REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Se anunță COD ROȘU de SĂRĂCIE în România! ’Avem nevoie urgent de o strategie’

Se anunță COD ROȘU de SĂRĂCIE în România! ’Avem nevoie urgent de o strategie’

Replica API 16 iunie 2020 | 12:44 1996

Efectele pandemiei de coronavirus sunt resimțite de majoritatea economiilor lumii, iar România nu face excepție. Deficitul bugetar este prognozat pentru finalul anului la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019, pe fondul majorării cheltuielilor la 39,5% din PIB. Noile previziuni ale FMI arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019, până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Creștere explozivă a șomajului

Numărul persoanelor fără loc de muncă în România, din cauza noului coronavirus, se cifrează deja la aproximativ 1.000.000, luând în calcul contractele de muncă suspendate și încetate la finalul lunii mai. La această cifră se va adăuga numărul românilor veniți din străinătate, care sunt în căutarea unui loc de muncă. Pentru că situația economică este în declin în întreaga lume, este de așteptat ca tot mai mulți români să decidă să se întoarcă acasă.

“Efectele asupra economiei în acest an vor fi puternic resimțite! Banii pe care lucrătorii români din străinătate îi trimiteau în țară se vor reduce substanțial, iar, pe plan național, ne vom trezi, în câteva luni, cu un număr crescut de șomeri. Dacă presupunem că jumătate dintre cei plecați la muncă în străinătate se întorc, din cauza crizei financiare declanșate de pandemia de coronavirus, raportându-ne la datele anului trecut furnizate de Banca Mondială, țara noastră pierde cel puțin jumătate din totalul contribuțiilor din 2019.”, a declarat Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Cu ce vom înlocui banii trimiși acasă de lucrătorii români din străinătate?

Potrivit datelor Eurostat, ponderea populației active din România, cu vârste între 20 și 64 de ani, care a părăsit țara s-a triplat într-un deceniu, de la 7,5% în 2007, la 19,7% în 2017. De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, potrivit Băncii Mondiale (BM), românii care lucrează în străinătate au trimis în țară nu mai puțin de 36,33 miliarde de dolari! Numai în anul 2019, românii au trimis în țară 7,235 miliarde dolari, conform Băncii Mondiale.

Investiţiile străine directe au însumat anul trecut 5,3 miliarde de euro, potrivit BNR. Cu 7,2 miliarde de dolari trimiți în țară, lucrătorii români din străinătate au fost, practic, cei mai mari investitori străini din România!

”Din punct de vedere economic, dar și social, România are nevoie urgent de o strategie a pieței muncii pe termen mediu și lung pentru a evita astfel de derapaje în viitor. Forța de muncă ar trebui să reprezinte o prioritate nu doar în anii electorali, ci în genere, iar 2020 poate fi anul reconstrucției economice pornind de la pilonul de bază: forța de muncă. Soluția nu poate fi găsită decât împreună, patronate, sindicate, autorități. De aceea trebuie să ne întrebăm cu ce vom înlocui banii trimiși acasă de lucrătorii români din străinătate?”, a mai spus președintele CONAF.

Dezbateri la Constanța

Întrucât situația din piața muncii este vitală pentru economia românească, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin și Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), în parteneriat strategic cu CONCORDIA, organizează o serie de dezbateri, “PACTUL PENTRU MUNCĂ. ÎMPREUNĂ RECONSTRUIM ROMÂNIA“, ce au în centrul atenției identificarea unor soluții pentru adaptarea forței de muncă din România la cerințele actuale ale pieței. Următoarea dezbatere va avea loc la Brașov pe 23 iunie. Dezbaterile vor continua la Constanța, în data de 7 iulie.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dati ma, pensii speciale daca suntem saraci ? Vreti sa luti si pielea de pe noi ?
3
0
va fi saracie mare, eu plec din tara
3
1
Nu i a buna.
3
0
Ce ai cerut tu au cerut si P.N.Listi dar aia de la C.C.R au spus ca nu se poate,dupa care USRisti au cerut impozitarea cu 90%a pensiilor care depaseau 5000 de lei dar parlamentari P.S.D; UDMR; ALDE si Pro Ro.au votat contra,asa ca P.S.Disti care cica tin cu romani saraci tin defapt cu batrani politruci P.C.R,fosti angajati ai inst.militarizate si ai fostei justitii comuniste si pentru ca sa nu fie doar fosti au dat legi si pt.actuali angajati din armata,politie,justitie si politica,le-au dat si astora salarii uriase.Asta este Romania de astazi un stat Politico-Militar
2
0
Cerem anularea pensiilor speciale, anularea indemnizatiilor revolutionarilor, deportatilor, etc., plafonarea salariilor nete la 5.000 de lei si a pensiilor la 4.000 lei.
5
0
Solutia este impozitarea la maximum a marilor averi si controale non stop la privati pt ca nu stiu decat sa faca evaziune! In plus, multinationalele taxate la cifra de afaceri pt ca sunt golani si raporteaza profit zero in fiecare an. Sa vedeti atunci ce de bani avem la buget!!!!
5
0
ba prostanilor pesede,dind bani din imprumuturi ati urcat inflatia la niste cote greu de atins.ce costa 12 lei,costa acum 20.explicati.lemamarastenilor care v.au votat!
2
3
inainte de 1989 asa cum se traia era muuuuuuult mai bine decat cum s-a trait dupa 1989 cu cei din Romania plecati care incotro dupa paine si multe femei ajunse sa-si vanda carnea in interesul interlopilor ca sclave. Ce sa mai zic? mai e ceva de zis? cod rosu de saracie a fost mereu dupa 1989
10
0
Cea mai urgenta solutie : nationalizat tot ce s-a instrainat ! Starea de urgenta PERMITE asemenea decizie .
6
2
bine , civilizatie , educatie si respect in romania?
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218