REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Schimb de replici între preşedintele Consiliului Fiscal şi ministrul Finanţelor; printre dispute, statutul parteneriatului public-privat

Schimb de replici între preşedintele Consiliului Fiscal şi ministrul Finanţelor; printre dispute, statutul parteneriatului public-privat

Replica API 3 octombrie 2019 | 00:00 346

Daniel Dăianu, foto rfi.ro

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, au avut miercuri un schimb de replici, printre dispute fiind şi statutul investiţiilor realizate în parteneriat public-privat (PPP) şi dacă acestea necesită sau nu garanţii de stat sau înseamnă asumarea riscului de către investitorul privat.

"Sincer eu am avut rezerve dacă să vin la acest eveniment la insistenţa organizatorilor şi la un gând că o ţară nu poate să stea în loc şi nu stă în loc de runde de alegeri. Şi am avut rezerve pentru că propaganda este inevitabilă. Aşteptările dumneavoastră sunt legate de cifre foarte concrete, de proiecte concrete. Eu zic că nu vorbesc de pe munte de sus şi nu am legătură cu realitatea, însă o să am o altă perspectivă şi una care ţine cont iar de o stare a economiei generale foarte greu de dezavuat. Vă spun şi consider că nu este firească afirmaţia făcută de domnul Eugen Teodorovici că precedenţii miniştrii de finanţe au fost contabili. Eu vă rog, aceasta este opinia dumneavoastră, faceţi ce vreţi, dar această manieră de a vorbi eu zic că nu vă onorează", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, la conferinţa "Upgrade România: Soluţii pentru finanţarea marilor proiecte de investiţii ale României".

Anterior, ministrul Finanţelor a afirmat că bugetul pe anul viitor nu se închide "fără tăieri în cazul în care va veni Opoziţia, adică aceşti netoţi ai zonei economice".

Daniel Dăianu a susţinut în cadrul prezentării că investiţiile majore cer timpi de realizare lungi şi au nevoie de resurse importante şi programare bugetară multianuală. El a menţionat că sectorul privat poate finanţa proiecte de infrastructură, dar cere garanţii de la stat.

"Bugetul public avizat prin investiţii publice în infrastructură eu nu spun că este o fantezie, dar nu îţi asigură infrastructura de bază. Infrastructura de bază se construieşte prin resurse publice, iar resursele publice înseamnă buget. PPP-urile atât de mult comentate reclamă tot garanţii de stat. Deci afectează datoria publică. Nu există investitor privat care să nu ceară garanţii, într-o formă sau alta. Sectorul privat poate dezvolta proiecte de infrastructură, dar cere sprijin de la stat", a subliniat Dăianu.

Pe tot parcursul prezentării, preşedintele Consiliului Fiscal a fost întrerupt de comentariile şefului de la Finanţe.

"Mă lăsaţi să vorbesc? Puteţi să comentaţi. Bine, bine! Domnule Teodorovici vă rog foarte mult să respectaţi oamenii. Puteţi să aveţi replică după aceea. (...) Vă rog frumos să vă abţineţi. Puteţi să notaţi. (...). Aşa cum ştiţi să jigniţi, vă rog frumos să vă abţineţi! Aţi jignit oamenii în general. Domnule Teodorovici vă rog să tăceţi din gură acum. Există un cod de conduită..", a replicat Daniel Dăianu, în timp ce ministrul Finanţelor încerca să îi explice că PPP presupune asumarea riscului de către investitor.

Ulterior, Eugen Teodorovici a explicat faptul că parteneriatul public privat presupune asumarea riscului de către investitor.

"PPP-uri cu garanţii de stat. Domnule Dăianu, PPP curat este transferul riscului în braţele investitorului. Nu este? Eu zic că este. Totuşi, în această ţară de prin 2004, dacă îmi aduc bine aminte decembrie, şi mai departe în 2005 am fost cel care a adus cadrul legislativ", a spus Eugen Teodorovici.

Preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că niciun investitor privat nu îşi asumă integral un risc în cazul unui proiect realizat în parteneriat public privat. Daniel Dăianu a explicat că, în cazul unei autostrăzi, investitorul va cere o garanţie de la stat prin care să îşi acopere investiţia în cazul în care traficul auto de pe respectiva autostradă este mai scăzut decât se estimase iniţial. Astfel de garanţii se numesc contingent liability (datorii contingente - n.r.). AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
securistul daianu nu intelege ca nu statul este responsabil daca autostrada nu are trafic, privatul isi asuma riscul de cand decide sa participe la licitatii ca deaia e privat pentru ca daca pune 10 euro taxa pe 100 km de autostrada ca sa-si recupereze spagole date nu va circula nimeni pe acolo si nu statul e de vina pentru asta!
2
1
Daianu da bine in poze dar sa nu uitam ca a fost ofiter in securitate si intotdeauna a avut functii la stat bine platite. Deci nici el si nici Teodorovici nu stiu cum se platesc impozitele si salariile ca privat.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367