REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Schimbarea calcului ROBOR ar putea fi un DEZASTRU pentru unii români: Explicațiile preşedintelui Asociaţiei Băncilor

Schimbarea calcului ROBOR ar putea fi un DEZASTRU pentru unii români: Explicațiile preşedintelui Asociaţiei Băncilor

Replica API 20 februarie 2019 | 00:00 188

Scandalul privind calularea ROBOR continuă. Comisia Europeană va primi o scrisoare prin care va fi informată despre posibilele manipulări ale ROBOR de către băncile din România. În acest context un înalt oficial trage un semnal de alarmă și spune că orice schimbare a calcului ROBOR poate fi la un moment dat rea, scrie stiripesurse.ro

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor, Florin Dănescu, a atras atenţia că, în cazul unei schimbări a modului de calcul al ROBOR, orice instrument ar fi ales acesta va fi supus ciclicităţii economice şi "ceea ce poate părea favorabil azi, mâine poate fi nefavorabil", informează Agerpres.

"Această discuţie cu privire la ROBOR, căutarea unui mecanism cu orice preţ, altul decât cel prezent, poate lăsa impresia că poate aduce un avantaj uneia dintre părţi. (...) Aşa cum a fost ROBOR până acum, ţineţi minte că a fost o perioadă avantajoasă pentru clienţi când a coborât şi apoi a fost o perioadă de urcare. Orice fel de instrument am alege, va fi supus ciclicităţii economice: urcare şi coborâre. Aşa că ceea ce astăzi ni se pare poate favorabil, mâine poate să fie nefavorabil. De aceea avem o atenţie extrem de precisă asupra acestui subiect, să nu creăm aşteptări care să fie înşelate în viitor", a precizat Dănescu, la Senat, după întâlnirea dintre reprezentanţii băncilor cu preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a explicat că "felul în care acţionezi asupra unui alt fel de instrument este şi periculos dacă nu îl calibrezi cum trebuie şi nu înţelegi foarte bine funcţionarea lui".

Florin Dănescu a subliniat că băncile sunt operatori de piaţă şi nu au nicio influenţă asupra calculului ROBOR.

"Discuţia despre ROBOR se poartă astăzi la nivelul CNSM (Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială - n.r.), între BNR şi Ministerul de Finanţe. Băncile nu trebuie să fie sau nu de acord cât timp nu am niciun fel de influenţă asupra modului în care se calculează şi modul în care se impune implementarea, utilizarea şi funcţionarea ROBOR. De altfel, este o metodă care e folosită la nivel internaţional. (...) Noi suntem nişte operatori de piaţă. Este ca şi cum m-aţi întreba pe mine, ca pieton, dacă îmi plac sau nu regulile de circulaţie. Nu noi le facem", a declarat Dănescu.

Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că, din discuţiile cu BNR, a rezultat "că există o disponibilitate pentru a reconsidera modul în care se recalculează ROBOR".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei multumiti de alianta PSD-ALDE-UDMR cred ca habar nu aveti ce inseamna europa. Nu toata lumea este asa. Vad ca nu au habar nici cei din alianta idolii vostrii salvatori. Exemplu robor euribor buget tezaur . etc. pentru voi a venit din nou pe pamant ISUS. diferenta este ca acum are doar mustata nu si barba. Si da, au inviat si mortii care au mers la vot pentru PSD. minune mare bre... inteleapta vorba ,, fericiti cei saraci cu duhul;; asa se intampla cand ajung sa conduca o tara niste ... ce nu au habar de nimic. cred ca pot orice si oriunde...
0
0
Fiecare cu interesele lui!Cata vreme bancile au fost lasate sa-si faca mendrele prin Romania,a fost o.k!Nu stiu pe cine a protejat Isarescu mai mult,e drept ca a fost ajutat si de reprezentantii bancilor,daca loveau prea tare in politica BNR,il pierdeau pe nea Mugur din functie.Politica de santaj si constrangere,asta face cartelul bancilor in orice tara gen Romania!Dupa explozia francului elvetian de acum cativa ani,acum a aparut ROBOR-ul care creste precum Fat-Frumos!Adica,intr-o zi cat altii intr-un an!
2
1
Eu consider ca am avut o stabilitate monetara decenta sub Isarescu ! Sa nu uitam inflatia galopanta imediat dupa 1990 cand a trebuit sa schimbam 4 zero-uri !
2
0
robor jidanescu,bancile arabe dau imprumuturi fara dobanda,oricum in romanica la depozite fie in lei fie in euroi ai dobanda zero sau mai rau in schimb la imprumuturi se schimba problema ,normal platesti peste un sfert dobanda si inca jidanul asta a expatriat tezaurul tarii,a inchis minele de aur ,a pierdut dreptul de a turna lingouri si a le sigila,in schimb si-a facut podgorie cu vinoteca cu toate ca jidanii teoretic nu mananca vin
6
2
Prin trepadusul asta. Oricum domnia lui Manole se termina in aprilie, daca mai cere un mandat de la parlament o sa ia o muie de-o sa-i zboare scleroza din cap.
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369