REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Se aşteaptă verdictul într-unul din dosarele lui Radu Mazăre, acuzat de spălare de bani

Se aşteaptă verdictul într-unul din dosarele lui Radu Mazăre, acuzat de spălare de bani

Replica API 12 mai 2018 | 17:18 333

După mai multe amânări succesive, magistraţii Tribunalului Constanţa au amânat, din nou, pronunţarea în dosarul penal al fostului primar Radu Mazăre, trimis în judecată pentru spălare de bani, împreună cu Gina Sorina Hortolomei Moscu. În afară de Mazăre şi Hortolomei, pe lista inculpaţilor din acest dosar se regăsesc şi Sc Mehmetoglu SRL, Milenium Global Development SA şi SSC Bulevard SA, în timp ce Primăria Constanţa figurează ca parte vătămată.

De remarcat că la unul din termenele trecute, instanţa a dispus amânarea cauzei „pentru imposibilitatea obiectivă de prezentare a inculpatului Mazăre şi a apărătorilor aleşi”, după cum se arată în încheierea de şedinţă. Numai că, aşa cum se ştie, Radă Mazăre nu avea cum să se prezinte, întrucât se afla deja pe alte meleaguri unde cerea azil politic.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt: „La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina.

La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeași inculpată.

Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri.

După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 și 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion și Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, deși avea obligația legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinței civile nr. 20821/20.11.2008) și până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu știință, nu și-a îndeplinit obligația care decurgea din funcția de Primar al municipiului Constanța privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanța, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum și un avantaj patrimonial pentru persoana care folosește, în prezent, fără drept cele două imobile. În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafețele de 11.890 m.p. și 502,81 m.p.", mai precizează DNA.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pai se tot amana pana se prescrie
0
0
ipochimenul de la 12:49 si 13:57, i-a supt pula si l-a tzunat in anus pe pastaie. i-a placut si acum indeamna si pe altii.
1
1
Drogatul sa fie impuscat in ceafa precum mafiotii ! Bine , trebuie executati si ciracii sai din primarie si CJ ...
1
0
suge pula si ia muie cu cacat de la noi toti !!!!!!!
1
1
Zic asa, toooti parerologi da da toti sa dea fuga sa ii execute dnl-ui mazare o felatie.Sa mai ia cu dinsi si cunostinte sa il pupe si in rect.Deci maestre lasai sa faca spume.Slugile basiste vor continua sa emita nemernici tiimpe.
1
4
si lui Mazare. Ceea ce nu spune cacatul ala de rechizitoriu este ca 1 tranzactiile ulterioare s-au facut in ani. Valoarea a crescut, cum, la fel de bine, putea scadea. Criteriul este foarte subiectiv si bazat prezumtii. 2 Patrimoniul unei muncipalitati, a unei tari, are - chiar daca nu le place procurorilor, o valoare de inventar, implicit de vindere. Orice institutie a statului vinde la acea valoare. Institutiile statului nu pot fi speculante. Asta acuza procurorii? Ca nu a facut specula in numele statului? Oricum, acelasi lucru l-a facut Boc pentru traficantul ala de rinichi. n-are dosar!
0
2
Paiatza fricoasa.
4
0
che mazarel nu asteapta nimica se maimutareste in madagascar fara dureri,pai ce justitie l-ar lasa liber dupa o ciordeala de 200 milioane euro,doar ca afurat impreuna cu o organizatie jidanesca l-a propulsat in aceasta locatie,jidovii au facut presiune inclusiv pe codruta atunci cand au urmarito
3
0
Hotii din era Mazare.. la puscarie toti acolitii lu Mazare care au facut prapad..
5
0
Banditii cu adevarat ocrotiti de sistemul mafiot nu au nevoie sa fuga din tara. Ei stau aici si continua sa faca haz de populatia autodistructiva,plina de vorbe negandite si multa lasitate. Mazare e gata,dar e ceva schimbat in bine? Sulea si caciula ! De ce ? Pai ca alti mazarei 'tu-le muma-n cur, au ramas la butoane dar sunt aplaudati de prostii care doar se vaieta de viata grea .
4
0
oricum hotul de mazare nu cred ca doarme bine. Daca si-n bantustan si-a luat badigardul cu el...
7
0
Justitia din Romania functioneaza exemplar. Fac mafiotii tot ce vor.
10
1
mazare cel mai mare las din toate timpurile
10
1
Daca era asa de curat si nevinovat nu fugea ca paduchele
13
1
E ce dracu o sa ii dea si astuia doi ani , poate chiar cu suspendare, ca lui hrebenciuc si gata dreptatea. Bravo justitia .
7
0
sa ma pupati in cur voi toti care mati votat. prosti mai sunteti. va pup,pa.
2
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614