REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Scene de război la Beirut, după o manifestaţie legată de ancheta asupra exploziei din port

Scene de război la Beirut, după o manifestaţie legată de ancheta asupra exploziei din port

Replica API 14 octombrie 2021 | 00:00 777

Tiruri de origine necunoscută au vizat joi la Beirut o manifestaţie organizată de Hezbollah împotriva judecătorului însărcinat cu ancheta asupra devastatoarei explozii din port în august 2020, declanşând violenţe soldate cu şase morţi într-un cartier transformat în zonă de război, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Armata a desfăşurat tancuri în zonă, blocând căile de acces spre cartierul Tayouneh, unde schimburile de focuri efectuate cu pistoale mitralieră şi rachete RPG au durat mai multe ore.

Aceste violenţe survin după săptămâni de tensiuni foarte puternice în legătură cu judecătorul Tareq Bitar, însărcinat cu ancheta asupra exploziei din portul capitalei libaneze de pe 4 august 2020, soldată cu peste 200 de morţi, o tragedie de care au fost acuzaţi mai mulţi oficiali.

Foto: (c) /Mohamed Azakir / REUTERS

Armata a indicat că manifestanţii au fost ţinta unor tiruri în cartierul Tayouneh, în timp ce mărşăluiau pentru a protesta în faţa Palatului de Justiţie, aflat în apropiere. Ministrul de interne, Bassam Mawlawi, a afirmat că la originea focurilor de armă au fost câţiva "lunetişti", rămaşi neindentificaţi pentru moment.

Potrivit corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului, lunetişti amplasaţi pe acoperişurile unor imobile din vecinătatea Palatului de Justiţie au deschis focul asupra manifestanţilor. Bărbaţi înarmaţi, purtând brasarde ale mişcărilor musulmane şiite Amal şi Hezbollah, prezenţi la faţa locului, au ripostat tirurilor.

Foto: (c) /Mohamed Azakir / REUTERS

Schimburilor de focuri li s-au adăugat tiruri cu mitraliere şi cu rachete RPG, care au răsunat apoi în cartierul rezidenţial Tayouneh, transformat într-o veritabilă zonă de război. Unii dintre bărbaţii înarmaţi au ocupat poziţii pe acoperişurile unor imobile.

Un corp care zăcea pe stradă a fost evacuat de echipele de intervenţie în mijlocul ploii de gloanţe, a constatat un corespondent AFP.

Locuitori ai cartierului s-au baricadat în apartamentele lor, iar alţii - înnebuniţi de frică, între care copii şi bătrâni - au fost evacuaţi din clădiri.

Pe reţelele de socializare, în imagini se puteau vedea elevi de la o şcoală din sector ascunzându-se sub bănci sau culcaţi la podea în faţa sălilor de clasă.

Ministrul de interne a vorbit despre şase morţi. Între aceştia, un bărbat ucis cu un glonţ în cap, altul atins în piept şi o tânără de 24 de ani, lovită mortal de un glonţ rătăcit în timp ce afla în propria locuinţă, potrivit surselor medicale.

Alte 30 de persoane au fost rănite, conform Crucii Roşii libaneze.

Foto: (c) Aziz Taher / REUTERS

Premierul Najib Mikati a lansat un apel la calm.

Puternica mişcare armată Hezbollah şi partidul Amal, aliatul său, chemaseră populaţia la manifestaţie pentru a cere înlocuirea judecătorului Tareq Bitar, care şi-a exprimat hotărârea de a interoga înalţi responsabili, între care şi doi foşti miniştri din Amal.

Într-un comunicat comun, cele două mişcări au acuzat "grupuri ale partidului creştin Forţele libaneze, desfăşurate în cartiere şi pe acoperişurile înconjurătoare" că ar fi tras asupra manifestanţilor. Forţele libaneze au dezminţit.

Manifestanţii au incendiat portrete ale judecătorului Bitar, dar şi ale ambasadoarei SUA în Liban, Dorothy Shea. Magistratul este acuzat de complicitate cu Occidentul în anchetă.

Foto: (c) NABIL MOUNZER / EPA

Actor de neocolit pe scena politică libaneză, Hezbollah este considerat drept "grupare teroristă" de către SUA.

Manifestaţia a avut loc exact după ce Curtea de Casaţie a respins plângeri ale foştilor miniştri împotriva lui Bitar, permiţându-i să-şi reia investigaţiile.

Responsabilii politici refuză să fie interogaţi de judecător, chiar dacă autorităţile au pus tragedia pe seama stocării enormelor cantităţi de nitrat de amoniu, fără măsuri de precauţie.

"Faptul că Hezbollah coboară în stradă şi îşi aruncă toată greutatea în această bătălie ar putea duce la importante confruntări şi la destabilizarea întregii ţări", a declarat pentru AFP analistul politic Karim Bitar.

Foto: (c) Mohamed Azakir / REUTERS

În cursul unei reuniuni furtunoase a guvernului lui Najib Mikati miercuri, miniştrii Hezbollah şi Amal au cerut revocarea judecătorului, fapt căruia i s-au opus ceilalţi miniştri.

Franţa a lansat un apel la "calm" şi a reiterat necesitatea pentru justiţia libaneză de a "putea lucra în mod independent şi imparţial".

Aceste violenţe se adaugă mai multor crize grave de ordin politic, economic şi social în care se află Libanul, unde clasa politică, neschimbată de decenii, este acuzată de corupţie, incompetenţă şi inerţie, comentează AFP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218