REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Școlile din municipiu nu vor beneficia de `Masa caldă`

Școlile din municipiu nu vor beneficia de `Masa caldă`

Replica API 15 februarie 2020 | 00:00 334

Guvernul României a aprobat extinderea programului „Masa caldă” iar peste 65.000 de elevi, din întraga țară, vor beneficia de acest program. Astfel, începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, programul „Masa caldă” se va desfășura în 150 de unități de învățământ. În județul Constanța, doar trei unități de învățământ oferă o masă caldă, dorindu-se, însă, extinderea programului.

În județul Constanţa, programul este aplicat la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” din localitatea Mihail Kogălniceanu, la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, din comuna Mihai Viteazu, şi la Liceul Agricol Poarta Albă, acestea dispunând de o bază materială adecvată pentru a oferi o masă caldă elevilor.

Decizia de extindere a programului „Masa caldă”, cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi. Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului școlar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentație sănătoasă. Astfel, în perioada derulării activităţii didactice, preşcolarii şi elevii din cele 150 de unităţi de învăţământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA). Valoarea totală a sumelor alocate pentru semestrul II al anului școlar în curs și semestrul I din anul școlar 2020-2021 este de 66.068.000 lei.

În municipiul Constanța, nu poate fi vorba de implementarea acestui proiect pentru că acesta vizează zonele defavorizate, având o tentă socială. Legat de acest program, inspectorul școlar general, Sorin Mihai a declarat pentru Ziarul Replica faptul că acest program s-a vrut a fi aplicat și în Mangalia însă în acest caz era vorba de mediul urban. „Acest program vizează zonele defavorizate ale județului Constanța și are o tentă socială, în primul rând. Prin acest program se vrea menținerea copiilor în perimetrul școlar, fiind un fel de încurajare de a veni la cursuri. Știu că s-a vrut și în Mangalia acest lucru, la Școala 1 pentru că acolo sunt câteva cartiere într-o situație mai dificilă, însă acolo se discută faptul că este mediul urban și nu se aplică” a declarat Sorin Mihai.

La nivel național, comparativ cu anul precedent, numărul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, însumând pentru anul în curs un număr total de 65.343 de elevi. Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020, este de 81.983 mii lei. Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi face parte din acțiunile Ministerului Educației și Cercetării pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educaționale: asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate pentru toți copiii și tinerii din România.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Decat sa imbolnavim copiii mai bine fara mese calde. Toxiinfectiile alimentare sunt la orinea zilei.
3
1
Bani se duc pe intretinerea cartoerului Henri Coanda doar nu o sa voteze copii primarul
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218