REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Şcoala nr. 38, gazdă în cea de-a patra mobilitate a proiectului erasmus + „Seeing and reading the values”

Şcoala nr. 38, gazdă în cea de-a patra mobilitate a proiectului erasmus + „Seeing and reading the values”

Replica API 12 octombrie 2017 | 00:00 302

În săptămâna 25.09-29.09.2017, Şcoala Gimnazială Nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanţa a fost gazda celei de-a patra mobilităţi a proiectului Erasmus+ K2, “Seeing and reading the values”, săptămănă plină de activităţi minunate, de zâmbete şi de satisfacţii.

Din acest proiect multilateral fac parte şcoli primare din Turcia (Konya), Italia (Nettuno), Polonia (Poniatowa), România (Constanţa), Croaţia (Slatina) şi Spania (La Solana) şi fiecare dintre ele a desfăşurat activităţi bazate pe interpretare de imagini, având ca obiective formarea şi dezvoltarea gândirii creative, îmbunătăţirea exprimării orale şi scrise, dezvoltarea abilităţilor sociale şi transformarea valorilor universale în stil de viaţă.

Fiecare din şcolile implicate în proiect are distribuită câte o valoare: Turcia – toleranţă, România– generozitate, Italia – responsabilitate, Polonia – curăţenie, Croaţia – cinste şi Spania – întrajutorare.

Echipa de proiect a şcolii constănţene a pregătit un program variat şi intens, reuşind să demonstreze oaspeţilor nu numai modul în care elevii români percep generozitatea, ci să le şi arate din bogăţia, istoria şi frumuseţile Dobrogei.

În debutul săptămănii, cei 22 de profesori din ţările mai sus menţionate au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de către cadrele didactice înveşmântate în ii, au vizitat Şcoala “Dimitrie Cantemir” şi au luat parte la activităţile propuse de şcolarii ciclului primar îmbrăcaţi şi ei în straie populare româneşti. În cea de-a doua parte a zilei, delegaţiile au vizitat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Artă Populară, Piaţa Ovidiu şi Portul Tomis, fiind uimiţi de frumuseţea şi istoria locurilor.

O altă zi plină de activităţi a fost cea în care oaspeţii au luat parte la Conferinţa internaţională desfăşurată în Sala Remus Opreanu a Prefecturii Constanţa, având ca invitaţi şi oaspeţi de onoare pe domnul inspector şcolar general al Ispectoratului Judeţean Constanţa, Petrică Miu, pe doamna inspector şcolar general al Inspectoratului Judeţean Călăraţi, Elena Mihăilescu, precum şi numerosi inspectori din cadrul ISJ Constanţa, profesori din cadrul Univ. Ovidius Constanta si reprezentanți ai agenților economici din Constanta, directori ai unitatilor de învățământ din oras. Evenimentul a beneficiat şi de prezența mass-media, fiind prezentat la un post local de televiziune, în cadrul ştirilor.

În după amiaza aceleiaşi zile, elevii şcolii “Dimitrie Cantemir”, alături de profesori si ansamblurile de dansuri aromane “Vanghelismo” din Mihail Kogălniceanu , ansamblul de dansuri grecesti “Astras” şi dansuri tataresti “Minikaradeniz” au prezentat spectacolul intitulat “38 DE MINUTE DE GENEROZITATE”, pe scena Palatului Copiilor din Constanța, gazda generoasa, care ne-a primit cu bratele deschise, reuşind astfel să surprindem, prin artă, multiculturalitatea din Dobrogea.

Oaspeţii au mai vizitat Delta Dunării, printr-o plimbare cu catamaranul, monumentul TropaemTraiani de la Adamclisi şi domeniile Ostrov, participând la o degustare de vinuri româneşti oferite de compania Ostrovit, au cunoscut bucătăria românească, costumele populare, muzica şi dansurile dobrogene.

Mobilitatea din România, la Şcoala Gimnazială Nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanţa, a fost un real succes, un moment de sărbătoare pentru elevii şcolii şi o experienţă unică pentru oaspeţii din cele cinci ţări.

Următoarea mobilitate se va desfăşura în Croaţia, în luna decembrie, ultima, în Spania, în mai 2018, iar proiectul se va finaliza în luna septembrie 2018 cu editarea “Cărţii universale a valorilor”, carte ce va reuni toate valorile ţărilor, aşa cum sunt ele percepute de copii.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218