REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Se caută noi soluții pentru a se produce hrană. Așa au apărut fermele verticale de interior

Se caută noi soluții pentru a se produce hrană. Așa au apărut fermele verticale de interior

Replica API 27 februarie 2021 | 00:00 975

Pandemia a afectat lanțurile de distribuție pentru industria alimentară, ceea ce a determinat oamenii să privească și spre alte căi de a produce hrană. Fermele verticale de interior ar putea fi o variantă bună, mai ales că tehnologia este acum disponibilă, scrie digi24.ro

Fermele viitorului ar putea fi complet diferite de ceea ce știm până acum. Câmpurile imense pline de culturi ar putea fi înlocuite de ferme interioare, verticale. Tehnologia a avansat suficient de mult încât să permită creșterea plantelor în aceste condiții și chiar să ofere o eficiență ridicată.

Amin jadavji, investitor: "Există două forme de a crește plante. Un mod este vertical, celălalt orizontal. Nimeni nu o numește agricultură orizontală, dar se încadrează. În esență este vorba despre mai multe nivele de creștere într-o zonă condensată. Nu ne bazăm pe lumina soarelui, pentru că avem mai multe rafturi unul peste altul. Folosim lumină artificială pentru fiecare".

Această nouă practică a atras investitori din întreaga lume, devenind o metodă pentru viitor. Ar fi fost de mare ajutor în pandemie, când lanțurile de distribuție au fost afectate. Fermele interioare au avantajul că pot fi amplasate oriunde.

Jonathan Webb, investitor: "Noi credem că toate fructele și legumele, la scară globală, vor fi până la urmă produse în interior, în medii controlate. Este al treilea val al unei infrastructuri sustenabile. În urmă cu 20 de ani am văzut prima dată energia regenerabilă și s-a dezvoltat foarte mult. În urmă cu zece ani, a fost la fel cu mașinile electrice, iar acum le vezi pe stradă. Iar acum, tehnologia atinge și transformă și fermele, pentru a cultivă în medii controlate. Rezultatul este un produs mai bun și prietenos cu mediul".

Compania nu folosește nici un pesticid. Plantele sunt udate cu un sistem automat, care folosește doar 2% din cantitatea care ar fi fost folosită afară, pentru că sistemul oferă plantelor apă, dar și colectează umezeală de la plante.

Specialiștii din întreagă lume, inclusiv membrii Departamentului de Agricultură din Statele Unite cred că fermele interioare cresc gradul de securitate alimentare, extrem de important mai ales în perioade de criză. Sunt o soluție și pentru problemele de mediu. Așa că tot mai multe fonduri sunt orientate către acest tip de afaceri. Inclusiv Jeff Bezos are investiții în domeniu.

În total au fost investite sume în valoare de 394 milioane de dolari în 2020 pentru ferme verticale interioare. Ponderea legumelor și verdețurilor produse în astfel de ferme a fost de 360.000 de tone în 2019, în creștere cu 50% față de anul 2014. Reprezintă încă un procent mic din producția totală care să acopere cererea de legume, însă viitorul pare să meargă în această direcție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218