REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

SE DECIDE SOARTA FUMĂTORILOR! Iniţiatoarea legii, LA CUŢITE cu grupurile de interese

SE DECIDE SOARTA FUMĂTORILOR! Iniţiatoarea legii, LA CUŢITE cu grupurile de interese

Replica API 15 iunie 2016 | 00:27 105

„Oare dreptul la sănătate poate împărţi populaţia în două?”

„Oare dreptul la sănătate poate împărţi populaţia în două?”

Legea antifumat, intrată în vigoare în martie anul acesta, a împărţit populaţia în mai multe grupuri. La scurt timp, deja s-a pus problema modificării ei, în sensul de redefinire a spaţiului public închis. Însă, iniţiatoarea legii, respectiv Aurelia Cristea, rămâne pe poziţii şi speră ca nu cumva grupurile de interese să aibă câştig de cauză. Aceasta a stârnit un şir de comentarii pe pagina sa de socializare, explicând oamenilor de ce nu este bine să accepte compromisuri.

„Fumatul este o alegere personală, şi atunci când îl practici în spaţiu închis poţi afecta şi sănătatea celor din jur, fumatul pasiv e dovedit ştiinţific că poate ucide”, a spus Cristea. Interesantă este părerea unei femei care a precizat: „Ce vă interesează pe voi, din Parlament? Că oricum ieşim pe cale naturală din sistem şi nu-s bani de pensii!”.

Modificările ce se vor aduse se refereră la spaţiul public închis, iar definiţia acestuia ar putea fi schimbată. Mai exact, se doreşte ca acesta să fie cel încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate. Luni, 13 iunie, iniţiatorea legii antifumat a reacţionat, venind cu o serie de precizări. „Am avut răbdarea de a analiza toate documentele care au trecut prin comisii, raportul comisiilor şi raportul plenului Senatului.

Situaţia reală se prezintă în felul următor: Proiectul de lege în care au fost introduse amendamente care să permită fumatul în spaţii publice închise şi la locul de muncă a fost retrimis la cele 2 Comisii ale Senatului care au întocmit raportul, dezbaterile pe marginea lui fiind prelungite de la 45 de zile la 60 de zile în şedinţa de plen a Senatului din 7 iunie 2016. Amendamentele depuse de senatoarea Steliana Miron, deputatul Daniel Fenechiu şi deputatul Răzvan Ionuţ Tănase au fost respinse în raportul asupra proiectului de lege realizat de cele 2 comisii de la Senat; Amendamentul propus de Comisia pentru sănătate publică prin care, în fapt, se permite fumatul în orice spaţiu închis, a fost aprobat în raportul asupra proiectului de lege”, a spus aceasta.

În continuare, Aurelia Cristea a făcut referire la proiectul de lege nr. 153/ 2016 în care au fost introduse amendamente de modificare a reglementărilor care vizează fumatul în spațiile publice închise (Legea nr. 15/ 2016) și care a fost retrimis la Comisiile senatoriale care au realizat raportul, ca urmare a votului din ședința de plen din 7 iunie 2016, pentru "raport suplimentar".

"În Raportul privind proiectul de lege nr. 153/ 2016 nu a fost aprobat nici un amendament pentru crearea sau a unor camere în care să se poată fuma dar să nu se poată mânca ori bea, sau a cluburilor pentru fumători – soluții, după unii colegi parlamentari, “analiști” și “experți” invitați la emisiuni TV, pentru ca fumătorilor să li se respecte “dreptul de a fuma”.știlor>

Îmi declar profunda surprindere că au fost intervievați în aceste zile colegi senatori sau deputați care se găsesc, în continuare, într-o gravă neînțelegere a ce s-a hotârăt de fapt. În concluzie finală: îmi exprim speranța, din nou, că responsabilitatea colegilor mei va prevala, așa cum s-a întâmplat și la votul inițial, că toate încercările de influențare din partea diverselor grupuri de interese vor fi ignorate și că va prevala principiul pe baza căruia s-a dat votul inițial- acela al protejării sănătății publice. Orice alt argument poate, cu siguranță, să se încadreze în categoria unui atentat la sănătatea publică", și-a încheiat Aurelia Cristea postarea.

DISCUȚII APRINSE! Aurelia Cristea: "Dreptul la sănătate poate împărți populația în două?"

Discuțiile s-au încins în urma postării, unii dintre cei lansați în discuții menționând că nu sunt de acord cu punctul ei de vedere. "Oare dreptul la sănătate poate împărţi populaţia în două? Fumatul este o alegere personală, şi atunci când îl practici în spaţiu închis poţi afecta şi sănătatea celor din jur, fumatul pasiv e dovedit ştiinţific că poate ucide. Legea are că scop protejarea sănătăţii celor care nu fumează şi sunt convinsă că majoritatea fumătorilor înţelege asta, chiar dacă o acceptă mai greu", este unul dintre răspunsurile Aureliei Cristea.

De asemenea, anumite persoane au fost surprinse că o comisie de sănătate publică a propus un amendament prin care este permis fumatul în orice spaţiu închis. "Surprinderea a fost exprimată în luări de poziţii inclusiv de către forurile profesionale cărora le aparţin respectivii membri ai Comisiei de Sănătate de la Senat. Sper că acest derapaj va fi corectat" a intervenit inițiatoarea legii antifumat. "De ce nu facem legi şi pentru unii şi pentru alţii? Să fie toţi mulţumiţi. E aşa de greu? Fumători au fost şi vor fi dar şi nefumători", a întrebat Valeria M.. Răspunsul nu a întârziat să apară: "Sănătatea publică, stimată doamnă, nu este despre compromisuri şi despre mulţumirea cuiva.

Este despre responsabilitate şi asumare. Atât de simplu… Şi atât de dificil!". O altă părere vine din partea Marcelei P.: "Slavă domnului (că legea va fi modificată – n.r.) că altfel restaurantele noastre intră în faliment... şi aşa suntem săraci. Și alte locuri de muncă erau în pericol, măcar să fumeze românii. Ce vă interesează pe voi cei de la Parlament. Mai puţini pensionari! Că oricum ieşim pe cale naturală din sistem și nu-s bani de pensii!".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614