REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Se aprobă statutul elevilor

Se aprobă statutul elevilor

Replica API 15 august 2016 | 00:00 282

Alexandru Manda

Ziua de 10 august a.c. ar putea intra în istoria sistemului educațional din România, aceasta va duce la normalizarea sistemului educațional! Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a emis ordinul pentru aprobarea Statului Elevilor, ce va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României! “În urma demersurilor făcute tot de noi, începând cu luna martie aceste drepturi se respectă”.

Ziua de 10 august 2016 poate intra în istoria sistemului educațional din România, marcând începutul unui lung drum care va duce la normalizarea sistemului de învățământ. După 5 ani de la promulgarea Legii Educației Naționale și după aproximativ un an de negocieri între Consiliul Național al Elevilor, asociațiile reprezentative ale elevilor și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, s-a aprobat, într-un final, Statutul Elevului, codul ce cuprinde

drepturile și îndatoririlor elevilor, conform legii, prin ordinul ministrului nr. 4742/10.08.2016.

„De multe ori se vorbește despre reformarea sistemului educațional din România, însă, din nefericire, conservatorismul școlii românești a reprezentat mereu un impediment în ceea ce privește schimbarea de fond a preuniversitarului. Consiliul Național al Elevilor pornește de la premisa că pentru a implementa reforma, trebuie reconsiderat parteneriatul elev-profesor, fapt dovedit prin aprobarea Statutului Elevului, document esențial, care își propune să readucă în vizorul educației ideea respectării legii, a demnității elevului și a dezvoltăriicapacității acestuia de a-și asuma un statut care îl reprezintă.

Salut decizia MinisteruluiEducației Naționale și Cercetării Științifice de a aproba acest document și mă bazez peconsolidarea relației CNE cu Sindicatele din Educatie si Asociatiile de Părinți, in ideea de aforma un front comun, care să schimbe, cu pași mici, dar siguri, educația. În același timp, voicontinua să susțin implementarea statutului elevului în școli și mă aștept să existe deschideredin partea climatului educațional în ceea ce privește respectarea Statutului”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor. Cele mai importante drepturi educaționale ale elevilor care au fost abordate vizează: “dreptul la educație diferențiată, pe baza pluralismului educațional, în acord cu particularitățile de vârstă și cu cele individuale.

Elevii cu rezultate școlare deosebite pot promova 2 ani de studii într-un an școlar”, “dreptul de a beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul local comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar, naval și fluvial, pe tot parcursul anului calendaristic”, „dreptul de a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, pe bază de abonament, în cazul în care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, „dreptul de a beneificia de subvenția, acordată, de către stat, pentru suportarea costurilor aferente frecventării liceului, pentru elevii provenind din grupurile socio-economice dezavantajoase, respectiv pentru suportarea costurilor aferente frecventării învățământului profesional, pentru toți elevii din învățământul profesional”, „dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice, conform legii”, „elevii pot beneficia de credite oferite de bănci pentru realizarea studiilor, în condițiile legii”.

În cazul în care elevii nu respectă îndatoririle legale, aceștia pot fi sancționați astfel: observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale, Bani de liceu, bursă profesională, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, preavizul de exmatriculare, exmatriculare. Pentru toți elevii din sistemul învățământului preuniversitar, l afiecare 10 absențe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.

Elevii care media la purtare mai mică de 9, în anul școlar anterior, nu pot fi admiși în unitățile de învățământ cu profil militar, confesional și pedagogic. În ceea ce privește drepturile elevilor reprezentanți, aceștia au dreptul de a avea acces la activitățile desfășurate de către organismele în cadrul cărora este reprezentat și informațiile ce vizează activitatea acestora, în condițiile legii. Mandatul președintelui consiliului Școlar al Elevilor este de 2 ani. După un an de mandat, președintele își prezintă raportul de activitate în cadrul Adunării Generale.

Dacă raportul de activitate este respins cu votul majorității absolute, președintele este demis din funcție. „În urma demersurilor făcute tot de noi, începând cu luna martie se respectă. Cu siguranță sunt drepturi care nu se respectă, sunt drepturi noi apărute pe care nu putem ști dacă se respectă sau nu, dar Asociația Elevilor din Constanța va efectua rapoarete de implementare ale statutului elevului la nivelul județului, va face fișă de raport și în cazul în care vom descoperi că ceva nu se aplică vom lua măsurile necesare. Mai devreme am vorbit la Ministerul Educației, la cabinetul ministrului și am stabilit de comun acord că în urma rapoartelor intermediare pe care noi le vom face cu privire la implementarea statutului elevului vom vedea ce modificări mai sunt necesare să facem pe parcurs”, a precizat Alexandru Manda, pre;edintele Asociației Elevilor din Constanța.

Diana DONISANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614