REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Se construieşte un parc eolian la Albeşti

Se construieşte un parc eolian la Albeşti

Replica API 9 decembrie 2016 | 00:00 567

Investiţii serioase în comună Albeşti. SC Project Resolv Consulting SRL s-a adresat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa pentru a obţine autorizaţiei pentru proiectul „Plan Urbanistic Zonal Parc Eolian 14 Turbine – 46.2 MW, Drumuri, Reţele Electrice şi Staţie de Transformare”.

Acesta va fi alcătuit dintr-un număr de 14 agregate eoliene, cu o putere totală de 46,2 MW, amplasate în condiţii de expunere la vânt dominant şi ţinând cont de restricţiile privind inter-influenţarea lor aerodinamică. Parcul eolian este aşezat în extravilanul comunei Albeşti, sat Albeşti şi sat Coroana, într-o zona lipsită de construcţii, pe teren cu destinaţia de teren arabil, la o distanţă de peste 1,47 km faţă de satul Albeşti şi 0,7 km faţă de satul Coroana, distanţă fiind măsurată în linie dreapta de la turbină cea mai apropiată faţă de localitatea învecinată.

Pe amplasament se propune amplasarea unui parc de turbine eoliene format din 14 turbine cu putere totală de 46,2 MW, platforme de montaj turbine şi staţie de transformare. Realizarea acestei investiţii se va face în corelare cu realizarea şi a altor investiţii de acelaşi gen pe amplasamente situate în extravilanul comunei Albeşti. Turbinele eoliene ocupă la sol a suprafaţă de teren egală cu suprafaţă inelului suprateran – 14 turbine x cca. 28,3 mp = cca. 400 mp.

Care este scopul proiectului şi ce beneficii vor fi

Scopul principal al investiţiei este valorificarea potenţialului eolian din Podişul Dobrogei de Sud, respectiv din zona comunei Albeşti, jud. Constanţa, prin construirea unui parc eolian cu o capacitate de 46,2 MW, obţinându-se în acest fel energie electrică din surse regenerabile. Înfiinţarea parcului eolian va avea efecte sociale benefice asupra comunităţii locale atât prin crearea de noi locuri de muncă cât şi prin contribuţia semnificativă la bugetul local. Efectele ambientale ale parcului eolian pot fi pozitive, turbinele eoliene având o silueta elegantă care se integrează armonios în peisaj şi constituie atracţie turistică.

De asemenea, aceste investiţii au rolul de a reduce emisia de gaze cu efect de seră, fapt prevăzut în Protocolul de la Kyoto, semnat de România. Investiţia propusă are că finalitate valorificarea energiei vântului din zona Dobrogei prin montarea de turbine eoliene de ultima generaţie, durata de funcţionare estimată este de 49 de ani, valorificând un potenţial natural remarcabil al zonei – energia eoliană. Durata normală de funcţionare a echipamentelor este de 20 – 25 ani, iar prin retehnologizare se poate relua un ciclu de 25 de ani de funcţionare.

Punerea în practică a programului de investiţie pentru parcul de turbine eoliene va trebui să se realizeze în strictă concordanţă cu prevederile studiilor de protecţie a mediului. Planul Urbanistic Zonal propus prin prezenţa documentaţie a fost aprobat de Consiliul Local al Comunei Albeşti prin H.C.L. nr. 40 din 16.05.2012, însă datorită schimbărilor economice apărute pe piaţă Certificatelor Verzi şi a îmbunătăţirii tehnologiei de producţie a turbinelor eoliene de către producătorii de turbine eoliene, beneficiarul a fost nevoit să schimbe turbină eoliană cu un model îmbunătăţit, având dimensiuni diferite faţă de varianta aprobată iniţial.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218