REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Se frânge falanga RAFO de la Constanţa? Firme băgate în faliment de Fisc, dar şi oameni trimişi în Parlament

Se frânge falanga RAFO de la Constanţa? Firme băgate în faliment de Fisc, dar şi oameni trimişi în Parlament

Replica API 24 iunie 2013 | 00:00 1560

Eco Petroleum şi Oil Prod, în insolvenţă cu datorii de zeci de milioane de euro

Eco Petroleum şi Oil Prod, în insolvenţă cu datorii de zeci de milioane de euro

Vremuri grele pentru gruparea băcăuană desprinsă din colosul RAFO, care derulează de mai bine de un deceniu afaceri cu produse petroliere în Constanţa. Celebra Eco Petroleum, care funcţionează în incinta societăţii de stat Oil Terminal, dar şi surata ei mai tânără Oil Prod, ombilical legată, însă, tot de Oil Terminal, au intrat în insolvenţă la cerere din primăvara acestui an. În ambele cazuri, la bază stau presiunile Fiscului, care impută celor două firme datorii de câteva sute de miliarde de lei vechi. Concomitent, creditori precum Tinmar Ind, Oil Terminal, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA etc şi-au cerut şi ei banii înapoi, astfel încât situaţia Eco Petroleum şi Oil Prod este, în prezent, extrem de dificilă. Toate acestea, după o lungă perioadă în care patronii celor două firme, descendenţi ai grupării mafiote de la RAFO Oneşti, au jonglat fără griji cu afaceri de zeci de milioane de euro, mai mult sau mai puţin legale. Mai mult, unul din membrii grupării a ajuns ditamai senator al României, din partea PPDD, în timp ce un altul a ratat la mustaţă o demnitate similară. Eco Petroleum are un trecut de-a spectaculos, cu numeroşi foşti sau actuali ofiţeri ai serviciilor secrete implicaţi direct în acţionariat. Pe lângă patronii cu epoleţi, nume precum Corneliu Iacubov, Ovidiu Tender, Marian Iancu apar periodic în peisajul Eco Petroleum.

Cunoscuta Eco Petroleum SA a intrat în insolvenţă, la cerere, prin sentinţa Tribunalului Constanţa de pe 08.04.2013. Cu o lună mai devreme, pe 04.03.2013, aceeaşi instanţă dispunea o decizie similară şi în cazul Oil Prod SRL. Eco Petroleum a avut un parcurs straniu în ultimii ani: în 2009, avea stocuri de marfă de 87.660.166 lei, pentru ca în 2010, acestea să scadă de mai bine de 100 de ori, până la valoarea de 851.298 lei. În 2011, valoarea stocurilor de produse petroliere creşte spectaculos până la 9.854.391 lei, dar în 2012 se prăbuşeşte din nou, până la 514.292 lei. În paralel, datoriile Eco Petroleum se ridicau în 2009 la 237.530.559 lei, pentru ca în 2012 să coboare până la 145.585.174 lei. Asta însă după ce, în 2011, Eco Petroleum trecea pe numele firmei băcăuane Metal Invest Grups SRL, datorii în valoare de peste 120.000.000 lei. Cât despre ultimele rezultate financiare, acestea sunt în picaj: pierderi de 330.209 lei în 2012 şi 1.837.767,19 lei, la sfârşitul lui martie 2013. Important de precizat este faptul că, pe 10.01.2012, Eco Petroleum se divizează cu trecerea unei părţi a patrimoniului către Oil Prod SRL. Insolvenţa i s-a tras însă de la accize de aproape 120 miliarde de lei vechi, din 2006, plătite către stat la cererea Fiscului, primite înapoi, în 2009, după ce organele fiscale au decis că Eco Petroleum nu trebuia, de fapt, să le plătească, pentru ca, în 2010, acelaşi Fisc să se răzgândească din nou, stabilind că banii, respectiv suma de 11.464.538 lei, se cuvin totuşi statului.

Eco Petroleum şi Oil Prod, în insolvenţă pentru datorii de 15 milioane euro

În mai 2011, Administraţia Finanţelor Publice Constanţa trece la executarea silită a Eco Petroleum, în februarie 2012 instituie sechestru asupra tuturor bunurilor firmei, în martie se pune poprire pe conturi, fiindu-i suspendată, totodată, şi autorizaţia de destinatar înregistrat, pe baza căreia era autorizată să comercializeze produse petroliere. Potrivit administratorului judiciar MG Activ Insolvency IPURL, aceste ultime demersuri ale Fiscului au dus la blocarea activităţii Eco Petroleum şi, implicit, la intrarea firmei în faliment. La această dată, totalul datoriilor admise de instanţă se ridică la 43.991.745,57 lei, dar situaţia nu este definitivă. La rândul său, Oil Prod SRL a intrat sub incidenţa legii falimentului la cerere, pe 04.03.2013, fiind în prezent asaltată de creditorii, cei mai mulţi angajaţi concediaţi în ultimele două luni de zile. Potrivit datelor aflate la dosar, numai Fiscul are de recuperate 8.701.899 lei. Procesul de faliment este complicat şi de litigiul dintre Oil Prod şi Oil Terminal, care a decis, în luna mai a acestui an, rezilierea unilaterală a celor patru contracte de închiriere pe care le avea cu Oil Prod, pentru depozite situate în incinta societăţii de stat. Dacă se va frânge sau nu falanga RAFO de la Constanţa, rămâne de văzut, astfel de procese putând dura mulţi ani de zile. Să revenim însă asupra celor care conduc Eco Petroleum şi Oil Prod. Ambele societăţi sunt controlate de Gheorghe Chealfă, care se mai recomandă Gelu Cheptănuş sau Gheorghe Chealfă Cheptănuş, în fapt, una şi aceeaşi persoană.

Iacubov şi Iancu, în gaşca veselă a lui purtătorului de epoleţi Georghe Chealfă

Născut pe 09.02.1961 în Dărmăneşti, Gheorghe Chealfă este unul din purtătorii de epoleţi ai serviciilor secrete din gruparea RAFO. La începutul anilor 2000, adică în perioada "veselă" a RAFO Oneşti, Chealfă era asociat cu rafinăria în diverse firme- căpuşă ale acesteia, precum RAFO AMC Electroserv SRL, RAFO Eco SRL etc. De asemenea, Gheorghe Chealfă era asociat cu celebrul Corneliu Iacubov în subsidiara de la Viena a RAFO Oneşti, cei doi fiind vechi pireteni şi parteneri de afaceri. În paranteză fie spus, se pare că sintagma folosită de atâţia ani, cum că Chealfă era omul lui Iacubov era tocmai invers, din moment ce mult mai cunoscutul Iacubov ispăşeşte o pedeapsă de 7 ani de închisoare, în timp ce asociatul său este bine mersi. Tot din gruparea RAFO, îl regăsim alături de Chealfă şi pe celebrul şi controversatul Marian Iancu. Omul de încredere şi partenerul afaceristului timişorean, Bogdan Lucian Sălăjan, a fost asociat cu Gheorghe Chealfă până în 2011 în Rups SA din Brazi- Prahova. În paralel, alături de soţia sa Camelia (Merchez) Chealfă, de 44 de ani, tot din Dărmăneşti, afaceristul din Dărmăneşti a fondat şi Carpatest Grup SA, în care Chealfă s-a asociat cu un coleg din structuri, colonelul de Securitate în rezervă Vasile Doroş, de 71 de ani, din Bacău. Chealfă şi Doroş au fost asociaţi şi în businessul de familie al patronului de la Eco Petroleum şi Oil Prod- firma de turism Trotuşul SA, din Oneşti. Legăturile între băieţii cu ochi albaştri (chit că Gheorghe Chealfă este extrem de brunet...) se păstrează şi prin asocierea cu ciudatul personaj româno-israeliano-american Robert Ziscovici, care pe 24 iunie va face 60 de ani, despre care se vehiculează informaţii cum că ar fi ba agent SIE, ba CIA, ba ambele, în mod cert un individ s-a învârtit mereu în cercuri guvernamentale, atât în România, cât şi în USA. Chealfă a fost asociat direct cu Ziscovici în Edizol SA din Brazi- Prahova, dar şi în Eco Petroleum, până în urmă cu câţiva ani. Celor doi li se alătură, la un moment dat, şi Antoniu Valentin Rocsin, de 39 de ani, alt posesor de paşaport diplomatic, fiul lui Teodor Rocsin, consilier personal, în acea perioadă, a lui Adrian Năstase.

Angajatul lui Chealfă, senator PPDD de Bacău, fratele, la un pas să ajungă şi el deputat PPDD de Iaşi

Lista asociaţilor lui Chealfă este foarte lungă şi, în mare parte, cunoscută, întrucât afacerile Eco Petroleum şi RAFO au fost pe larg prezentate de presă. Trebuie să mai amintim însă Prod Refract SRL din Dărmăneşti, în care se regăsesc atât soţii Gheorghe şi Camelia, cât şi fiul acestora, Ionuţ Alexandru Chealfă, de 24 de ani. În prezent, Prod Refract este unic asociat al Oil Prod SRL, firma din Eforie aflată în faliment, în timp ce la Eco Petroleum, acţionar majoritar este off shore-ul cipriot Finnay Ltd., reprezentat de Gheorghe Chealfă, cu 92,002%, alături de soţia sa, Camelia Chealfă şi Antonio Valentin Rocsin. Şi iată cum a reuşit Gheorghe Chealfă să ajungă şi în Parlament: în decembrie 2012, a fost ales senator PPDD de Bacău Dumitru Marcel Bujor, de 54 de ani, din Oneşti, administrator şi director general la Magna Arena SRL, deţinută de Chealfă. Pe 17.12.2012, senatorul a demisionat din firma lui Chealfă, pentru că se afla în incompatibilitate, locul său fiind ocupat de fiul Roberth Giulliano Bujor, de 37 de ani. Iar patronul Eco Petroleum şi Oil Prod a fost la un pas de avea doi oameni în Parlament. Fratele său, Florin Cheptănuş, născut pe 27.08.1967, din Comăneşti, unul din liderii naţionali ai Partidei Romilor Pro Europa, a candidat la parlamentare în decembrie 2012 şi a fost aproape să ajungă deputat PPDD de Iaşi. Coincidenţă sau nu, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Florin Cheptănuş a fost şi Marius Emilian Medeleanu, născut pe 07.03.1974, despre care presa centrală vehiculează ideea că ar fi ofiţer SIE sub acoperire, de la care Cheptănuş a preluat, în septembrie 2009, firma Global Risk Advisory Group SRL, din Bucureşti.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102