REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Se încing spiritele la Regia de Drumuri. Nu este exclus să vedem din nou procurorii la poarta instituţiei

Se încing spiritele la Regia de Drumuri. Nu este exclus să vedem din nou procurorii la poarta instituţiei

Replica API 19 septembrie 2015 | 00:00 432

Consiliul de Administraţie şi direcţiunea se acuză reciproc de nelegitimitate

Consiliul de Administraţie şi direcţiunea se acuză reciproc de nelegitimitate

Constituit cu mare tămbălău, noul Consiliu de Administraţie al RAJDP a avut pe ordinea de zi iniţiativa de înlăturare a directorului general al RAJDP, Adrian George Gâmbuţeanu, contestatar fervent în ultimul an al lui Cristinel Dragomir şi mai cu seamă al celuilalt vicepreşedinte al CJC, Cristian Darie. Ulterior, reprezentanţi ai RAJDP au precizat că, întrunit în şedinţă, Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri a stabilit revocarea directorilor: Adrian Gâmbuţeanu - director general, Lucian Poşerba - director tehnic, Gheorghe Nicolae - director economic.

Vineri, a avut loc o nouă şedinţă a CA al RAJDP care s-au redactat deciziile şedinţei de marţi, s-au înaintat hotărârile către Consiliul Judeţean Constanţa şi s-a stabilit un calendar pentru concursul privind desemnarea noilor directori. „În şedinţă am discutat indicatori financiari, dosare de executare silită, regulamentul şi aşa mai departe. Ce am anunţat zilele trecute au rămas bătute în cuie, hotărârile au rămas valabile, le-am trimis la Monitorul Oficial. Săptămâna viitoare începem procedurile de predare a atribuţiunilor de la directori la înlocuitorii lor.

Am bătut în cuie comisiile de predare, le-am aprobat acum şi, de săptămâna viitoare, începem procedurile de predare a atribuţiunilor, a lucrărilor, a dosarelor, aşa cum scrie la lege. (...) Ne propunem ca în termen de maxim 30 de zile să terminăm totul! Sunt mai mulţi paşi de parcurs, mai multe documente de aprobat, eu zic că în 30 de zile terminăm totul!”, a spus reprezentantul în CA al RAJDP, Gheorghe Nicolae.

Se contestă legitimitatea CA

Problema este mai încurcată de atât. CA încă nu s-a constituit, întrucât este necesar numărul de şapte persoane, potrivit reprezentanților Regiei, care ne-au precizat că, potrivit ordonanţei 109, autoritatea publică, după desemnarea CA, nu are voie să influenţeze administrarea unei întreprinderi publice, precum RAJDP. Totodată, ca să se constituie CA, trebuie să aibă reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice şi să fie validat în şedinţă de CA, în speţă Lucian Poşerba, directorul tehnic al RAJDP. Experienţa lui Poşerba în managamentul unei întreprinderi publice este de doar două luni, numit de Gâmbuţeanu în luna iunie a.c.

De altfel, la şedinţa din 2 septembrie a.c., Poşerba a fost desemnat doar ca reprezentant al CJC vederea participării la evaluarea/ selecţia membrilor CA al RAJDP. Între timp, CA al RAJDP întrunit marţi a hotărât, printre altele, următoarele: redactarea Planului de administrare şi a fluxurilor financiare conexe până la data de 30.09.2015; definitivarea şi aprobarea regulamentelor până la data de 30.09.2015; depunerea declaraţiilor de avere şi CV-urilor până la data de 22.09.2015; definitivarea şi aprobarea condiţiilor şi criteriilor de selecţie a noilor directori ai regiei până la data de 18.09.2015; aprobarea calendarului de selecţie, a anunţului de intenţie şi nominalizarea, din exteriorul instituţiei, a unui specialist în recrutarea resurselor umane în termen de o săptămână; revocarea directorilor regiei; numirea directorului tehnic în funcţie, Lucian Poşerba, în funcţia de director general interimar, până la data numirii noilor directori şi numirea comitetului de audit format din Mariana Pârvu, Virgil Stan şi reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice pentru organizarea procedurilor de auditare a regiei.

La mijlocul lunii iulie a.c., Adrian Gâmbuțeanu a contestat, la Consiliul Județean Constanța, concursul pentru ocuparea funcțiilor în cadrul Consiliului de Administrație al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP Constanţa). „Mulți din cei admiși nu au experiența necesară. 3, 4 dintre noi am contestat rezultatul, care se lovește de nulitate. (…)Știu că a avut o întâlnire cu membrii comisiei în dimineața zilei de 9. Am avut și eu o discuție cu el în acea zi, iar vineri s-a publicat un alt rezultat decât cel pe care îl știam! Persoanele cu cea mai mare experiență în conducerea Regiei au fost declarate respinse, respectiv Vasile Moldovanu și eu”, a spus Gâmbuțeanu, în cadrul unei conferințe de presă. Tot atunci, Gâmbuțeanu începea să scoată la iveală căpuşarea la care a fost supusă Regia de-a lungul timpului.

Datorii peste datorii şi bani de încasat la Sfântu` Aşteaptă. Aşa se rezumă situaţia la RAJDP, de la care a „păpat” nestingherită o clică timp de mai mulţi ani – cel puţin aşa susţine chiar şeful RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu! Drumuri de acces, drumuri județene, împăduriri și multe altele sunt doar câteva din serviciile pe care Regia, potrivit lui Gâmbuțeanu, le-a făcut pentru CJC, instituție care nu a virat ulterior un cent, rezultând creanțe de milioane de lei, iar directorul RAJDP susține că se află în instanță atât cu CJC, cât și cu primăriile din județ din aceste cauze.

Printre noii membri ai CA se numără şi Gheorghe Nicolae, despre care Gâmbuţeanu spune că se află în conflict de interese, întrucât a avut un contract comercial cu RAJDP în ultimii cinci ani!

Lui Gheorghe Nicolae s-ar putea să i se ceară banii înapoi!

Noul CA al RAJDP s-ar putea confrunta și cu alte probleme. Exact acum un an, pe 18 septembrie, Gheorghe Nicolae primea decizia de pensionare. Documentația i-a fost recent aprobată de Gâmbuțeanu, numai că Gheorghe Nicolae s-ar putea afla într-o situație delicată. Potrivit reprezentanților RAJDP și conform Codului Muncii, Gheorghe Nicolae trebuia, în momentul în care a primit decizia de pensionare, să notifice instituția la care lucrează.

„Instituția, conform legii, îi desfăcea contractul de muncă, apoi Gheorghe Nicolae putea să facă o cerere de reîncadrare ca pensionar. Regia îl accepta sau nu, dar el era obligat de lege să anunțe, ori reprezentanții Regiei susțin că Gheorghe Nicolae nu a anunțat!”, ne-au spus reprezentanții Regiei, care susțin că lui Gheorghe Nicolae ar putea să i se ceară să returneze salariul luat timp de un an! „În CA poate să vină oricine, nu sunt documentați (cei de la RAJDP – n.r.)! (...) Nu notific eu, notifică Direcția de Pensii. Este treaba statului, sunt autoritățile care știu ce au de făcut. Sunt membru al CA și președinte și îmi fac atribuțiunea de administrator, iar atribuțiunile de director le predau conform hotărârii CA”, a spus Gheorghe Nicolae, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218