REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Scenarii tactice, în Poligonul Capu Midia, pentru viitorii specialiști JTAC

Scenarii tactice, în Poligonul Capu Midia, pentru viitorii specialiști JTAC

Replica API 16 octombrie 2020 | 00:00 1512

Un detașament din cadrul Centrului de Perfecționare ISR (Informații, Supraveghere, Recunoaștere), parașutiști și JTAC “general Grigore Baștan” a participat, în perioada 12-15 octombrie 2020, la partea finală a Cursului de certificare a Controlorilor în Zona Finală de Atac Integrat / Joint Terminal Attak Controller (JTAC), care s-a desfășurat în Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia.

Militarii au executat modulul practic care a constat în dirijarea aeronavelor cu aripă fixă, aparținând Bazei 86 Aeriană “locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și a elicopterelor aparținând Bazei 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” în misiuni de close-air suport. Au fost simulate atacuri pe timp de zi și pe timp de noapte, atât în mediu permisiv, cât și nonpermisiv din punct de vedere al amenințărilor aeriene.

Viitorii specialiști JTAC au învățat cum să ia decizii rapide în sprijinul comandantului de la sol, cu ajutorul aviației. Militarii au avut de evaluat situația din teren și au transmis piloților aparatelor de zbor coordonatele țintelor care urmau să fie distruse.

Concret, în aceste zile cursanții au parcurs diferite scenarii statice fiind puși în situația de a ocupa, amenaja și camufla posturi de observare din care au raportat activitatea inamicului și au indicat ținte aeronavelor prin descriere și transmitere de coordonate, precum și scenarii dinamice care simulau focul direct al inamicului asupra acestora. Aceste activități au presupus o deplasare continuă, timp în care cursanții controlau acțiunile aeronavelor pentru nimicirea inamicului. Potrivit instructorilor, aceștia și-au demonstrat abilitățile necesare specialității JTAC, specialitate care necesită complexe resurse fizice și intelectuale.

Comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a spus că militarii au beneficiat de tot sprijinul, facilitățile poligonului, cele de cazare și masă fiind optime pentru ca activitățile lor să se desfășoare în cele mai bune condiții.

A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un audit serios ptr a se vedea ce sporuri incaseaza acest colonel, so putea??
1
5
E clar cu cine tine o parte a populatiei, bai scalvilor?
1
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102