REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Scorțișoara: proprietăți și beneficii, mai ales pentru diabetici

Scorțișoara: proprietăți și beneficii, mai ales pentru diabetici

Replica API 12 noiembrie 2020 | 00:00 1632

Nimic nu egalează o seară de toamnă, în căldură din locuința ta, alături de un ceai cu scorțișoară. Este condimentul vedetă al sezonului rece, fiindcă aromă să puternică se potrivește la vin fiert, ceaiuri, cozonac, prăjituri și multe alte preparate.

Scorțișoara ne amintește de mirosul deșerturilor delicioase, iar aromă și gustul sau ne energizează. Acest condiment atât de apreciat are foarte multe beneficii, dar și câteva restricții.

Îți recomandăm totuși să folosești cu încredere scorțișoară pe tot parcursul anului și să descoperi mereu preparate în care poți să o incluzi. Și asta fiindcă în acest fel te poți bucură de multe dintre beneficiile sale, fie că vrei să previi sau să tratezi anumite afecțiuni.

Ce este, de fapt, scorțișoara și ce conține

Scorțișoară provine din America de Sud și Asia de Sud-Est și este folosită în bucătărie și medicină de aproape 4000 de ani. Cu toate acestea, a ajuns în Europa mai târziu și era unul dintre cele mai scumpe condimente disponibile. Era folosită în special la curțile regale, pentru aromatizarea mâncărurilor.

În zilele noastre, scorțișoară este disponibilă în majoritatea magazinelor, sub formă de batoane sau pudra. Conține antioxidanți, uleiuri volatile, calciu, magneziu și fier, dar și fibre.

Ce beneficii și proprietăți are scorțișoara

Scorțișoară te ajută slăbești. Specialiștii susțin că un vârf de linguriță de scorțișoară adăugat la unul dintre preparatele pe care le consumi zilnic în cadrul dietei accelerează arderea grăsimilor.

În plus, e util să știi că scorțișoară taie poftă de mâncare și îți oferă o senzație de sațietate. Dacă ți se face foarte foame între mese, taie câteva feliuțe de măr și presară puțină scorțișoară peste ele. E o gustare aromată, care îți va potoli foamea pentru 2-3 ore.

Substanțele chimice din compoziția scorțișoarei te ajută în lupta cu infecțiile virale și bacteriene, datorită efectului astringent și antibacterian.

Unele studii recente au demonstrat că scorțișoară poate avea efecte uimitoare pentru pacienții cu diabet și boli cardiovasculare. Condimentul echilibrează nivelul glucozei din sânge (glicemia), scade colesterolul LDL și colesterolul total și reduce trigliceridele.

Scorțișoară te poate ajută și în perioadele stresante sau încărcate, fiindcă este un bun tonic neurologic. Stimulează funcțiile creierului, îmbunătățește memoria și atenția. Unii specialiști susțin și că scorțișoară ar putea provoca stagnarea degenerării celulelor în caz de scleroză multiplă și poate preveni apariția maladiei Alzheimer.

Nu în ultimul rând, scorțișoară te poate energiza, reduce stresul și calmează durerile de cap, în special migrenele. Eliberează tensiunea de la nivel cerebral, scade inflamatia, reduce nivelul de oboseală și poate trata chiar și stresul cronic.

Riscuri și interdicții

Persoanele care suferă de afecțiuni hepatice sau prezintă acest risc ar trebui să evite consumul regulat de scorțișoară, din cauza conținutului de cumarină. Această substanță a fost deseori asociată cu afecțiunile hepatice.

Dacă ai o boală hepatică, discuta cu medicul tău despre scorțișoară și consumă acest condiment rar și în cantități mici. Chiar dacă nu suferi de o astfel de afecțiune, evita excesele, consumul zilnic sau în cantități foarte mari, fiindcă acestea îți pot afecta ficatul.

Scorțișoară Cassia (un alt tip de scorțișoară, diferit de scorțișoară Ceylon), dacă este consumată în exces, poate avea multe efecte adverse. Pe lângă faptul că poate cauza toxicitate hepatică, acest tip de scorțișoară poate deteriora ficatul.

Unii oameni s-au confruntat cu afte bucale de pe urmă consumului unor cantități mari de scorțișoară. Ea conține un compus chimic care poate declanșa o reacție alergică atunci când este consumată în cantități mari. Pe lângă afte, alte simptome pot fi: limba umflată, gingiile umflate, o senzație că de mâncărime sau că de arsură în gură și zone albe apărute în gură.

Să nu uităm că scorțișoară poate fi consumată, în cantități mici spre moderate, însă când când este depășită măsură, ea poate interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, un consum mare de scorțișoară poate fi o problema dacă iei medicamente pentru diabet, pentru boli cardiace sau pentru boli hepatice. Ea poate interacționa cu aceste medicamente, fie sporindu-le efectele, fie intensificându-le efectele adverse.

Ce arată studiile despre scorțișoară

Așa cum probabil știi, scorțișoara este bogată în antioxidanți. Aceștia îți protejează organismul de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, iar scorțișoară conține unii dintre cei mai puternici antioxidanți, cum sunt polifenolii. În cadrul unui studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoară a fost câștigătoarea topului, întrecând "superalimente" precum usturoiul și oregano.

Ce beneficii are scorțișoară în cazul diabeticilor

Potrivit studiilor de peste hotare, scorțișoară poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, un hormon important. Insulină este unul dintre hormonii care reglează metabolismul și folosirea energiei. Ea este esențială și pentru transportul glucozei din sânge (din fluxul sangvin către celulele noastre). O problema este faptul că mulți oameni au o rezistență la efectele insulinei.

Numită "rezistență la insulină", această este o trăsătură caracteristică a unor afecțiuni grave, precum sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Vestea bună este că studiile arată că scorțișoară poate să reducă dramatic rezistență la insulină, ajutând acest hormon să își îndeplinească rolul în organism. Prin faptul că sporește sensibilitatea la insulină, scorțișoară poate să reducă glicemia și are un puternic efect antidiabetic.

Ea poate să reducă glicemia prin intermediul mai multor mecanisme. Studiile au arătat că scorțișoară scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după o masă. Ea intervine în procesul a numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv. Pe de altă parte, un compus chimic din scorțișoară poate acționa asupra celulelor, imitând insulină.

Numeroase studii au confirmat deja, la oameni, efectele antidiabetice ale scorțișoarei, arătând că acest condiment poate să reducă valorile glicemiei "pe nemancate" (fasting) cu până la 10-29%.

Iată ce alte beneficii are scorțișoara:

reglează nivelul zahărului / glucozei din sânge (glicemia),

încetinește procesul de golire a stomacului după fiecare masă,

îmbunătățește memoria și sporește atenția,

diminuează tensiunile nervoase și vindecă migrenele,

ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului și redă strălucirea pielii obosite,

este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului și gripei,

protejează și calmează gâtul iritat,

Atenție!

Femeile însărcinate și persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite mirosul foarte puternic sau cantitățile foarte mari de scorțișoară. Atenție și la adăugarea acesteia în mâncare, pentru că în urmă procesării termice scorțișoară devine foarte amară. cel mai sigur este să o adăugați la sfârșitul rețetei.

Ce NU trebuie să uiți despre scorțișoară

• Are un conținut bogat de antioxidanți, cum ar fi polifenolii. Antioxidanții protejează corpul de acțiunea radicalilor liberi, de stresul oxidativ al acestora.

• Are proprietăți antiinflamatoare. Inflamația în corp este incredibil de importantă, însă ea devine o problema când este cronică (pe termen lung) și este îndreptată împotriva propriilor țesuturi din corp. Scorțișoară este utilă în acest sens, deoarece multe studii au arătat că antioxidanții din compoziția ei au o puternică activitate antiinflamatoare.

• Reduce riscul de boli de inima. Scorțișoară a fost corelată cu un risc redus de boli de inima, cea mai frecvența cauza de deces prematur la nivel mondial. Ea reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor, în timp ce colesterolul HDL (considerat "bun") rămâne stabil.

• Poate să îmbunătățească sensibilitatea la insulină. Insulină este unul dintre hormonii importanți care reglează metabolismul și folosirea energiei. Tot insulină este esențială pentru transportul glucozei din fluxul sangvin în celule. Problema este că mulți oameni au o rezistență la efectele insulinei. Vestea bună este că scorțișoară poate reduce dramatic rezistență la insulină, ajutând acest hormon extrem de important să își facă datoria. Ajutând astfel insulină să își îndeplinească funcția, scorțișoară poate reduce cantitatea de glucoză din sânge.

• Are un puternic efect anti-diabet. Scorțișoară este renumită pentru efectele sale benefice în ceea ce privește scăderea glicemiei și are câteva mecanisme care o ajută să facă acest lucru.

În primul rând, scorțișoară scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sangvin după o masă. Reușește să facă asta prin interacțiunea cu numeroase enzime digestive, care încetinesc descompunerea carbohidraților în tractul digestiv.

În al doilea rând, un compus din scorțișoară poate să acționeze asupra celulelor, mimând efectele insulinei. Acest lucru îmbunătățește foarte mult efectele glucozei asupra celulelor, deși acționează mai lent decât insulină în sine. Doză eficientă de scorțișoară care are efecte anti-diabet, conform studiilor, este cuprinsă între 1 și 6 grame pe zi.

• Ajută în lupta contra infecțiilor bacteriene și infecțiilor fungice. Compusul activ principal din scorțișoară (aldehida cinamică) poate să ajute la lupta contra multor tipuri de infecții. S-a dovedit că uleiul de scorțișoară tratează eficient infecțiile tractului respirator cauzate de fungi. De asemenea, el poate să inhibe dezvoltarea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella. Efectele antimicrobiene ale scorțișoarei pot, de asemenea, să ajute la prevenirea distrugerii dinților și pot să reducă respirația urat mirositoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614