clădiri care au fost prevăzute cu astfel de scări exterioare de evacuare, chiar din proiect. Vorbim, de pildă, despre sediul Alpha Bank, de pe bulevardul Mamaia, hotelul Arena Regia, din Mamaia Nord, precum şi alte imobile care fac parte din circuitul turistic, în special construcţiile noi.

Reglementare

Potrivit Normativului de siguranță la foc a construcțiilor, indicativ P 118-99, din 07.04.1999, la capitolul „Căi de acces, intervenţie şi salvare”, conţine un subcapitol care se referă strict la aceste scări exterioare.

„Scările de evacuare exterioare deschise pot fi amplasate independent, în exteriorul construcției sau alipite acesteia pe maximum trei lături. Ele pot înlocui scările interioare de evacuare necesare sau pot constitui o continuare a acestora, dacă sunt executate din materiale C0 (CA1), cu rezistență la foc de minimum 15 minute și dacă respectă prevederile referitoare la dimensioarea scărilor de evacuare, respectiv dacă sunt protejate conform art 2.6.44. din P 118-99. Scările exterioare deschise de evacuare trebuie să fie astfel amplasate sau protejate, încât circulația să nu poată fi blocată de flăcările sau fumul produs - în caz de incendiu - în construcția pentru care ele asigura evacuarea, ori datorită avarierii unor conducte de aburi, lichide sau gaze combustibile, acizi sau substanțe toxice, etc, amplasate la mai puțîn de 3.00 m de gabaritul scării. Se consideră satisfăcătoare protejarea scărilor prin amplasarea lor în dreptul unor porțiuni pline de perete C0 (CA1) și minimum 15 minute rezistență la foc, care în proiecție orizontală depășesc cu minimum 3,00 m gabaritul scării, sau prin ecranarea scării celemente rezistente la foc minim 15 minute făță de golurile din perete (cu excepția celor tacces la scări) și conductele menționate mai sus, care se află la distanță mai mică 3,00 m. Golurile de acces la scările exterioare deschise se protejează prin uși etanșe la fa 15 minute, echipate cu sisteme de autoînchidere sau prin treceri şicanate, corespunzător necesităților funcționale”, se arată în Normativul respectiv.

Pentru a afla câte clădiri din rândul celor în care se impune această obligativitate respectă normele impuse sau care sunt principalii factori care trebnuie luaţi în considerare pentru a stabili cu exactitate care anume tip de clădiri trebuie prevăzute cu scări exterioare, vom afla de la reprezentanţii SIU Dobrogea şi vom reveni într-un alt material pe această temă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
uita-ti-va la filmele americane... toate blocurile lor, indiferent de zona in care se afla, au scari exterioare pt incendiu...!!!
2
0
Trebuie sa fie obligatoriu la cladirile mai inalte 3 etaje
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614