REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Scrisoarea lui Arafat către managerul Spitalului Judeţean Constanţa: Nu mai transmiteţi declaraţii eronate în presă!

Scrisoarea lui Arafat către managerul Spitalului Judeţean Constanţa: Nu mai transmiteţi declaraţii eronate în presă!

Replica API 28 februarie 2013 | 00:00 241

Medicul Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Uregenţă Constanţa, s-a arătat nemulţumit de metoda impusă de Ministerul Sănătăţii privind achiziţia de medicamente şi materialelor sanitare, pe motiv că va îngreuna activitatea medicală. Astfel, secretarul de stat Raed Arafat i-a răspuns acestuia prin intermediul unei scrisori.

Va redăm, mai jos, scrisoarea completă publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii:

"Stimate domnule manager Dănuţ Căpăţână,

În urma declaraţiilor dumneavoastră, conform cărora emiterea ordonantei ministerului sanatatii privind achizitiile centralizate pentru unitatile medicale cu paturi s-a facut fara consultare publica, vă anunţ că informaţia pe care aţi făcut-o publică este una eronată, care dezinformează opinia publică. Ministerul Sănătăţii a fost contactat de jurnalişti pentru a oferi un răspuns la afirmaţiile făcute de dumneavoastră. Am considerat că, înainte de a le răspunde jurnaliştilor, se cuvine să vă oferim mai întâi dumneavoastră un răspuns . Vă reamintim că ordonanţa de urgenţă este definită de art. 115 din Constituţie, capitolul "Delegarea legislativă" - "Ordonanţa de urgenţă poate fi adoptată doar în situaţii "extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată". Ordonanta de Urgentaa Guvernului nr. 71/2012 a fost avizată ca fiind o măsură justificată şi prin urmare a fost aprobată în regim de urgenţă pentru a putea fi aplicată începând cu anul 2013. Vă precizăm că Ministerul Sănătăţii a respectat toate procedurile legale înainte de aprobarea respectivei ordonanţe de urgenţă. Astfel, înainte de a fi aprobată în Şedinţă de Guvern, Ordonanţa de Urgenţă privind achiziţiile centralizate a fost postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii la capitolul Transparenţă decizională.

Vă rugăm respectuos, domnule manager, să nu mai transmiteţi declaraţii eronate în presă.

Vă asigurăm că prin procedura achiziţiilor centralizate, se urmăreşte, pe lângă schimbarea variaţiilor de preţ şi asigurarea continuităţii în achiziţionarea produselor şi serviciilor, calitatea uniformă a produselor şi serviciilor, dar şi gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate şi obţinerea unui preţ de achiziţie scăzut. Se cunoaşte faptul că este mult mai fezabil şi convenabil să se achiziţioneze echipamentele scumpe centralizat decât să fie achiziţionate de fiecare spital în parte. În momentul în care licitezi o cantitate mai mare, poţi negocia atât service-ul cât şi întreţinerea aparatului şi cu siguranţă va fi o competiţie mare, ceea ce va duce automat la scăderea preţului în mod semnificativ. A acuza fără dovezi şi cu rea intenţie Ministerul Sănătăţii pentru măsura privind achiziţiile centralizate înainte de a-i vedea efectele pozitive denotă faptul că se doreşte, în mod intenţionat, dezinformarea opiniei publice fără a oferi niciun argument clar şi rational. De asemenea, vă comunicăm că procedura de achiziţii centralizate este susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a trimis în această săptămână doi experţi pentru a lucra împreună cu personalul specializat din Ministerul Sănătăţii în vederea realizării licitaţiilor într-un mod corect în favoarea pacientului şi a sistemului sanitar. Cu siguranţă ştiţi la fel de bine ca şi noi că centralizarea achiziţiilor publice, mai ales pentru materialele sanitare, medicamentele şi echipamentele care sunt fie de volum mare, fie de cost mare, este o practică în mai multe ţări - Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Italia şi, inclusiv, SUA, unde s-au înregistrat reduceri între 15-30% la medicamente şi echipamente în urma aplicării acestei măsuri. În speranţa că v-am răspuns la întrebările ridicate în mass-media, aşteptăm de la dumneavoastră să aveţi o comunicare corectă şi transparentă fără a acuza fără dovezi ministeru".

Medicul Dănuţ Căpăţână, managerul celui mai mare spital din judeţul Constanţa, susţine că îi va răspunde în scris secretarului de stat Raed Arafat. "Mi-a trimis scrisoarea şi îi voi răspunde. Eu nu discut cu dânsul (Raed Arafat -n.r.) prin intermediul presei. Dacă consideră necesar şi oportun să arate presei răspunsul...", a declarat, pentru "Replica", dr. Dănuţ Căpăţână.

Citiţi şi:

http://www.replicaonline.ro/capatana-nemultumit-de-metoda-impusa-de-ministerul-sanatatii-la-achizitia-de-medicamente-103773/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218