REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Schimbare legislativă: Liderii sindicali pot fi concediaţi

Schimbare legislativă: Liderii sindicali pot fi concediaţi

Replica API 19 ianuarie 2016 | 00:00 200

Curtea Constituţională a decis la finalul anului trecut că interdicția de concediere a salariaţilor ce ocupă funcţii eligibile într-un organism sindical contravine prevederilor constituţionale. În ultimii 13 ani, liderii sindicali nu puteau fi concediaţi.

„Prevederile anterioare din codul muncii interziceau în mod absolut concedierea salariaţilor cu funcţii eligibile într-un organism sindical, pe durata exercitării mandatului lor, indiferent dacă exista sau nu o legătură între activitatea sindicală desfăşurată şi motivele de concediere aplicabile. Aceste prevederi creau un dublu dezechilibru în raporturile dintre liderii sindicali şi restul salariaților, pe de o parte, şi între raporturile dintre respectivii liderii şi angajator, pe de altă parte, a căror activitate economică era afectată de această interdicţie”, explică Anca Stroiu, avocat senior în cadrul McGregor & Partners.

Prin urmare, liderii sindicali vor putea face obiectul concedierii pentru motive care ţin de persoana salariatului (ex. arest preventiv, inaptitudine fizică sau psihică, necorespundere profesională) sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului (ex. desființarea locului de muncă).

În continuare însă, concedierea liderilor sindicali nu va putea fi realizată pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la membrii sindicali. Rațiunea pentru care se menține această interdicție de concediere este aceea că retragerea reprezentativității sindicale a liderilor sau tragerea lor la răspundere pentru faptele comise în timpul exercitării mandatului sindical, se realizează exclusiv de sindicatul care l-a desemnat fără implicarea angajatorului, în aceleași condiții în care a avut loc şi numirea lor.

„În proiectele de dreptul muncii în care noi am fost implicați am întâlnit cazuri în care liderii de sindicat au beneficiat de prevederile legale mai favorabile şi au fost excluși din planul de concediere colectivă, în virtutea reglementărilor privind interdicția de concediere a respectivilor lideri, pe durata exercitării mandatului lor. Cu toate acestea, am remarcat în practica judecătorească anterioară modificărilor aduse de decizia Curţii Constituționale, chiar la nivelul curților de apel, că au fost decizii judecătorești în care s-au pronunțat soluţii în favoarea concedierii liderilor sindicali pentru motive care nu țin de persoana salariatului, anticipând şi confirmând totodată o parte din argumentele Curţii Constituționale cu privire la această chestiune”, conchide Anca Stroiu.

Sursa: capital.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218