rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Se cere ÎNFIINȚAREA unei companii de transport maritim, după modelul Navrom

Constructorii de nave cer Guvernului să înființeze o companie națională de transport maritim, după modelul Navrom din perioada comunistă, în condițiile în care România este al cincilea mare producător de nave din Europa.

Asociația Constructorilor Navali din România (ANCONAV), care reprezintă din 1995 interesele șantierelor navale și ale producătorilor și distribuitorilor de echipamente și materii prime pentru industria navală din România, cere Guvernului includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a mai multor măsuri de sprijin pentru sector, printre care înființarea unei companii naționale de transport maritim, după modelul Navrom din perioada comunistă, scrie Profit.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, premierului și miniștrilor Economiei, Transporturilor și Fondurilor Europene, ANCONAV arată că, la nivel național, șantierele navale au un impact major asupra economiei, industria construcțiilor de nave asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 20.000 de angajați, iar cifra de afaceri realizată de șantierele navale reprezentând 1% din PIB.

"Datorită celor 9 șantiere navale care funcționează în România, țara noastră se situează printre primele 5 țări europene producătoare de nave, având de asemenea, un număr semnificativ de personal implicat in aceasta industrie", se menționează în scrisoare.

Reamintim că mai mulți muncitori de pe șantierul naval din Mangalia au protestat vineri la București față de intenția olandezilor de la Damen de a concedia 228 de angajați. Asta în condițiile în care statul român este acționar majoritar al Damen Shipyards Mangalia, iar compania olandeză a promis că va face noi angajări și va crește numărul de comenzi.

NAVROM avea în 1990 o flotă de 275 de nave

ANCONAV solicită, printre altele, dezvoltarea unei strategii de transport a României prin înființarea unei companii naționale de transport maritim. "Prin intermediul unui astfel de demers, România poate dezvolta o strategie sustenabilă de securitate a transportului naval ce va putea aduce beneficii tuturor sectoarelor economice direct implicate (activitate portuară, șantiere navale, furnizori de servicii din domeniul transporturilor), dar și economiei regionale, prin asigurarea furnizării/livrării de materii prime si produse. În acest sens, o dovadă elocventă a reușitei unei inițiative de acest gen o reprezintă modelul anilor '70, când înființarea unei companii naționale de transport a stat la baza dezvoltării sectorului naval în România", se menționează în scrisoarea ANCONAV.

Întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) Navrom Constanța a fost înființată printr-un decret emis în 1976 și administra, la nivelul anului 1990, o flotă de 275 de nave, însumând peste 5 milioane tdw. Până în anul respectiv, Navrom acumulase, potrivit documentelor oficiale, datorii externe totale de circa 29 milioane dolari, din cauza faptului că întreprinderile de comerț exterior ale statului român care o contractau nu își plăteau facturile, iar Navrom nu avea bani pentru achitarea datoriilor către furnizori, precum și pentru încheierea de polițe de asigurare pentru portofoliul său de nave. În 1990, IEFM Navrom Constanța a fost "spartă" în mai multe entități prin hotărâre de guvern, iar, în timp, navele din flota sa au fost înstrăinate.

ANCONAV cere reînnoirea navelor aflate sub pavilion românesc

În scrisoarea sa, ANCONAV mai cere promovarea unor facilitați ce vizează transportul maritimo-fluvial și implementarea unor tehnologii moderne, fapt ce va determina obținerea unui transport cu impact negativ minim asupra mediului, facilitați cu caracter temporar ce pot duce la stimularea comenzilor de nave noi sau retehnologizarea navelor existente, cu condiția ca soluțiile tehnice să promoveze principiile Green Deal și Blue Growth ale Uniunii Europene. Organizația mai vrea implementarea unei scheme de reînnoire a navelor aflate sub pavilion românesc.

"Acest sistem ar fi menit să promoveze decarbonizarea și digitalizarea sectorului maritim, în conformitate cu acordul european și agenda de digitalizare. Acesta încurajează inovarea, creșterea industrială regională și ocuparea forței de muncă, pe întregul lanț valoric maritim. De asemenea, ar contribui la păstrarea suveranității tehnologice maritime strategice a UE și implicit a României, precum și a capacităților de producție maritimă", se arată în document. Altă cerință este implementarea unor programe suport pentru forța de muncă din domeniul naval, ce vizează dezvoltarea abilitaților digitale și atragerea de noi resurse umane în acest domeniu strategic.

Transportul naval nu a fost prins în programele PNRR

"Cu toate acestea, în ciuda importanței acestui sector de activitate – transportul naval, am constatat cu dezamăgire că acesta nu a fost cuprins în niciunul din capitolele de investiții din Programul Național de Redresare și Reziliență, deși includerea in acest program ar fi reprezentat pentru țara noastră o oportunitate menită a crea, prin intermediul acestei industrii, poli de sustenabilitate viabilă ai economiei românești", scrie ANCONAV. În scrisoare se avertizează că industria construcțiilor de nave a fost puternic afectată de pandemia Covid-19, cu efecte negative majore asupra șantierelor și furnizorilor acestora, care sunt dependenți de economia mondială. Reducerea considerabilă a comerțului internațional, lipsa mobilității forței de muncă, neîncrederea investitorilor și incertitudinea economică, toate acestea au avut drept consecință stoparea contractărilor de noi proiecte.

În anul 2020, comenzile pentru nave din Europa au scăzut cu 62% în tonaj și 77% în valoare, comparativ cu 2019, cu impact negativ asupra întregului lanț de aprovizionare.

Se estimează o lipsă de comenzi, indiferent de situația sanitară

"Scăderea numărului de comenzi de nave noi s-a resimțit la nivelul industriei navale românești și estimăm că această criză se va adânci și mai mult în anul curent. Acest fapt va avea o serie de consecințe negative concrete, după cum urmează: disponibilizări din marile șantiere, mai puține taxe și impozite colectate la bugetul de stat și, poate cea mai grava pe termen lung, pierderea capacității de producție la Marea Neagră. Aceste aspecte nefavorabile sunt vizibile, încă de la începutul crizei, și in cadrul șantierelor navale românești. Construcțiile navale se caracterizează prin termene de execuție foarte lungi, în medie 2-3 ani din momentul contractării până la livrarea unui proiect, iar pe toată această perioadă, depind puternic de buna funcționare a lanțului de aprovizionare, optimizarea acestuia asigurând respectarea termenelor contractuale pe tot parcursul procesului de producție. Este greu de intuit dacă 2021 va aduce modificări majore, dar deja resimțim o accentuare puternică a efectelor negative ale pandemiei", se mai spune în scrisoare.

În concluzie, ANCONAV solicită luarea de măsuri concrete de susținere, pentru a se putea salva locurile de muncă din aceste șantiere, pentru a asigura capacitatea strategică de producție de nave de la Marea Neagră și, nu în ultimul rând, pentru a transforma România într-un pol de competitivitate în industria navală europeană, prin: 1: o abordare sectorială care să susțină și să dezvolte industria naval㬠– soluții viabile și predictibile care să creeze oportunități de investiții; 2. acțiuni concrete pentru a stimula cererea internă – mai multe comenzi din piața internă. Industria navală românească este un exportator major de produse navale fiind dependentă de economia mondială. Cererea externă a fost grav afectată de pandemie și estimăm că va exista o lipsă de comenzi externe indiferent de situația sanitară globală; 3. cooperare și suport pentru a salva locurile de muncă – sectorul public și cel privat trebuie să coopereze pentru a asigura o mobilizare strategică în vederea dezvoltării industriei navale cu ajutorul noilor tehnologii: o industrie navală mai digitală, mai sustenabilă și mai ecologic.

"Numai așa se vor putea salva locurile de muncă actuale și se por putea crea altele noi din domenii conexe", conchid cei de la ANCONAV.

Andreea POPA

miercuri, 16 iunie 20211682
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii

110Mai este cineva(16 iun 12:13)
Care vrea sa fure o flota?
011Tambal(16 iun 09:43)
construiesti nave ca sa faci ce cu ele? mai are statul vreun interes strategic altul decat cel de grup sau de partid? nave am avut si s-a vazut cum au disparut in ceata tranzitiei, date pe nimic la tot felul de miliardari de carton
023Sindbad Marinarul(16 iun 08:33)
Va spun eu. Nu mai merita meseria asta Trebuie sa o duci pana la 65 de ani, pensie doar daca iti faci contract cu Casa de Pensii. Daca nu mai corespunzi medocal o iei in bot, ramai pe dinafara. Stres cat casa. P-afara toti incearca sa te jecmaneasca. Nu mai merita jobul asta. Merita politist sau jandarm. Carte putina bani buni, pensie si mai buna luata de la 47 de ani.
mai mult...Local
28 iul 19:52LocalCunoscut INFRACTOR din CONSTANȚA, CĂUTAT și în FRANȚA

Lucaci Teodor Alin, care este anchetat la Constanța într-un dosar de furturi prin metoda ”Chei Potrivite”, este...1344

28 iul 11:48LocalSPITALUL din PALAZU se PREGĂTEȘTE de VALUL 4: cumpără echipamente medicale775
28 iul 00:20LocalVAL de INCENDII în județul Tulcea. Pompierii au INTERVENIT327
28 iul 01:13LocalAccident rutier în Cumpăna. Un PIETON a fost RĂNIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 27 iulie a.c., în localitatea Cumpăna, pe...488

28 iul 00:12LocalRestricțiile ar putea fi reintroduse, din cauza creșterii numărului de noi cazuri735
28 iul 21:43LocalNoi locuri de PARCARE, disponibile în zona Dacia643
28 iul 21:41LocalCOMPONENTE AUTO CONTRAFĂCUTE, RIDICATE de POLIȚIȘTI

Poliţiştii de la transporturi maritime au ridicat, în vederea indisponibilizării, 32 de grile-bară design, mărfuri...487

28 iul 21:41LocalAventura „LUDIS Fest” continuă în parcurile din Constanța328
28 iul 21:42LocalMai mulți elevi din Constanța participă la programul de vară ”Hai la facultate”1140
28 iul 00:24LocalPrins BEAT la VOLAN, pe drumurile din județ

La data de 26 iulie a.c., în jurul orei 19.15, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un...666

28 iul 21:42LocalPolițiștii și jandarmii, RAZII în stațiunea MAMAIA580
28 iul 21:42LocalBărbat din Mangalia, condamnat pentru trafic de droguri!708
Vremea
30.9°25.9° - 30.9° miercuri, 28 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 55%
Vânt: 6.56 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/49252220274842
5/40182244401
joker32331482920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 iul 00:00SportDavid Popovici s-a calificat la Tokyo 2020 în semifinalele de 100 m liber, proba lui favorită

David Popovici a concurat marţi la Tokyo 2020 în serii la 100 m liber, proba lui „de semnătură” și s-a...460

28 iul 00:00SportJO 2020: Programul finalelor de miercuri 28 iulie la Tokyo

...282

28 iul 00:00SportJO 2020 - Tenis: „Prea multă presiune“, a afirmat Naomi Osaka după eliminarea de la Tokyo

Japoneza Naomi Osaka, eliminată în optimile de finală ale turneului de tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la...349

28 iul 00:00SportJO 2020: Medalie de aur în valoare de 655.000 dolari pentru Hidilyn Diaz, prima campioană olimpică a Filipinelor

Viaţa se va schimba total pentru halterofila Hidilyn Diaz, devenită luni prima sportivă din Filipine care cucereşte...456

Local
28 iul 21:41LocalCOMPONENTE AUTO CONTRAFĂCUTE, RIDICATE de POLIȚIȘTI

Poliţiştii de la transporturi maritime au ridicat, în vederea indisponibilizării, 32 de grile-bară design, mărfuri...487

28 iul 21:41LocalAventura „LUDIS Fest” continuă în parcurile din Constanța

Festivalul mișcării ajunge vineri, 30 iulie, în Parcul Tomis 2. Începând cu ora 16:00, puteți experimenta noua...328

28 iul 21:42LocalMai mulți elevi din Constanța participă la programul de vară ”Hai la facultate”

1140

28 iul 01:13LocalAccident rutier în Cumpăna. Un PIETON a fost RĂNIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 27 iulie a.c., în localitatea Cumpăna, pe...488

28 iul 00:12LocalRestricțiile ar putea fi reintroduse, din cauza creșterii numărului de noi cazuri

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat marţi că măsurile adoptate de la 1 august au legătură cu...735

28 iul 21:43LocalNoi locuri de PARCARE, disponibile în zona Dacia

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban, a finalizat lucrările de amenajare a trei parcări...643

28 iul 00:24LocalPrins BEAT la VOLAN, pe drumurile din județ

La data de 26 iulie a.c., în jurul orei 19.15, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un...666

28 iul 21:42LocalPolițiștii și jandarmii, RAZII în stațiunea MAMAIA

În vederea menținerii unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru descurajarea faptelor...580

28 iul 21:42LocalBărbat din Mangalia, condamnat pentru trafic de droguri!

708

Politică
28 iul 14:01PoliticăAUR îi ”SPRIJINĂ” pe ELEVI, dar îi HUIDUIE pe TINERI

Membrii AUR sunt peste tot. Unde văd o mică adunare, hop și ei să protesteze pentru „dulcea lor țară”....946

28 iul 23:24PoliticăKlaus Iohannis: ”Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului”

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia prin care situl Roșia Montană a fost acceptat pe lista Patrimoniului...283

28 iul 23:23PoliticăClaudiu Năsui anunță eliminarea unor sinecuri: 19 ani au luat banii degeaba și luau salarii colosale

995

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...1849

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11212

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1408

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2154

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2632

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3454

Monden
28 iul 00:00MondenUn serial Pokemon live-action, pregătit de Netflix

Un serial Pokemon live-action, asemănător filmului „Detective Pikachu”, este pregătit de Netflix, potrivit unor...151

28 iul 00:00MondenCatherine Zeta-Jones, Sean Connery, Meg Ryan, Tom Hanks şi Brad Pitt, în august la TNT

Catherine Zeta-Jones, Sean Connery, Meg Ryan, Tom Hanks şi Brad Pitt sunt protagoniştii filmelor de acţiune şi...208

28 iul 00:00MondenGary Rossington, chitaristul trupei Lynyrd Skynyrd, operat pe cord

133

28 iul 00:00MondenJennifer Lopez a sărbătorit 52 de ani la bordul unui iaht, alături de actorul Ben Affleck

Cântăreaţa şi actriţa Jennifer Lopez a sărbătorit, sâmbătă, 52 de ani la bordul unui iaht, distribuind pe...303

28 iul 00:00MondenAl doilea album al rapperului Pop Smoke apărut postum, în fruntea Billboard 200

„Faith”, al doilea album al rapperului Pop Smoke apărut postum, o colecţie de colaborări cu nume importante din...164

28 iul 00:00MondenSpotify va avea un flux cu noutăţi legate de artiştii preferaţi

143

Mapamond
28 iul 00:00MapamondCoronavirus: Israelul va folosi localizarea prin GPS pentru a verifica respectarea carantinei

Israelul va folosi mesaje text şi localizarea prin GPS pentru a verifica dacă persoanele care se întorc din ţările...142

28 iul 00:00MapamondCoronavirus: Danemarca va asigura o a treia doză celor inoculaţi cu vaccinuri diferite împotriva COVID-19

Persoanele inoculate cu două vaccinuri diferite împotriva COVID-19 vor primi o a treia doză în Danemarca, relatează...153

28 iul 00:00MapamondGuvernul britanic încearcă să excludă China din proiectele sale nucleare

131

Sănătate
28 iul 00:00SănătateAflă ce regim de slăbire ți se potrivește

Totul ar trebui să fie mult mai simplu astăzi când avem atât de multe surse de informare la îndemână. Însă...191

28 iul 00:00SănătateCe îngheţată să mănânci ca să nu te îngraşi

Îngheţata este pretutindeni desertul vedetă al sezonului estival, fiind la mare căutare mai ales când canicula...213

28 iul 01:49SănătateLeucoreea: de ce apare și de câte feluri este

180

28 iul 00:00SănătateObezitatea ar putea fi tratată cu un medicament experimental

Un studiu de fază 1, publicat în jurnalul științific The Lancet, sugerează că o combinație de medicamente ar...181

28 iul 00:00SănătateTotul despre schinduf sau fân grecesc: remedii, beneficii și contraindicații

Schinduful mai este numit și "fân grecesc" și este o plantă ce are numeroase beneficii pentru sănătate. Frunzele...152

28 iul 00:00SănătateRegimul alimentar la copiii cu vărsături

Vărsăturile și diareea sunt frecvente la bebeluși și copii mici. În majoritatea cazurilor, nu durează mai mult de...130

28 iul 00:00SănătateDieta DASH, reguli și beneficii pentru inimă

Dieta DASH îți permite să mănânci de toate, în timp ce slăbești treptat. Concepută inițial pentru...166

28 iul 00:00SănătateEpidemie de Norovirus la Râşnov. Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic

O epidemie de Norovirus este în evoluţie în oraşul Râşnov, peste 140 de persoane prezentându-se la medic pentru...212

28 iul 01:40SănătateCoronavirus: 13 persoane internate, diagnosticate cu tulpina Delta, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iași

138

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT