REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Scurgeri la centrala nucleară de la Kozlodui. Un reactor va fi oprit de urgență

Scurgeri la centrala nucleară de la Kozlodui. Un reactor va fi oprit de urgență

Victor ROTARU 9 decembrie 2022 | 15:10 1982

Unul din cele două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui din Bulgaria va fi oprit sâmbătă după detectarea unei scurgeri de apă care nu a cauzat o creştere a radioactivităţii, a anunţat vineri operatorul.

"Unitatea 6 va fi oprită pentru a colmata o scurgere înainte să fie atins debitul maxim permis de reglementări", se arată într-un comunicat.

"Nu a fost observată nicio schimbare a nivelurilor de radiaţie în spaţiile de lucru şi în complex", a adăugat sursa citată.

Problema a fost constatată la finalul lunii noiembrie la nivelul tubului unui generator de abur, componentă esenţială care permite transformarea apei calde ce provine din centrul reactorului în abur care alimentează turbinele pentru producţia de electricitate.

Situată în nord-vestul ţării, în apropiere de Dunăre, centrala s-a mai confruntat în acest an cu două incidente provocate de o defecţiune a generatoarelor, care a cauzat oprirea reactorului cinci în iunie, apoi a unităţii şase în octombrie.

Kozlodui, unicul complex nuclear al Bulgariei, furnizează o treime din energia ţării. Două reactoare cu apă sub presiune, fiecare dotat cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, sunt în funcţiune, alimentate pentru moment cu combustibil rus.

Guvernul caută noi furnizori pentru a reduce dependenţa de Moscova, în contexul invaziei ruse din Ucraina. Sunt în analize oferte de la compania americană Westinghouse şi de la compania franceză Framatome.

Unităţile de la unu la patru, considerate depăşite, au fost închise în 1998 şi 2006 la cererea Bruxellesului, care a făcut din această măsură una din condiţiile de aderare a Bulgariei la UE, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ue i-a obligat sa inchida 4 “reactoare depasite” imense dar s-a facut ca nu vede ca este cea mai saraca tara din ue la mare diferenta de altele si nu le-a dat niste miliarde sa-si faca rapid alte capacitati de orice fel; I-a obligat sa importe energia mult mai scumpa din ue; jaf si magarie la maxim din partea ue
16
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614