REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Scrisoare a unui medic de familie către Primărie: „Vă rog, DIN SUFLET, să vă gândiţi la viitorul copiilor noştri!”

Scrisoare a unui medic de familie către Primărie: „Vă rog, DIN SUFLET, să vă gândiţi la viitorul copiilor noştri!”

Replica API 3 martie 2018 | 01:20 609

În ultimii ani, atât medicii, dar și cadrele didactice și sportivii au tot pus accent pe faptul că noile generații nu fac suficientă mișcare. Orele de educație fizică din programa școlară nu sunt suficiente, unde sunt competițiile sportive din rețeaua școlară, unde sunt bazele sportive – sunt doar câteva dintre problemele ridicate atât de medici, profesori și părinți.

Un medic de familie din Constanța, mama unei tinere campioane naționale la atletism a făcut publică, în urmă cu câteva zile, o scrisoare deschisă către Primăria Constanța, în care punctează un aspect foarte important: Constanța are nevoie de o bază de antrenament pentru atletism, iar copiii din Constanța au nevoie de această bază sportivă pentru binele lor!

„Mă numesc Andra Luiza Manoliu, medic de familie și am o fiică, Ioana Manoliu, care practică de la vârsta de 8 ani atletismul. La început a fost pur și simplu ideea de mișcare, copiii neavând decât una sau două ore pe săptămână de educație fizică, ceea ce, din punct de vedere medical, este extrem de puțin pentru un organism aflat în creștere. Destul de repede, datorită profesoarei de atletism, Carmen Botea, a intervenit pasiunea. S-a muncit cu răbdare și perseverență și a venit, după șase ani, prima medalie la campionatul național.

Anii au trecut, în prezent fiica mea are 18 ani și nenumărate medalii, inclusiv de campioană națională, selecții la balcaniade, festivalul olimpic al tineretului – 2014, campionatul european de juniori 2017, în ciuda condițiilor precare de antrenament (lipsa unei săli încălzite cu dotări corespunzătoare pentru atletism: pistă de alergare, groapă de nisip etc, din perioadele octombrie – aprilie, perioada în care acumulările trebuie să fie maxime, întrucât concursurile încep la sfârșitul lui ianuarie, în fiecare an).

Nu cunosc situația de la alte sporturi, dar, ca medic, consider că atletismul este unul dintre puținele sporturi care poate fi practicat de la vârste fradege fără să afecteze organismul, este printre puținele care se adresează organismului în ansamblu, ambelor sexe în egală măsură, se poate face în aer liber când condițiile meteo sunt favorabile, ducând la călirea organismului, dezvoltă răbdarea, perseverența, lupta cu tine însuți, factor psihologic important în dezvoltarea capacității de adaptare la vicisitudinile vieții, se poate practica până la adânci bătrâneți, fiind renumite concursurile de atletism pentru veterani, este un sport mai puțin costisitor pentru părinți.

Nu înțeleg de ce, în ciuda acestor nenumărate avantaje și în ciuda rezultatelor pe care le-a avut de-a lungul istoriei, atletismul românesc a ajuns un fel de Cenușăreasă a sporturilor, fără o bază de antrenament specifică, cerșind îndurare. Nu înțeleg de ce primăria acestui oraș, care are mulți copii și tineri doritori de sport nu ia măsuri pentru remediarea problemelor. Suntem printre statele care nu reușesc să absoarbă fondurile europene, iar acestea se returnează. Ce așteptăm? Ce e de făcut? Chiar nu pot fi accesate pentru a crea o astfel de bază sportivă? Eu, personal, pot face ceva în acest sens?

Vă rog, din suflet, să vă gândiți la viitorul copiilor și nepoților noștri, întrucât tot mai mulți au început să aibă probleme cu coloana vertebrală, cu imunitatea, inclusiv cu stările de anxietate sau depresie și acestea pot fi foarte bine prevenite din sport. În speranța unui răspuns, vă mulțumesc!”, este scrisoarea deschisă publicată pe o rețea de socializare și semnată de dr. Andra Manoliu, medic de familie constănțean. De asemenea, scrisoarea a fost transmisă și autorităților locale, pe adresa de email a instituției.

În contextul acestei scrisori, nu se poate să nu remarcăm că, în timp ce copiii Constanței au nevoie de un spațiu unde să facă sport, unde să se antreneze, baza sportivă Badea Cârțan, cândva cel mai mare complex sportiv al municipiului, zace sub gunoaie și bălării, așteptând renovarea...

Florentina BOZÎNTAN

Citește și

Cel mai mare complex sportiv din Constanţa, O RUINĂ, sub gunoaie şi bălării

https://www.replicaonline.ro/cel-mai-mare-complex-sportiv-din-constanta-o-ruina-sub-gunoaie-si-balarii-341599/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce legatura are ce scriii tu cu articolul??? nu inseamna ca nu e si adevarat...
1
1
Medicii sa se gandeasca ca distrug viitorul si atunci cand accepta bani de la pacienti. Chiar daca nu cer, sunt la fel de vinovati cand accepta. Toti pacientii dau spaga, in ideea ca medicul nu-i va trata cu spatele. Voi nu ne distrugeti viitorul?
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369