REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Scrisoare către Putin: "Nu vă mai opuneţi reunificării României cu Moldova"

Scrisoare către Putin: "Nu vă mai opuneţi reunificării României cu Moldova"

Replica API 1 iulie 2014 | 00:00 231

Consiliul Unirii, mobilizat în Chişinău, ia o atitudine fermă în contextul conflictului din Ucraina. Cu Federaţia Rusă, care bate la porţile altor state din regiune, Republica Moldova îşi exprimă tot mai accentuat intenţiile de unificare cu România. În acest sens, Consiliul Unirii i-a adresat o scrisoare preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, prin care i se solicită să nu se mai opună eforturilor unioniste româneşti de pe ambele maluri ale Prutului. Scrisoarea a fost redactată în română, rusă şi engleză.

"Ştim că Dumneavoastră, conducând ani la rând Federaţia Rusă, vă iubiţi mult ţara şi poporul, vorbiţi cu mândrie de Rusia şi de cetăţenii ei, contribuiţi la dezvoltarea social-economică a statului şi îi apăraţi cu fermitate interesele pe arena internaţională. Şi noi, cetăţenii Republicii Moldova, ne iubim statul şi căutăm metodele prin care să dezvoltăm cât mai bine - sub aspect social-economic - societatea, să îi garantăm securitatea reală şi să asigurăm drepturi democratice şi bunăstare fiecărui cetăţean, indiferent de apartenenţa etnică. (...) Spre cunoştinţa Dumneavoastră, domnule Preşedinte, cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv cei de etnie rusă, nu sunt supuşi niciunei discriminări ori opresiuni, ci au - fără excepţie - drepturi politice egale cu toţi. (...)Vă asigurăm, Domnule Preşedinte Putin, că nu avem nimic împotriva poporului rus. Avem pretenţii şi cerinţe faţă de conducătorii şi instituţiile de stat din Federaţia Rusă. De aceea vă cerem insistent să încetaţi promovarea politicii de pe poziţii de forţă faţă de Republica Moldova, ca metodă de presiune în legătură cu integrarea europeană, şi să renunţaţi la practicile care sumbinează relaţiile politice, economice şi culturale dintre statele şi popoarele noastre. (...) Domnule Preşedinte Putin, dând curs cerinţelor noastre, noi, unionistii, ne-am atinge obiectivul de unificare a naţiunii române conform dreptului consfinţit în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din anul 1991 şi, astfel, aţi obţine, pe veacuri, prietenia şi recunoştinţa românilor, în general, şi a cetăţenilor Republicii Moldova, în special", se arată în scrisoarea Consiliului Unirii.

Potrivit iniţiatorilor, scrisoarea va fi adresată şi cancelariilor occidentale şi SUA, prin care se va exprima doleanţa arzătoare a românilor din Republica Moldova pentru reunificare. De asemenea, scrisoarea va face referire la unificarea Germaniei. Din cadrul Consiliului Unirii face parte şi deputatul PSD, Bogdan Diaconu, care a exprimat o poziţie clară, după ce Republica Moldova a ratificat, vineri, acordul de asociere la Uniunea Europeană. "Logodna Republicii Moldova cu UE trebuie să fie urmată de efortul românilor de pe ambele maluri ale Prutului de reîntregire a familiei prin reunificarea celor două state româneşti. (...) Cât ar dura pentru Republica Moldova integrarea în UE pe cont propriu? Zece ani cel puţin, timp în care se pot întâmpla multe, adică multe lucruri rele care să îi blocheze accesul. Reunificarea cu România nu reprezintă, în acest moment, doar un ideal şi o dorinţă a neamului românesc, ci şi un act pragmatic care să-i pună la adăpost pe românii de peste Prut", a precizat Diaconu.

Uniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Pentru Republica Moldova, "opţiunea integrării europene este definitivă (...). Vrem să devenim parte integrantă a familiei europene", a declarat premierul basarabean Iurie Leancă. Dar "vom fi supuşi unor presiuni foarte puternice", a avertizat el, referindu-se la regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218