REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Se întâmplă abia acum: începe reabilitarea clădirilor din Centrul Vechi!

Se întâmplă abia acum: începe reabilitarea clădirilor din Centrul Vechi!

Replica API 19 aprilie 2016 | 00:38 1297

„Atenţie, risc seismic!”

„Atenţie, risc seismic!”

În oraşul Constanţa există 57 de clădiri cu risc seismic, clădiri pentru care autorităţile locale aplică amenzi peste amenzi, dar degeaba. Proprietarii nu iau nici o măsură pentru a le restaura sau pentru a le demola la nevoie. Acest lucru constituie o problemă întrucât sunt mulţi oameni care se plimbă prin zone ca Centrul Vechi şi Peninsulă, unde există numeroase astfel de clădiri aflate în paragină. „Atenţie, ocoliţi!” sau „Atenţie, cad bucăţi de tencuială!” – sunt mesajele de întâmpinare. Acum iată că, în sfârşit încep lucrările de consolidare la o clădire de pe strada Traian, deşi acestea erau prevăzute pentru anul 2013.

Cu toate că data de începere a lucrărilor la clădirea de lângă Tomis Antiques prevăzută în panoul de identificare era 5.03.2013, iată că abia recent s-au demarat acţiunile în acest sens. La acest moment, clădirea este împrejmuită de un gard de metal opac şi s-au montat schele din fier. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, din cauza problemelor cu moştenitorii, cum se pare că au mai toate imobilele din zona Peninsulară, reabilitarea a început să prindă contur abia anul acesta.

Este vorba despre clădirea situată lângă magazinul de antichităţi de pe strada Traian, o clădire care se află într-o stare avansată de degradare, în interiorul căreia, până nu de mult, se „adăposteau” mormane de gunoi menajer, deşeuri din construcţii şi aparate electrocasnice. Acum se pare că firma SC Middle Way Construct SRL a demarat adţiunile de reabilitare a imobilului. Momentan s-au montat doar schelele din fier, urmând a se consolida şi repara elementele structurale şi nestructurale, executarea de lucrări conexe în regim de urgenţă, respectiv instalaţii, echipamente, finisaje interioare şi exterioare şi învelitoare.

Astfel, se doreşte reabilitarea unei locuinţe cu spaţiu comercial, ce are două etaje. Beneficiarul investiţiei este SC Doris Trading SRL, proiectant fiind Alexandru Costandache. Deşi au obţinut autorizaţie de la Primărie încă din 2012, construcţiile au început abia acum. Data începerii lucrărilor era 5.03.2013, termenul prevăzut pentru finalizarea acestora fiind de 36 de luni, respectiv 6.03.2017.

Clădirile din Centrul Vechi, adevărate pericole pentru trecători

Atât în Centrul Vechi, cât și în zona peninsulară, sunt mai multe astfel de clădiri. Deși majoritatea sunt locuite, mai sunt și câteva abandonate. Reprezentanții Protecției Civile spun că momentan nu pot face mai mult decât să sancționeze proprietarii cu amenzi situate între 200 și 500 de lei, însă aceștia nu se arată speriați, așa că nu fac nimic în sensul remedierii problemelor.

În timp ce Primăria susține că are la cunoștință existența numeroaselor clădiri cu risc seismic ridicat din localitate, spune că deocamdată nu sunt bani pentru restaurarea acestora. Și atunci, singura alternativă rămasă pentru acele clădiri nelocuite care sunt lăsate în paragină rămâne demolarea. Însă proprietarii nu fac demersuri nici în acest sens.

Deși acum se găsesc tot felul de cafenele și pub-uri în care constănțenii își pot petrece timpul liber, iar străzile au căpătat o altă față, imaginea per ansamblu continuă să fie dezamăgitoare. Aceasta este din cauză că, în multe cazuri, alături de un restaurant sau un magazin de suveniruri încărcate cu istoria meleagurilor dobrogene stă câte o clădire cu bulină roșie, al cărei aspect strică priveliștea turiștilor. Pe lângă asta, este îngrijorător și pericolul pe care aceste imobile îl constituie pentru trecători.

Oază de istorie și cultură, pusă în pericol și de scandalagii: ”Orice factor de nesiguranță va fi înlăturat”

Precizăm că problemele legate de clădirile din Piata Ovidiu sunt pe departe de a fi soluționate. Acestea sunt lasate în paragină și oamenii străzii se adăpostesc înăuntru. Polițiștii Secției 3 au demarat mai multe acțiuni de evacuare a acestora în anul 2015, dar indivizii se reîntorceau. Ei au desfășurat aceste acțiuni în zona Peninsulară, încercând să evacueze cetățenii de etnie romă, însă aceștia continuau să se întoarcă, iar pe timpul cât se desfășurau aceste controale își scoteau catrafusele în stradă, făcând un adevărat spectacol pentru trecători.

Pe 4 iunie anul trecut, respectivele familii erau evacuate dintr-o clădire de pe strada Aristide Karatzali, oamenii legii reuşind să dea de proprietar, o femeie din Tulcea. Referitor la acești cetățeni, locuitorii din zonă se plângeau că făceau mult deranj și că din cauză că iarna incinerau gunoiul pentru a se încălzi, au generat incendii ce au pus în pericol și celelalte case din zonă.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614