rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 7 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Eroii din spatele scenei: pompierii, în lupta cu flăcările!

Scene desprinse din filme, la Constanţa: interviu cu Sorin Grecu, salvatorul de vieţi

Nu au timp de stat pe gânduri sau de analizat situaţia, sunt mereu angrenaţi în lupta cu timpul şi cu situaţiile extreme. Îşi pun viaţa în pericol, se strecoară printre flăcări sau alte pericole, pentru a salva vieţi omeneşti. Este vorba despre pompieri, pompierii constănţeni în cazul de faţă, care se pot încadra în categoria eroilor din... spatele scenei, ca să spunem aşa. Pentru că, da, chiar dacă pericolul nu reprezintă o barieră pentru ei, acţionând la limită, de multe ori nu se aleg cu lauri. Plutonierul Sorin Grecu, angajat al ISU Dobrogea încă din anul 2006, a acceptat să vorbească despre meseria sa şi despre acţiunile la care a participat. Fie că a fost la un pas de tragedie, fie că s-a luptat cu focul pentru a salva un om, ori că a salvat un biet animal, eroul nostru ne-a declarat că îi place ceea ce face şi nu ar renunţa la această meserie, satisfacţia cea mai mare fiind atunci când o intervenţie se termină bine. Detalii marcante veţi putea citi în interviul acordat cotidianului "Replica", de către plutonierul Sorin Grecu.

Reporter: Cum aţi ales meseria de faţă, v-a îndrumat cineva, aţi fost influenţat în acest sens?

Sorin Grecu: Sunt plutonier angajat în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din septembrie 2006. Am ales să profesez în acest domeniu pentru că, în primul rând, mi-a plăcut meseria de pompier. Nu am făcut armata la Pompieri, am făcut la Jandarmerie, dar am ales să fiu pompier pentru că mi-a plăcut lucrul în echipă şi faptul că aici suntem chemaţi să salvăm vieţi, nu să intervenim la mitinguri, cum ar fi fost la Jandarmerie.

Rep.: Înţeleg că vă place să salvaţi vieţi, să faceţi muncă de teren, v-aţi fi văzut stând la un birou?

S.G.: Da, pentru că în timpul liber lucrez, cu acordul şefilor de la ISU Dobrogea Constanţa, în altă parte. Fac parte din echipa din serviciul privat al SC City Park Mall, de 5 ani, şi acolo fac, în mare parte, muncă de birou, dar particip şi la puţinele intervenţii de acolo. Mai exact, sunt şef serviciu privat şi sunt cadru în PSI.

Rep.: Revenind la munca din cadrul ISU Dobrogea, există vreo intervenţie care v-a marcat?

S.G.: Da, chiar este. Este o intervenţie de la începutul carierei mele, de prin 2007. Am avut intervenţii destul de multe, legate de salvări persoane, intervenţii la incendii, dar aceasta m-a marcat, nu pot s-o uit. Se întâmpla în februarie 2007, era 3 sau 4 dimineaţa, când am fost solicitaţi la o intervenţie din staţiunea Mamaia. Atunci a avut loc un accident rutier, fiind implicat un Porsche Cayenne, unde au murit pe loc trei persoane şi a patra a murit mai târziu, la spital. Nu ne aşteptam, mai fusesem la accidente rutiere, chiar cu victime, dar aici au fost patru persoane tinere, două fete şi doi băieţi. Din păcate, au murit toţi. Iniţial am crezut că sunt trei victime, dar după ce am stins incendiul, ne-am dat seama că a patra era sub maşină, sub motor. Îmi aduc aminte şi acum, după atâţia ani... chiar dacă avem cele mai multe intervenţii din judeţ.

Rep.: Vi s-a întâmplat să nimeriţi la o intervenţie şi acolo să constataţi că trebuie să vă salvaţi rude, prieteni, cunoştinţe?

S.G.: Din fericire, nu a fost nimic grav. Dar am intervenit, spre exemplu, la Kogălniceanu, la casa unui amic, dar a fost ceva minor, nu s-a soldat cu victime.

Rep.: Nu vă este teamă pentru viaţa dumneavoastră? Totuşi, sunteţi implicat în acţiuni riscante.

S.G.: Nu îmi este teamă pentru că oriunde munceşti, îţi rişti cumva viaţa. Noi suntem pregătiţi, şi ne pregătim continuu, şi încercăm să intervenim cu succes.

Rep.: Aţi fost vreodată într-o situaţie extremă, la un pas să cadă pe dumneavoastră un perete, o bucată de acoperiş ars?

S.G.: Da, s-a întâmplat. Dar, cu ajutorul colegilor, care mi-au fost alături, nu s-a întâmplat nimic. Suntem o echipă şi trebuie să ne bazăm unul pe celălalt. Dar, orice s-ar fi întâmplat, niciodată nu am spus: gata, renunţ! Niciodată.

Rep.: Dumneavoastră, cei din cadrul ISU Dobrogea, chiar sunteţi eroii din umbră, ca să spun aşa. Însă, nu prea vă alegeţi cu lauri. Cum comentaţi acest fapt?

S.G.: Ne deranjează un pic, dar noi ştim că ne facem treaba şi când salvăm vieţi omeneşti, suntem mulţumiţi. Acum, dacă ne apreciază lumea sau nu, asta este.

Rep.: Cum se împacă viaţa de familie cu meseria dumneavoastră?

S.G.: Se împacă foarte bine. Eu lucrez la ISU Dobrogea Constanţa, soţia lucrează la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, chiar pe aceeaşi tură. Mai exact, victimele de la mine, pleacă la ea, la Urgenţă, şi ea ştie tot ce se întâmplă. Suntem în familie băgaţi, cum s-ar spune.

Rep.: Ce studii, pregătiri, aveţi?

S.G.: Am făcut la viaţa mea multe şcoli, cursuri. Am terminat Liceul Sportiv din Constanţa, după care am făcut un curs de 3 ani de asistent medical de igienă şi sănătate publică, apoi am terminat Facultatea de Drept. Am făcut şi două cursuri pentru PSI, pentru a cunoaşte mai bine meseria.

Rep.: Cred că aţi participat şi la descarcerări...

S.G.: Da, am participat şi la descarcerări, nu multe, dar destule. Avem o singură maşină de descarcerare pe tot judeţul şi când este ocupată, mergem cu alte autovehicule, care sunt dotate corespunzător.

Rep.: Având în vedere că vă tot confruntaţi cu incendii, aţi fost pus vreodată în situaţia de a intra într-o casă cuprinsă de flăcări pentru a salva pe cineva?

S.G.: Da, am intrat în multe case în flăcări, am salvat multe persoane aflate în pericol. Din păcate, de multe ori găsim victime decedate, intoxicate cu monoxid de carbon, dar facem tot posibilul să salvăm vieţi. Spre exemplu, pe bulevardul Tomis, prin 2008, cred, un apartament de la etajul doi era în flăcări, iar înăuntru era o doamnă în vârstă. Luase foc cuierul, de la o candelă aprinsă, şi atunci a trebuit să intrăm, focul era exact la intrare, luase foc şi uşa, care era din lemn. Am spart uşa, am intrat cu colegii mei şi am scos-o pe doamnă din apartament, fiind transportată la spital.

Rep.: Oamenii sunt cooperanţi când interveniţi la un incendiu?

S.G.: De multe ori, ei sunt puţin recalcitranţi, aflându-se într-o situaţie critică şi se aşteaptă să ajungem în câteva secunde, să stingem focul în câteva secunde. Din păcate, noi suntem aici, în centru, şi până ajungem, spre exemplu, la Kogălniceanu, mergem cu viteza maximă de deplasare, dar se întârzie puţin. Şi este normal, lumea este supărată că nu ne mişcăm cum vrea ea, chiar dacă noi acţionăm foarte repede, cât putem de repede. Unii, în schimb, cooperează, pe când alţii sunt foarte recalcitranţi. Însă, la final ne felicită pentru că reuşim să salvăm şi bunuri, casă.

Rep.: Dacă ar fi să renunţaţi vreodată la această meserie, aţi putea, ce aţi alege să faceţi?

S.G.: Nu, nu aş renunţa niciodată la această meserie. Clar, vă spun cu mâna pe inimă. Doar dacă ar fi, nu ştiu, să mă îmbolnăvesc... Oricum, nu voi renunţa, cu siguranţă.

Rep.: Cam la câte intervenţii participaţi pe zi, pe tură?

S.G.: Nu pot să spun o cifră exactă, însă 60% din intervenţiile din judeţ, sunt aici. Pe timp de vară, ajungem şi la 7 - 8 intervenţii pe zi. Iarna, ca medie, sunt 3 - 4. Dar sunt multe intervenţii de asistenţă persoane, deblocări de uşi, pisici în copac, care ne ocupă mult timp.

Rep.: Dintre toate tipurile de intervenţii la care luaţi parte, ce predomină?

S.G.: Incendiile la locuinţe. Însă, în ultima perioadă, am avut multe solicitări pe asistenţă persoane. Sunt multe incendii şi din cauza coşurilor de fum necurăţate... Pot spune că incendiile, în mare parte, se produc din neglijenţă.

Rep.: În încheiere, dacă puteţi da cititorilor noştri câteva sfaturi cu privire la evitarea incendiilor.

S.G.: În primul rând, trebuie să te asiguri când pleci de acasă, pentru că de aici pornesc multe. Să se asigure că nu au lăsat vreo candelă aprinsă, că s-a scos tot din priză, aproape tot pentru că nu poţi scoate şi frigiderul. De asemenea, nu trebuie să se foloseacă instalaţii artizanale, improvizate, niciodată. Coşurile de fum necesită a fi curăţate.

Liliana CHIRU

sâmbătă, 9 martie 2013193
Comentarii
mai mult...Replica
7 iul 00:22ReplicaEXCLUSIV! 3.000 de lei COSTĂ OBȚINEREA unui PERMIS de CONDUCERE FALS, în Constanța!

Țara noastră nu stă deloc bine la capitolul accidente rutiere și nici în privința persoanelor care își pierd...2224

7 iul 00:22ReplicaTERASA ROMÂNEASCĂ din zona CAZINO MAMAIA va fi DEMOLATĂ!2206
7 iul 00:23ReplicaCIRCUL Bellucci a dat DRUMUL la SPECTACOLE fără AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu482
7 iul 00:23ReplicaSTELIAN ION, ÎNTÂLNIRI FĂRĂ CONCLUZII pentru UNIFICAREA DREPTEI

Reprezentanții USR, PLUS și Alianței Național Țărăniste și-au dat mâna și au făcut oficial primul pas pentru...515

7 iul 00:42Replica'INFLAȚIE' de ASISTENTE TV pe LITORALUL ROMÂNESC1445
7 iul 00:25ReplicaOBICEIURILE unui POLIȚIST: MESE PLĂTITE de INCULPAȚI și ȘPĂGI ca să ÎNCHIDĂ OCHII!1444
7 iul 00:00ReplicaNache, de la City Protect, a PIERDUT contractul cu Apele Române!

În urmă cu mai bine de două luni, mai exact pe 27 aprilie a.c., Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral...714

7 iul 00:00ReplicaCRIMĂ în CONSTANȚA! Victima găsită de FIU, în fața CASEI1925
7 iul 00:00ReplicaCâți CONSTĂNȚENI infectați cu COVID au fost EXTERNAȚI din SPITALE?805
7 iul 00:00ReplicaGeorge Vișan: Sunt LIBERALI care vor VOTA moțiunea de cenzură!

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură care...409

7 iul 00:50ReplicaSCANDAL pe BANI la Consiliul Județean: ‘Asta-i GOLĂNIE!’582
7 iul 00:00ReplicaFilipescu de la Pro România a descoperit VINOVATUL pentru DEZASTRUL de la Evaluarea Națională420
Vremea
28.5°28.5° - 29° marţi, 7 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 1.63 m/s
Presiune: 1003 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
7 iul 23:57Sport​Liga 1, play-out: Chindia Târgoviște vs Hermannstadt 0-1

Formaţia FC Hermannstadt a obţinut a doua victorie consecutivă, după ce a învins, luni, în deplasare, cu scorul de...201

7 iul 00:00SportGlasgow Rangers va debuta în noul sezon al campionatului de fotbal al Scoţiei în deplasare cu Aberdeen

Glasgow Rangers, echipa internaţionalului român Ianis Hagi, va debuta în noul sezon al campionatului de fotbal al...209

7 iul 00:00SportDan Alexa, despre Rapid: 'Cea mai dezavantajată echipă de absenţa publicului suntem noi. Aveam cea mai mare forţă din punctul ăsta de vedere'

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid, Dan Alexa, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă online, că...194

7 iul 00:00SportRoger Federer a recunoscut că îi lipseşte turneul de la Wimbledon

Jucătorul elveţian de tenis Roger Federer a recunoscut, luni, că îi lipseşte turneu de la Wimbledon, după ce...183

Local
7 iul 00:01LocalFemeie de 71 de ani, ACCIDENTATĂ pe TRECEREA de PIETONI

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină luni, 6 iulie, pe bulevardul I.C. Brătianu din...787

7 iul 00:00LocalATENȚIE! CONTINUĂ lucrările de ASFALTARE pe bulevardul TOMIS

Primăria Constanţa a finalizat prima etapă de reabilitare a tronsonului de carosabil cuprins între strada Poporului...1078

7 iul 23:59LocalIncendiu la o magazie din localitatea Lazu

457

7 iul 00:05LocalPartenerul de SCANDAL al lui Lupu de la Costinești s-a PREZENTAT la POLIȚIE!

Partenerul de scandal al lui Cristian Lupu, fiind vorba de un bprbat de 42 de ani, din Suceava, s-a prezentat la sediul...2318

7 iul 00:02LocalRAZII și AMENZI pentru NERESPECTAREA NORMELOR: MĂȘTI și DISTANȚARE!

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi, polițiști locali, precum...1177

7 iul 00:02LocalIncendiu în Neptun

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină luni, 6 iulie, în localitatea Neptun, acolo unde a...490

7 iul 23:59LocalA fost semnat contractul 'Îmbunătățirea mobilității între Gara CFR și stațiunea Mamaia'

În data de 17 februarie 2020 a fost semnat de către Unitatea Administrativă Teritorială Municipiul Constanța, în...719

7 iul 23:58LocalÎncă un VAL de ȘOFERI PENALI pe străzile de la malul mării

Polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie, la data de 5 iulie a.c., în jurul orei 22.55, au depistat un...517

7 iul 23:58LocalTrei persoane, ÎNCĂTUȘATE de POLIȚIȘTI în MAMAIA

772

Politică
7 iul 00:00PoliticăOrban: Sunt semnatar al iniţiativei 'Fără penali'; sprijinim orice proiect care include integritatea

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la ''Ora prim-ministrului'', în plenul Camerei Deputaţilor, că este...187

7 iul 00:00PoliticăPonta către Orban: Aţi reuşit să ucideţi toate firmele româneşti

Liderilor deputaţilor Pro Europa, Victor Ponta, a declarat luni că Guvernul Orban a reuşit ''să ucidă'' toate...224

7 iul 00:00PoliticăOrban: Hoţul, adică PSD, strigă hoţii; nu am luat niciodată niciun capăt de aţă

189

7 iul 00:00PoliticăRoman: Cele mai mari achiziţii pe perioada pandemiei le-a făcut PSD

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, susţine că cele mai mari achiziţii pe perioada pandemiei le-a făcut PSD,...194

7 iul 00:00PoliticăCiolacu către Orban: De patru luni vă spunem clar şi răspicat - guvernaţi, nu mai furaţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că premierul Ludovic Orban trebuia să fie...205

7 iul 00:00PoliticăOrban: PSD caută să facă legături fără fundament între mine şi activitatea unei societăţi a statului

183

Interviuri
25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

Cristian Cârjaliu este primarul care, dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat, spun unii....4498

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...6129

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

4396

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5501

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au...3628

13 apr 10:16InterviuriMicrorezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

3185

Monden
7 iul 00:00MondenCharlie Sheen a sărbătorit un an de când s-a lăsat de fumat de Ziua Americii. Actorul le-a vorbit plămânilor lui

Charlie Sheen, în vârstă de 54 de ani, a sărbătorit la 4 iulie 2020, un an de când s-a lăsat de fumat. Actorul...227

7 iul 00:00MondenViaţa secretă a lui Lady Di: a fost bonă, s-a căsătorit cu iubitul surorii ei şi şi-a petrecut luna de miere într-un loc pe care îl ura

În urmă cu mai bine de 20 de ani, întreaga lume era în doliu după tragicul accident în care Prinţesa Diana şi-a...302

7 iul 00:00MondenActorul Nick Cordero a murit infectat cu coronavirus

213

7 iul 00:00MondenElton John, celebrat de Monetăria Regală a Marii Britanii printr-o monedă comemorativă

Elton John a devenit luni al doilea artist onorat de The Royal Mint, Monetăria Regală a Marii Britanii, printr-o...183

7 iul 20:23MondenCompozitorul italian Ennio Morricone a murit

Compozitorul italian Ennio Morricone a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, a transmis luni ANSA Newswire,...186

7 iul 00:00MondenStuart Cornfeld, producătorul comediei de succes ''Zoolander'', a murit la vârsta de 67 de ani

178

Mapamond
7 iul 00:00MapamondPeste 200 de specialişti susţin că noul coronavirus circulă prin aer şi solicită OMS modificarea recomandărilor

Peste 200 de cercetători susţin că există dovezi conform cărora noul coronavirus poate persista în aer şi infecta...216

7 iul 00:00MapamondCoronavirus: Cu aproape 700.000 de cazuri, India urcă pe locul trei mondial la contaminări

India a urcat pe locul al treilea în clasamentul ţărilor lumii ca număr de infectări cu coronavirusul de tip nou...178

7 iul 00:00MapamondChina: Alertă de ciumă bubonică după descoperirea unui caz suspect în nordul ţării

200

7 iul 00:00MapamondUn avion suspectat că transporta droguri s-a prăbuşit în sudul Mexicului

Un avion suspectat că transporta droguri s-a prăbuşit în sudul Mexicului, a anunţat duminică Ministerul Apărării...185

7 iul 00:00MapamondCoronavirus: 39.379 de noi cazuri în 24 de ore în SUA

Statele Unite au înregistrat 39.379 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, potrivit bilanţului publicat duminică de...177

7 iul 00:00MapamondIran: Daune importante la instalaţia nucleară din Natanz, în urma unui incendiu

184

Sănătate
7 iul 00:00SănătateRemedii naturale pentru candidoză: eficiență și modalități de utilizare

Odată cu încălzirea vremii, simptomele candidozei vaginale sau peniene pot deveni din ce în ce mai supărătoare,...201

7 iul 00:00SănătateNoul coronavirus poate da complicații severe în rândul diabeticilor

În contextul creșterii, din nou, a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 pe plan global, cercetătorii aduc la lumină...186

7 iul 00:00SănătateStudiu: Antihipertensivele ajută la prelungirea vieții bolnavilor

195

7 iul 00:00SănătateDe ce să bei ceai verde în fiecare zi

Renunță la băuturile carbogazoase și sucurile îndulcite și înlocuiește-le cu ceai verde! Această băutură...218

7 iul 19:40SănătateBăutura din 7 ingrediente care elimină INFECȚIA și INFLAMAȚIA

Infecția din organism, în cazul în care este minoră, poate fi tratată în mod natural, fără medicamente, cu...208

7 iul 00:00SănătateBaia relaxantă de seară: săruri și uleiuri care te ajută să dormi mai bine

Somnul tău poate fi mai odihnitor dacă îți faci, înainte de culcare, o baie relaxantă, cu uleiuri și săruri care...167

7 iul 19:18SănătateStudiu: Ketamina poate combate efectele depresiei severe

Depresia severă are efecte negative asupra vieții persoanei afectate și a celor dragi. Un studiu¹ recent sugerează...177

7 iul 00:00SănătateManometria esofagiană - când este recomandată

Manometria esofagiană este un test utilizat pentru a diagnostica problemele esofagului, cum ar fi acalazia sau...190

7 iul 00:00SănătateInstinctul: ar trebui să-l ascultăm sau nu?

190

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT