REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Se clatină scaunul de şef al ISU Constanţa: pe 31 august expiră mandatul lui Jianu

Se clatină scaunul de şef al ISU Constanţa: pe 31 august expiră mandatul lui Jianu

Replica API 4 august 2012 | 00:00 159

Situaţiile de Urgenţă au o urgenţă: din 3 în 3 luni se schimbă conducerea

Situaţiile de Urgenţă au o urgenţă: din 3 în 3 luni se schimbă conducerea

Sincope peste sincope la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Pe lângă faptul că şefii se schimbă odată la trei luni, pe 31 august mandatul colonelului Viorel Jianu expirând, activitatea instituţiei se loveşte de lipsa unui buget satisfăcător, care să acopere facturi precum cele ale furnizorilor de servicii, precum apă şi curent.

Pe fondul scandalului şpăgilor date în 2007 la examenele de angajare, ISU Dobrogea a ţinut-o într-un veritabil maraton al schimbării şefilor. În momentul de faţă, mandatul colonelului Viorel Jianu, instalat în funcţie la data de 1 iunie a.c., se apropie de sfârşit şi există speculaţii cum că el nu va fi prelungit. În plus, situaţia de instabilitate politică a României pune pe jar şi bagă în ceaţă bunul demers al lucrurilor, afectate fiind, în mare parte, toate instituţiile. Potrivit actualului şef al ISU Dobrogea, colonelul Viorel Jianu, activitatea ISU Dobrogea are foarte mult de suferit din cauza situaţiei date, întrucât, în trei luni de zile, proiectele nu prea au avut timp să se contureze. "Ce proiecte să demarez? Ce să fac? Sunt nevoit să stau pe loc pentru că în trei luni de zile nu am timp să fac nimic. Proiectele sunt foarte limitate pentru această perioadă de timp. Pe data de 31 august îmi expiră mandatul. Asta este situaţia, de asta mergem în halul în care mergem, pentru că până nu se rezolvă problema, să avem un inspector şef stabil, lucrurile nu se vor aşeza", a declarat, pentru "Replica", Viorel Jianu. Cât despre cine va veni pe funcţia de conducere, zarurile nu au fost încă aruncate. "Poate veni cineva din ţară, cum a fost şi cazul domnului Sârb, sau poate fi de aici, din Constanţa. Însă, la cum stau lucrurile, nu ştiu cine mai vrea să se lege la cap, dacă înţelegeţi ce vreau să spun", a mai spus Jianu. Însă, dorinţa de a rămâne pe post este instalată, motivul colonelului fiind acela că este legat sufleteşte de ISU Dobrogea. "Nu avem ce face, suntem legaţi de mâini şi de picioare, aşteptăm recursul în vechea problemă a angajărilor. Atunci vom vedea ce hotărăşte instanţa", a mai spus şeful ISU Dobrogea, făcând referire şi la disponibilizările care au avut loc la un moment dat.

Solicitări pe bandă rulantă, angajaţii la capătul puterilor

Cât despre activitate, se munceşte la foc automat. Echipajele SMURD sunt în permanenţă pe teren, incendiile nu contenesc să facă prăpăd, iar evenimentele neplăcute se ţin lanţ. "Se munceşte continuu. Avem intervenţii pe SMURD, o groază de arderi necontrolate, incendii de vegetaţie uscată, care ne seacă de resurse fizice şi materiale. Mai este şi seceta care nu ne ajută cu nimic", a spus Viorel Jianu. În plus, concediile se ţin lanţ la ISU, spre disperarea celorlalţi angajaţi, care rămân la datorie şi sunt obligaţi să preia sarcinile colegilor. Cum proiectele noi nu au timp să se concretizeze, se bate fierul pe cele în curs, care, de asemenea, se mişcă destul de greu. "Avem acele două proiecte, cel transfrontalier cu Bulgaria, şi cel de achiziţie al autospecialelor. Însă, şi acestea se mişcă destul de greoi, din cauza procedurilor. S-au depus oferte, s-au analizat, sunt în curs de realizare şi achiziţiile acestea", ne mărturiseşte directorul ISU Dobrogea. În cel mai scurt timp, judeţul Constanţa va primi 3 autospeciale de stins incendii, 3 ambulanţe, o ambulanţă pentru victime multiple, dar şi de descarcerare. În momentul de faţă se munceşte şi cu noile administraţii publice, unde, din cauza schimbărilor, se fac instruiri, pregătiri, deoarece fac parte din acelaşi sistem de management pentru situaţiile de urgenţă.

Ameninţaţi că li se taie curentul şi apa

Un alt element perturbator în cadrul activităţii ISU Dobrogea, stă şi în puterea bugetului lunar, din cauza căruia se înregistrează întârzieri la plata facturilor, motiv pentru care apar "ameninţările". "Fiind bugetari 100%, noi nu avem nişte fonduri la dispoziţie pe care să le rulăm cum vrem. Când se face deschiderea de credite noi, Ministerul este ordonator primar, iar Inspectoratul General este ordonator secundar de credite. Deci, în funcţie de cum se mişcă banii pe traseu, ajung şi la noi. Că ajung la sfârşit de lună, că avem facturi care ni se emit la jumătatea lunii şi noi plătim peste două săptămâni, că ne ameninţă că ne taie apa, curentul, toate sunt la ordinea zilei", a mai precizat Viorel Jianu. Aceasta fiind situaţia actuală din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, atât reprezentanţii, cât şi angajaţii, nu pot spera decât la o minune.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218