REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Sclavii fraţilor Caratană de la Kogălniceanu şi-au vândut tăcerea

Sclavii fraţilor Caratană de la Kogălniceanu şi-au vândut tăcerea

Replica API 1 martie 2012 | 00:00 153

Caz incredibil: ţinuţi cu forţa şi înfometaţi până i-au găsit poliţiştii,

Caz incredibil: ţinuţi cu forţa şi înfometaţi până i-au găsit poliţiştii,

Războiul început în urmă cu mai bine de 2 ani la Mihail Kogălniceanu, între poliţişti şi fraţii Mişu şi Mihăiţă Caratană, pare departe de a fi sfârşit, chiar şi în instanţă. În continuu se dau termene peste termene şi la fiecare termen se audiază martori. Însă ceea ce iese în evidenţă de fiecare dată este modul în care părţile vătămate şi-au schimbat punctul de vedere. Dacă în 2009, ciobanii se plângeau că erau ţinuţi cu forţa în condiţii inumane şi erau obligaţi să muncească în regim de sclavie, acum aceştia laudă condiţiile de muncă de pe moşiile fraţilor Caratană, tot acolo unde poliţiştii descopereau şi o fabrică ilegală de ţigări. Mai mult, se pare că aceştia nu mai recunosc nimic din ceea ce declarau în momentul în care au fost găsiţi şi eliberaţi de sub "tutela" fraţilor.

Într-o dimineaţă din toamna anului 2009, poliţiştii din Kogălniceanu, însoţiţi de luptătorii din Trupele Speciale, au demarat o acţiune coordonată de un procuror al Parchetului Tribunalului Constanţa, concretizată în mai multe descinderi la fermele fraţilor Caratană, dar şi la unii apropiaţi ai lor, cum ar fi Liviu Ghiorţu. Aici oamenii legii au găsit 14 persoane, printre care şi un copil de 15 ani, care trăiau în condiţii inumane, cu mâncare puţină, cu salarii neplătite de mai bine de jumătate de an şi cu interdicţia de a pleca prea departe. Unii nu aveau voie nici să îşi vadă rudele, deşi acestea se aflau în zonă. După ce au fost eliberaţi, cei 14 şi-au petrecut 2 zile în sediul Poliţiei, unde au fost hrăniţi din banii poliţiştilor, iar unii dintre ei prezentau urme evidente de violenţă. Cu puţin timp înaintea descoperirii acestora, poliţiştii din Kogălniceanu au avut mai multe conflicte cu cei doi fraţi, care au agresat 2 poliţişti chiar în sediul Poliţiei.

Victimele s-au răzgândit: totul era roz la Caratană

Dosarele au fost conexate într-unul singur, iar în acest moment acesta se află în stare de judecată. Numai că unii ciobani nu mai recunosc ceea ce s-a întâmplat. Trei dintre ei şi-au susţinut declaraţiile date iniţial, însă alţii au negat că ar fi fost agresaţi sau lipsiţi de libertate. Ieri, de pildă, unul dintre ei a declarat că a fost pus chiar de procuror să declare împotriva lui Caratană, sub ameninţarea cu "bulăul". Întrebat dacă are cunoştinţă despre ciobani care munceau forţat la Caratană, acesta a negat şi acest aspect. Numai că ceea ce nu ştiu judecătorii este faptul că înainte de şedinţele de judecată, ciobanii pot fi văzuţi pe holurile instanţei cum primesc indicaţii de la inculpaţi. Chiar şi poliţiştii care s-au constituit părţi civile au observat asta. "Aproape toţi ciobanii nu mai recunosc nimic, ci spun că i-am bătut noi ca să declare ceea ce vrem. Numai că ancheta a fost făcută direct de procurori, nu am audiat noi pe nimeni. Dacă s-au văzut liberi, şi unii şi alţii, acum se dau indicaţii ce şi cum să declare. Aşa se întâmplă când este vorba despre oameni săraci, care sunt cumpăraţi de unii cu bani. Dar oricum nu pot merge prea departe, pentru că declaraţiile lor sunt coroborate cu alte probe. În plus, din punctul nostru de vedere, mai există şi ultrajul la poliţist, iar eu şi colegul meu care am fost agresaţi nu mai putem fi cumpăraţi ca să ne schimbăm declaraţiile. Aşteptăm să fim audiaţi, am fost la ultimele termene de la 8:30 dimineaţa, dar nu ne-au audiat. Va fi interesant atunci, să vedem ce vor spune", ne-a declarat şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală, Laurenţiu Carp.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614