REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Se cer 10 clase pentru obţinerea permisului, dar nu se recoltează probe biologice la faţa locului!

Se cer 10 clase pentru obţinerea permisului, dar nu se recoltează probe biologice la faţa locului!

Replica API 14 octombrie 2016 | 00:25 1597

Ţara ARDE şi GUVERNUL face propuneri... EXPIRATE! „Constanţa SCÂRŢÂIE şi are NEVOIE de schimbări SERIOASE"

Ţara ARDE şi GUVERNUL face propuneri... EXPIRATE! „Constanţa SCÂRŢÂIE şi are NEVOIE de schimbări SERIOASE"

Propuneri vechi, chiar „expirate”, tot apar în prim plan din partea politicienilor. Uneori poate niţel şlefuite, alteori doar şterse de praf. Şi asta în timp ce ţara are nevoie de schimbări serioase. Spre exemplu, acum Guvernul propune ca permisul auto să fie obţinut de cei care au măcar 10 clase. Ceva nou? Aceeaşi propunere a existat în octombrie 2014 sau februarie 2015. Şi asta în timp ce unui şofer băut nu i se recoltează probe biologice la faţa locului de către echipajul de la Ambulanţă, pentru că legea nu permite. Iar dacă evenimentul a avut loc la mare distanţă de o unitate medicală mai trece ceva timp, mai „iese alcoolul” din organism. Dar cine să se sesizeze? De asemenea, şi constănţenii consideră că situaţia poate fi comparată cu o „tichie de mărgăritar”.

Recent, Guvernul a aprobat Strategia Naţională pentru Siguranţă, dar a pus la bătaie şi un plan de acţiune pentru implementarea ei. Documentul se află în dezbatere publică şi conţine ca propunere dreptul de a da examenul pentru permisul auto doar celor care au absolvit 10 clase. Mai sunt şi alte puncte, precum crearea unui cadrul legal pentru a-i reabilita şi consilia pe şoferii cu abateri grave şi repetate de la normele rutiere sau ca maşinile implicate în accidente rutiere să aibă parte de o inspecţie tehnică de siguranţă înainte de repunerea în circulaţie. Unele dintre ele poate că sunt bune, dar nu noi. Au mai fost propuse şi în anii anteriori. Iar în ceea ce priveşte cele 10 clase obligatorii pentru obţinerea permisului, constănţenii sunt de părere că se încearcă distragerea atenţiei de la problemele adevărate. „Tichie de mărgăritar! Înainte de a propune ceva, trebuie să ai un scop clar. Deci care e scopul acestor măsuri? Micşorarea numărului de accidente sau... distragerea atenţiei de la problemele adevărate? Sau imposibilitatea găsirii unor soluţii pentru alte probleme din sistem?”, este părerea unui şofer cu studii superioare. „Cu siguranţă că materiile din clasele a IX-a şi a X-a vor scoate şoferi mai buni. În ce ţară trăim? Asta este o prioritate?”, a adăugat un alt conducător auto.

„Politicienii ar trebui să se pună la punct! O propunere sănătoasă din partea lor ar putea să vină pe linia recoltării probelor biologice de sânge”

Pe acelaşi subiect, oamenii legii de la malul mării consideră că orice schimbare este bună, dar să fie pertinentă şi folositoare. „Se pune de mult timp problema vârstei, e veche discuţia. E nevoie de mai multă cultură la volan, se vede, dar nu ştiu în ce măsură se poate rezolva prin acest mod. Acum, nu ştim ce consecinţe poate avea şi în profesii din acestea, precum taximetrie, conducători de TIR etc. Adică să se ajungă până acolo încât să faci facultatea pentru asta... S-ar putea să se considere o îngrădire a dreptului la liberă circulaţie, aşa cum nu s-a putut introduce nici acea limită de 70 de ani pentru şoferi. Este criticabil faptul că erau persoane neşcolarizate care conduceau, care nu ştiau să scrie şi să citească. Dar de la asta şi până la a le impune clase de liceu e drum lung. Cât despre partea cu consilierea este o chestie de import. Politicienii ar trebui să se pună la punct. Aşa cum a fost şi cu taxa aceea de eliberare a fişei de cazier judiciar, propunere de acum puţin timp. Dar taxa e scoasă de vrei doi ani...”, au spus oamenii legii de la malul mării.

În plus, aceștia consideră că există alte probleme, cu adevărat grave, care necesită atenție. "O propunere sănătoasă din partea lor ar putea să vină pe linia recoltării probelor biologice de sânge, spre exemplu, unde obligă la a fi prezent un poliţist rutier. Însă, se recoltează probe şi în alte materii, la BCCO, de exemplu, pentru indetificarea altor substanţe. Şi nu numai la şoferi, chiar şi la angajaţi. Şi, da, trebuie să fie prezent un polițist rutier. De asemenea, s-a solicitat și au fost tentative, dar nu a trecut de Ministerul Sănătății, să se facă recoltarea de către echipajul de Ambulanță. Ce se întâmplă cu aceia care se află într-un loc unde nu e unitate medicală? Până ajung la Spitalul Județean trec două ore. Ce probe îi mai iau? Apoi contestă, câștigă. Sunt multe lucruri de remediat decât pregătirea șoferilor cu cele 10 clase..."

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunteti prosti care comentati cati cocalari ati vazut voi sa faca accidente vb lui Dm. De mai jos daca esti normal sti sa citesti sa scri si nu ai nici o clasa poti sa fi mai sanatos de cat unu cu facultate.Eu am 2 clase am permisu de 20 de ani nu am un accident iar egulamentu rutier il respect conform regulamentului rutier asa ca nu mai comentati
4
0
Bine ar fi daca s-ar baga regula asta cu 10 clase. Am scapa de foarte multi cocalari de pe sosele. Abea astept aceasta lege.
10
8
e de asteptat ca doar in tara asta zace prostia planetei. auzi 10 clase pt permis... si unde e logica mai inteligentilor care nu aveti liniste noaptea ca nu stiti ce legi ordinare sa mai puneti in aplicare???? din cate stiu eu se dau examine pt permis si pt a da un examen sau 2 sau mai multe ma rog, respectivul trebuie sa invete, si daca nu stie sa citeasca si sa scrie nu poate invata si prin urmare nu va lua permisul. asa ca unde e logica voastra cu alea 10 clase???? vai de steaua voastra de retarzi inputiti care intoxicati tara asta cu legi de cacat.
8
8

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218