REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Şcolilor li se cere transparentizarea bugetelor. Ce spun directorii

Şcolilor li se cere transparentizarea bugetelor. Ce spun directorii

Replica API 3 februarie 2016 | 00:00 163

„Domnul ministru are...”

„Domnul ministru are...”

Ministrul Educaţiei a solicitat tuturor instituţiilor de învăţământ să îşi transparentizeze activitatea şi să facă publice veniturile şi cheltuielile acestora. Astfel, se doreşte îndepărtarea suspiciunilor care duc la discuţii generate de exemplu de problema fondului clasei şi al şcolii. Acest subiect a fost amplu discutat şi s-a ajuns la impunerea unor sancţiuni pentru cadrele didactice care fac acest lucru. Directorii şcolilor din Constanţa susţin că această măsură este cât se poate de firească.

Ministrul Educaţiei este conştient că sistemul românesc de învăţământ are multe deficienţe. O problemă o constituie, în opinia sa, subiectul transparentizării bugetelor instituţiilor de învăţământ. Astfel că a solicitat acestora să facă publice veniturile şi cheltuielile: „Am solicitat ca şcolile să ăşi afişeze, să publice bugetul de venituri şi cheltuieli. Este respectul şcolii faţă de finanţarea activităţii educaţionale de către administraţia locală, sau atât cât vine de la minister, ori din fonduri europene.

Dacă aceste elemente de transparenţă ar veni ca un reflex natural, nu forţat, atunci ar fi mult mai simplu”, spune Adrian Curaj într-un interviu acordat Agerpres. Directorii unităţilor de învăţământ din Constanţa nu se arată surprinşi de această solicitare, ba chiar susţin că transparentizarea bugetelor nu a fost până acum o problemă: „Întotdeauna a fost public bugetul de venituri şi cheltuieli. Totdeauna a fost prezentat în consiliul profesorilor şolii şi ulterior aprobat în consiliul de administraţie al şcolii, consiliu din care fac parte şi părinţii şi elevii. Niciodată nu a fost ceva ascuns.

Această transparenţă exista şi înainte. Nu văd nimic nou aici. Fiecare cheltuială se face cu aprobarea consiliului de administraţie”, a declarat, pentru „Replica”, Liliana Zvinarciuc, directorul Liceului Teoretic Decebal. Totodată, directorii consideră că această măsură este cât se poate de firească şi necesară: „Sunt absolut de acord. Eu sunt un om care plăteşte taxe şi impozite şi, aşa cum pe mine mă interesează cum se cheltuiesc banii, mi se pare firesc ca şi părinţii din şcoală să ştie cum se folosesc aceşti bani”, a declarat Nicoleta Bercaru, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Nicolae Tonitza.

Şi directorul Liceului Naţional Mircea cel Bătrân este de părere că această transparentizare este o măsură democratică: „Domnul ministru are dreptate şi este o măsură democratică. Legea se execută, nu se discută. Nu înţeleg de ce ar trebui să ne ascundem. Ăştia sunt bani publici, sunt daţi conform unei formule de calcul, care e publică. Deci este chiar un exerciţiu democratic şi de transparenţă totală”, a declarat, pentru „Replica”, Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218