REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Schimbarea la Față a Domnului, într-o icoană veche pe sticlă, expusă la Muzeul de Artă Populară Constanța

Schimbarea la Față a Domnului, într-o icoană veche pe sticlă, expusă la Muzeul de Artă Populară Constanța

Replica API 6 august 2018 | 02:41 423

În fiecare an, pe 6 august, creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, care are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Printre vechile icoane țărănești transilvănene pictate pe sticlă, aflate în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanţa, se regăsește și una care surprinde momentul Schimbării la Față a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum este descris în Noul Testament.

Icoana cu tematica Schimbarea la Față a Domnului, de mici dimensiuni, având o ramă din lemn ce poartă patina timpului, a fost pictată în secolul al XIX-lea într-un atelier din vestitul centru de iconari Mărginimea Sibiului. Ea relevă importanța pe care țăranul român o arăta acestei sărbători cu dată fixă (6 august) din calendarul creștin ortodox.

Compoziția picturală este dominată de Iisus Hristos, înfățișat desculț pe muntele Taborului, care are dimensiunile unui deal înverzit, pentru a pune în valoare măreția Fiului Lui Dumnezeu. De o parte și de alta a Sa, stau desculți, pe nori pictați cu albastru de cobalt, doi mari prooroci ai Vechiului Testament: Moise cu Tablele Legii și Sfântul Ilie. La picioarele lui Iisus, în genunchi și copleşiţi de minunata înfăţişare a Celui care își arată dumnezeirea (fața Sa strălucea ca soarele, iar veșmintele Sale erau albe ca zăpada, conform evangheliștilor), se află cei mai apropiaţi ucenici ai Săi: apostolii Petru, Iacov şi Ioan.

În tradiția populară, de Schimbarea la Față, numită și Obrejenie, se răcesc apele, iar din acest moment nimănui nu îi mai este îngăduit să se scalde. Tot de azi începe să se îngălbenească frunza codrului, berzele își iau zborul spre țările calde „ducând rândunelele pe spate”, iar șerpii, șopârlele și insectele intră în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.

În această zi, toate florile și buruienele dau înapoi și încep să se veștejească, iar cine nu respectă această zi se va usca ca ele. Totuși, în această zi se culeg ierburi de leac, precum avrămeasa, mușețelul și leușteanul.

De Obrejenie se dă dezlegare la struguri, care se duc la biserica pentru a fi sfințiți, înainte de a fi consumați. Odinioară, cel ce gusta prima boaba de strugure de Schimbarea la Față spunea „Boabă nouă în gură veche“.

F.B.

Sursa: Muzeul de Artă Populară Constanța, Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei mai destepti sunt popii, calugarii si alte vietuitoare cernite. Mai jos, un debitor de predici ca pe NasuTA, Trinitas si alte bisericici si bisericele si alte mizerii urla din absenta RATIUNII in prezenta CREDULITATII
1
1
in sec XXI exista o alta categorie de prostime cea care se crede desteapta si care le stie pe toate, pe toate care le afla de la apple, nasa, feisbuc, unii care umbla ca robotii cu ochii beliti la ecran, poa sa ninga, ploua, sa i calce masina, trenul, nu conteaza, sunt hipnotizati de ecran
3
1
Inchipuiri si manipulare din veac a prostimii de catre sutanati
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102