rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Se joacă cu proprii copii, în loc de păpuşi! Peste o sută de minore din Constanţa au devenit mame în 2017!

Peste o sută de minore din Constanța au devenit mame în cursul lui 2017. Numărul este mic, dacă ținem cont de faptul că, la nivel național, peste 9.000 de minore au adus copii pe lume, în aceeași perioadă, număr care plasează România în fruntea statelor UE la acest capitol. Ba mai mult, statistica realizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că numărul adolescentelor care devin mame a fost în scădere în 2017, comparativ cu anii anteriori. Dar de ce se ajunge într-o astfel de situație? Este educația sexuală răspunsul pentru a preveni ca copilele să aducă pe lume copii?

România este „campioana” Uniunii Europene la capitolul mame-minore. Cu peste 9.000 de adolescente care nasc, anual, suntem plasați, într-o statistică de la nivel global, peste statele europene. Tradiționaliștii spun că nu este nicio surpriză, în țara noastră fiind o tradiția ca fetele să se mărite de mici și să facă copii devreme. Moderniștii, în schimb, atrag atenția că este nevoie de o mai mare implicare în promovarea educației sexuale, ca măsură de protejare a copiilor și a drepturilor lor.

Dincolo de discuții și planuri, rămân faptele certe: de exemplu, potrivit statisticii realizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în 2017, 105 minore constănțene au devenit mame. Împărțite în mod aproape egal între mediul rural și mediul urban, majoritatea dintre ele aveau între 14 și 17 ani (101 minore). Patru dintre ele, însă, aveau între 10 și 13 ani când au adus copii pe lume. Mult pentru devreme, din toate punctele de vedere, medical, social, psihologic.

De remarcat că, după cum ne-au precizat asistenții sociali, un fapt îmbucurător este că, în cazul minorelor, sunt mai rare cazurilor când acestea își părăsesc copiii la naștere. Anul trecut, două minore și-au abandonat copii, aflați în prezent în grija asistenților maternali, iar altele trei au ajuns, împreună cu nou-născuții, în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență, modulul mamă-copil. În restul cazurilor, atât minorele, cât și copiii lor, sunt în sânul familiilor.

Comparativ cu anii anteriori, în 2017 numărul mamelor-minore a fost în scădere. Astfel, dacă în 2017 au devenit mame 105 adolescente, în 2016 au fost înregistrate 130 de astfel de situații.

Când și cum vorbim copiilor despre sex?

Este educația sexuală o soluție pentru a reduce acest fenomen? Psihologii spun că da, cu precizarea că discuțiile despre sex trebuie să înceapă din familie. Mai ales că cei mici sunt interesați, într-o formă sau alta, de sexualitate, încă de la cele mai fragede vârste.

„De câte ori ca părinte nu te trezești în postura în care copilul tău fie mai mic sau mai mare vine și îți pune întrebări legate de sexualitate la care nu știi să răspunzi? Destul de des. Fie că este de vârsta grădiniței și te întreabă cum se fac copiii, fie că este în perioada preadolescentă și îi apare părul pubian sau în adolescență când își începe viața sexuală, copilul tău are întrebări și are nevoie de răspunsuri în ceea ce privește sexualitatea.

Din păcate, în multe din familii sexualitatea este un subiect tabu, susținut de ideea că atât sexul cât și sexualitatea sunt ceva rușinos. Părinții au o dificultate în a aborda această tematică, așteptând un moment potrivit când copilul este mare. Acestă ezitare mărește interesul copilului față de sexualitate, dar îl și confuzează în același timp, făcându-l să caute tot felul de informații care de cele mai multe ori sunt lacunare și eronate.

Instinctul sexual există încă de la naștere și rămâne activ pe tot parcursul vieții, la fel ca toate funcțiile ce asigură supraviețuirea. Sexualitatea nu este o opțiune care apare la o anumită vârstă și se pierde pe parcursul vieții, ci este una dintre cele mai importante părți în definirea unei persoane. Ea denotă atât individualitatea, cât și caracteristicile acesteia, dinamica de viață, relațiile, personalitatea. O integrare corectă a sexualității susține o personalitate sănătoasă.

Este necesar ca părinții să fie deschiși către acest subiect față de copiii lor și să răspundă la întrebările acestora cu lejeritate, în funcție de vârsta și capacitatea copilului de a înțelege. Astfel, începând cu vârsta de 2 ani când copilul începe să vorbească, atunci când îl învață părțile corpului și utilitatea lor, este necesar să îl învețe și organele genitale atât feminine cât și masculine. În copilăria mică se face identificarea de sex-rol a copilului, adică este necesar să i se explice și să i se arate prin suport adecvat vârstei (cărți cu tematică) cărui sex aparține și diferențele dintre sexe.

Cu cât copilul crește, cu atât va pune mai multe întrebări pentru a-și clarifica și a-și integra sexualitatea. Părintele trebuie să rămână disponibil la răspunsuri, imaginându-și lumea copilului său. Astfel părintele poate găsi exemple similare sexualității în interesele pe care le manifestă copilul pentru a i le oferi ca exemplu, iar copilul să înțeleagă esența sexualității care este complementaritatea.

Copilul va fi interesat de organele sexuale, rolul și funcționarea acestora, la fel cum este interesat de un joc nou pe care îl descoperă. Propria lui sexualitate îi spune cine și cum este, cum arată, cum se îmbracă, cum va trăi și va funcționa în societate, față de cine se va simți atras, cu cine va împărtăși și în ce modalitate.

Copilul are nevoie să știe în ce fel se schimbă corpul lui și la ce îi folosește. Toate transformările sale îl bulversează și are nevoie de repere adecvate și sănătoase care să îl facă să se simtă în siguranță, să se cunoască și să se accepte. Reperele adecvate și sănătoase le pot da părinții, profesorii, medicii și psihologii. Când copilul nu poate primi răspunsuri de la părinte, el va căuta în exterior, de obicei la prieteni și în mass media, însă va potrivi informații înțelese greșit iar rezultatul va fi anxietate, frustrare, respingere sau exces. Felul în care părintele se raportează și îi vorbește despre sex copilului este felul în care copilul își va trata propria sexualitate atât ca imagine de sine cât și ca dinamică a vieții sexuale”, a explicat psihologul Elena Harbur.

De ce nu trebuie să așteptați până în adolescență

Mulți părinți consideră că trebuie să aștepte până în adolescență pentru a le oferi informații copiilor. Este târziu, atrage atenția specialistul!

„La vârsta adolescenței când majoritatea tinerilor își încep viața sexuală, ei au deja o bază de informații. Tocmai de aceea dacă se așteaptă momentul discuției până în adolescență, de cele mai multe ori este tardiv pentru o educație sexuală. Modificările care se mai pot produce în comportamentul sexual manifest vor fi destul de reduse. Pentru această perioadă părinții pregătesc tânărul în ceea ce privește viața sexuală și este necesar să furnizeze informații despre riscuri, implicații și efecte. Este necesar ca adolescentul să aibă parte de ambele perspective ale părinților în ceea ce privește actul sexual, igiena, prevenția sarcinii dar și impactul emoțional al relației sexuale, împărtășirea și dinamica relației de cuplu.

Adolescentul are nevoie să știe și să simtă că poate să pună întrebări la care primește răspunsuri, că nu este criticat, acuzat, respins. În această etapă de dezvoltare adolescentului i se vorbește ca unui adult și este necesar ca răspunsurile să fie prompte, directe și clare. Pentru orice fel de neclarități părintele poate să admită că nu știe, însă va căuta împreună cu adolescentul informații corecte pe care le va corela cu experiența de viață și maturitatea sa.

În toată perioada dezvoltării sexuale începând cu copilăria mică până la adolescență, copilul este cel care va provoca discuțiile, iar părintele este disponibil pentru a dezbate subiectul sexualității. Dacă până acum a fost un subiect tabu sau foarte puțin abordat, iar copilul a început să evite subiectul este necesar ca părintele să provoace astfel de discuții, însă nu în mod abuziv ci cu informații scurte și adecvate vârstei și să își declare deschis disponibilitatea, permițându-i copilului să vină către părinte cu întrebări, în ritmul lui, atunci când are o curiozitate sau o neclaritate”, a explicat psihologul constănțean Elena Harbur.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 22 februarie 20182468
Comentarii

00Nec(22 mar 08:10)
Interesant si de actualitate articolul. Adjectivul propriu, al plural articulat, in fata substantivului, se scrie cu -iii.
24Giulieta(9 mar 10:35)
Ca femeie sunt cea mai fericita cand fac sex cu un adevart barbat si sa nu fie betiv.
05b.bd(6 mar 10:56)
acestea sint efectele democratiei ,analfebetizare,scaderea nivelului de trai,vom ajunge o tara de asistati social,dar ce vom face peste 20 ani cuvintul munca va dispare din dex
07unul(28 feb 15:15)
Trebuie cautata cauza pentru care exista aceste fete minore care fac copii. Iar cauza nu este lipsa educatiei despre sex, ci prezenta anumitor conditii sau mentalitati si conditionari socio-culturale. Majoritatea apartin unei categorii sarace a populatiei, cu un pronuntat caracter etnic.
15Minora(28 feb 11:56)
Nu place scoala,cartea daia!Inconvenientul fenomenului cu copii ce fac copii este ca nou nascutii nu prea ajung sa creasca in sanul familiei biologice inconjurati de dragoste ci in majoritatea cazurilor in centrele de plasament iar la atingerea perioadei fertile ciclul se repeta cu scaderea CALITATII generatiilor viitoare!
16doru(24 feb 08:25)
Sducatie civica, educatie rutiera, sportiva....nu cacaturi importate din uniunea europopopeana
15nu e tragedie sa devii parinte(24 feb 02:32)
greu e apoi sa cresti copilul cum trebuie sa-l educi.Aici e dezastrul la noi,tara cu statut de membru u.e.Cum sprijina statul parintii?Cu 0 zero sanse de dezvoltare,cu taxe,impozite de gen Morometii,locuri de munca zero.Zero preocupare.Si daca ne educam copii cum trebuie,nu apar nici anomalii cu adolescente mamici.
312Florentina Boscartan(23 feb 16:16)
Articol la comanda , decupat din retorica pentru educatia sexuala in care se spune copiilor de 5-6-7 ani ca e normal sa fii gay, ca masturbarea e benefica sanatatii. Ca si cum ii pui arma in mana si il inveti sa nu traga. Iar dobitocul hihihi crede ca asta e mentalitate invechita . Copiii au nevoie de educatie, nu educatie sexuala.Sunt minori care se drogheaza, si nu-i invatam sa foloseasca seringa corect. Veniti-va in fire.
912hihihi(22 feb 22:17)
Ioane tu esti prost sau doar...prost_? De ce ti se pare o idee atat de proasta ca fetele si baietii sa aiba parte de ed sexuala?! Ce ti se pare atat de neconceput??? E mai bn sa si o traga n bai si sa fie parinti la 12-15 ani?! Si...ce sens are sa incluzi reporterul in comenariul tau? Ce aveti cu reporterul ca si permite sa scrie un articol in care atrage atentia ca suntem inca n urma ca mentalitate?! Va simtiti cumva vizati?
59tudorica(22 feb 17:49)
Pai dk sariti de cur in sus cand se vb de educatie sexuala in scoli ce sa faci? Dk vrei sa l arestezi pe director care vrea sa le ofere educatie sexuala...asta e consecinta!
36un oarecare(22 feb 16:32)
de aici se vede ce educate sunt
26Tamam(22 feb 13:28)
De fapt se joaca cu altceva , care se intareste si le stropeste...!
15Foarte bine(22 feb 11:54)
Florentina mama Daca din acest moment nu se nasc in romania 2 copii pe zi in 2075 vom ajunge la 18 milioane dib care 5 la munca afara si 35% tigani. Din statistici rezulta ca tinerele mame au nume de floare sau luminite . Conform traditiei ei trebuie sa se marite si sa faca copii la 17 ani cel tarziu . Mai studieaza pe teren .
318ion(22 feb 07:26)
Sa inteleg ca autoarea articolului a invatat de mica despre sex. Ia sa ne spuna si noua ce stie?Copiii nu mai invata carte dar hai sa le bagam prostii in cap despre homalai si penetrari.
021le arata pasarici(22 feb 01:54)
Minorele se stiu repede cat de ,,minore,, sunt pt ca le trebe' buletin la maternitate dar,cine sunt tatii la copiii minorelor? Sa vedem statistica! Pt ca minorele nu si-o trag cu minori.Foamea-i mare si minorele cauta masculi maturi cu bani sa traiasca mai bine ca la ma-sa acasa.
020Moarte tiganilor(22 feb 01:25)
T'ale dracu' de ciori borate! In loc sa invatati, cacacioase cu muci la nas, voi v-o trageti, nationalitate conlocuitoare nenorocita!!!
mai mult...Sănătate
16 iun 00:46SănătateUn studiu ce ar putea duce la o "vindecare funcţională" a HIV, realizat în Hong Kong

Cercetătorii de la AIDS Institute din cadrul Universităţii Hong Kong au anunţat că este posibil să fi descoperit o...242

16 iun 01:08SănătateMinorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante654
15 iun 00:23SănătatePunctul de vedere al Spitalului Județean Constanța referitor la cazul bebelușului care a murit de RUJEOLĂ3860
13 iun 00:37SănătateAtenţie, constănţeni! Gogoşile din aluat congelat mustesc de chimicale!

Studiul privind calitatea gogoşilor fabricate din aluat congelat face parte din Campania Națională de Informare și...831

11 iun 00:21SănătateCe îi lipsește Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Constanța pentru ca pacienții să nu mai aștepte cu orele!2761
8 iun 00:33SănătatePracticieni în ecografie, din țară și străinătate, se întrunesc la Spitalul Județean Constanța738
4 iun 01:03SănătatePrimul pacient cu transplant pulmonar făcut în România va fi externat

Primul pacient cu transplant pulmonar făcut în România, Mugurel Amariţei, va fi externat în această săptămână,...836

4 iun 00:31SănătateMinistrul Sănătăţii, la Neptun pentru o diplomă şi pentru relaxare. Despre spitalul regional se mai ştie ceva?1845
3 iun 02:27SănătateSute de medici şi asistente din Spitalul Judeţean Constanţa, testaţi pentru HIV şi hepatită2299
31 mai 01:30SănătateServiciile medicale din ambulatoriu, luate în discuţie la Neptun

Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale din România în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al...1274

30 mai 02:00SănătateAVEŢI GRIJĂ ce mâncaţi, pentru a evita toxiinfecţiile! Recomandările specialiştilor în siguranţa alimentelor1142
26 mai 20:59SănătateSpitalul Judeţean are un singur colonoscop funcţional! Pacienţii, trimişi în PRIVAT pentru investigaţii!3528
Vremea
23°21° - 24.2° luni, 18 iunie 2018
nori împrăștiațiUmiditate: 93%
Vânt: 3.62 m/s din NE
Presiune: 1020.88 milibari

Loto
6/4931719202337
5/4041314152238
joker383133455
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 iun 00:00SportTotul despre Mondialul din Rusia. Programul integral al competiției, loturi, rezultate

...133

18 iun 00:00SportPrimele concluzii după victoria Serbiei de la Mondiale! România nu tremură: "Nu e mare echipă"

Serbia a câștigat meciul de debut de la Campionatul Mondial, scor 1-0 cu Costa Rica. Evoluția echipei lui Mladen...150

18 iun 00:00SportFarul Constanţa a cucerit titlul de campioană naţională la tenis de masă

Farul Constanţa a câştigat titlul în Superliga feminină de tenis de masă după o finală în dublă-manşă cu ACS...124

18 iun 00:00SportCM 2018: Joachim Loew (Germania) - Am pierdut primul meci şi este anormal pentru noi

Selecţionerul Germaniei, Jochuim Loews, s-a declarat dezamăgit de jocul echipei sale în faţa Mexicului (0-1), în...151

Local
18 iun 00:50LocalANPDCA: 17.425 de copii aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, la finele anului trecut

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate era, la finele...187

18 iun 00:40LocalAscunşi printre pepeni: Trei pakistanezi au fost prinşi la graniţă de poliţiştii de frontieră!

Polițiștii de frontieră din cadrul P.T.F. Calafat-I.T.P.F. Giurgiu au descoperit în compartimentul de marfă al unui...414

18 iun 00:56LocalȘeful Poliției Române, prezent la Forumul „International Homeland Security” 2018. Lupta împotriva terorismului și criminalitatea cibernetică, printre preocupările mondiale!

În perioada 12 - 14 iunie a.c., șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță, a...339

18 iun 00:43LocalINCENDIU într-un bloc din Medgidia: două persoane au ajuns la spital!

Panică la Medgidia: pompierii au fost alertaţi, sâmbătă noaptea, că a avut loc o explozie într-un bloc! Ajunşi...1665

18 iun 00:44LocalZeci de vânzători ambulanți găsiți pe plaja din Mamaia, amendați de Poliția Locală

Sâmbătă, 16 iunie a.c., politiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au acționat pe raza...1495

18 iun 00:45LocalINCENDIU în localitatea Moșneni

Pompierii militari au fost alertați, sâmbătă după amiază, 16 iunie a.c., că în localitatea constănțeană...1426

18 iun 00:32LocalFOTO. În Mangalia sunt DEMOLATE garajele ILEGALE pentru a fi amenajate PARCĂRI!

Primăria municipiului Mangalia continuă acțiunea de ridicare/demolare a garajelor amplasate ilegal pe domeniul...3369

18 iun 00:49LocalMAI, glume pe Facebook cu șoferii. Cum răspunde ministerul la întrebarea unui conducător auto

Întrebați pe Facebook ce viteză înregistrează radarul dacă se circulă pe un drum cu 160 km/h, iar din față bate...488

18 iun 00:47LocalDNA a întocmit 44 de rechizitorii şi a trimis în judecată 112 persoane pentru fraudă, în 2017

În cursul anului 2017, DNA a întocmit peste 40 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a nevinovăţei, în baza...273

18 iun 00:47LocalDosar pentru o femeie care își trimitea copiii să cerșească

La data de 15.06.2018, în jurul orelor 23:00, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală...447

Politică
18 iun 00:29PoliticăTăriceanu, despre o decizie a lui Iohannis în cazul Kovesi: Un termen rezonabil nu poate să fie până în decembrie

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că şeful statului, ca garant al Constituţiei, trebuie să...220

18 iun 00:42PoliticăPROTEST în fața Universității „Ovidius”. Protestatarii o așteaptă pe Viorica Dăncilă să iasă!

Prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă la Constanța nu a trecut neobservată. Aproximativ zece constănțeni s-au...2350

18 iun 00:43PoliticăMișcare BOMBĂ: senatorul Daniel Zamfir a trecut de la PNL la ALDE

Daniel Zamfir, parlamentarul care a anunţat sâmbătă seara că va pleca din PNL, se va înscris în ALDE. Duminică,...1168

18 iun 00:44PoliticăȘeful diplomației române, Teodor Meleșcanu: „Pentru securitatea României, NATO rămâne piatra de temelie”

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat sâmbătă, 16 iunie 2018, la sesiunea de încheiere a...385

18 iun 00:31PoliticăMinistrul Energiei, Anton Anton: „Rezervele de gaz natural din Marea Neagră încep să joace un rol important”

Ministrul Energiei, Anton Anton, s-a aflat, sâmbătă, 16 iunie a.c., la conferinţa "Black Sea and Balkans Security...1150

18 iun 00:33PoliticăMinistrul Apărării Naționale, în vizită la Comandamentul Flotei: reparațiile nu vor fi finalizate în 2018!

Însoțit de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrșu, ministrul Apărării Naționale,...4386

18 iun 00:33PoliticăSpitalul Militar Constanța, lăudat de ministrul Apărării Naționale!

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, se află, sâmbătă, 16 iunie a.c., la Constanța, unde participă la...5548

18 iun 00:32PoliticăTraian Băsescu, ultimul discurs înainte de RETRAGERE

Traian Băsescu, președinte PMP, a declarat, în Congresul formațiunii, care va decide o nouă conducere, după...2615

18 iun 00:46PoliticăLudovic Orban: Negocierile pentru susţinerea moţiunii de cenzură continuă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că negocierile pentru susţinerea moţiunii de...238

18 iun 00:47PoliticăLiviu Dragnea, după scandalul de la CCR: Dacă era America, preşedintele era băgat în anchetă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, în judeţul Constanţa, la reuniunea TSD, că dacă scandalul,...360

Monden
18 iun 00:00MondenOana Zăvoranu și-a petrecut ziua de naștere la un eveniment caritabil. A purtat o ținută îndrăzneață, care a stârnit multe comentarii negative

Oana Zăvoranu a ales să-și serbeze ziua de naștere într-un mod inedit, participând la o strângere de fonduri...165

18 iun 00:00MondenCât a câștigat Gabriela Cristea din televiziune. „Am fost plătită cu 20.000 de euro pe lună”

Cât a câștigat Gabriela Cristea din televiziune. Vedeta a făcut dezvăluiri neașteptate într-un live pentru...166

18 iun 00:00MondenReacția Iulianei Doroftei după ce a pierdut finala “Bravo, ai stil! All Stars”. Ce i-a transmis câștigătoarei

Reacția Iulianei Doroftei după ce a pierdut finala "Bravo, ai stil! All Stars". Dezamagita de rezultat, tânăra a...158

18 iun 00:00MondenBianca Drăgușanu și Victor Slav s-au despărțit. Un apropiat a confirmat separarea celor doi

Bianca Drăgușanu și Victor Slav s-au despărțit. Se pare că cei doi nu mai formează un cuplu, după cum au...198

18 iun 17:24MondenMihai Constantinescu, revoltat după ce s-a dat zvonul că ar fi murit. “Trăiesc, sunt viu”

Mihai Constantinescu, revoltat după ce s-a dat zvonul că ar fi murit. Artistul a mărtutrisit că este a doua oară...122

18 iun 00:00MondenSilvia este câștigătoarea „Bravo, ai stil! All Stars”, a marelui premiu de 100.000 de lei și a titlului de Cea mai stilată femeie din România

Spectacol desăvârșit, emoții uriașe, sâmbătă seara, în Marea Finala „Bravo, ai stil! All Stars”. Unicul...148

18 iun 00:00MondenJojo își petrece vacanța într-o rulotă, la 2 Mai. “Sunt o persoană foarte adaptabilă”

Jojo își petrece vacanța în rulotă. E drept, nu departe, ci pe Litoralul românesc, la 2 Mai, dar cu toată...153

18 iun 00:00MondenBrigitte Sfăt suferă cumplit după despărțirea de Ilie Năstase. “Vrea să se mute după divorț în Franța, pentru a începe o viață nouă”

Brigitte Sfăt suferă cumplit după despărțirea de Ilie Năstase. Chiar dacă pe 17 iunie se împlinesc patru ani de...127

18 iun 00:00MondenAngelina Jolie a vizitat orașul Mosul după eliberarea de sub ISIS. Mesajul actriței

Angelina Jolie a fost trimis special al ONU pentru refugiați în orașul irakian Mosul, eliberat abia anul trecut de...107

18 iun 00:00MondenBeyonce și Jay-Z au lansat primul lor album comun

Beyonce și Jay-Z au lansat primul lor album comun. Cei doi au anunţat, pe neaşteptate, lansarea primului album pe...98

Mapamond
18 iun 00:00MapamondMedici fără Frontiere denunţă "tratamentul degradant" la care au fost supuşi migranţii de pe Aquarius

Organizaţia Medici fără Frontiere (MSF), care a închiriat nava Aquarius împreună cu SOS Mediterana, a denunţat...104

18 iun 00:00MapamondGermania dezminte informaţia despre o întâlnire europeană pe tema migraţiei convocată de Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, nu intenţionează să organizeze o întâlnire specială cu alte câteva state ale UE...104

18 iun 00:00MapamondTheresa May promite o finanţare suplimentară consistentă a serviciului public de sănătate, cu banii economisiţi din Brexit

Premierul britanic, Theresa May, a promis că va injecta miliarde de lire sterline suplimentar în serviciul public de...107

18 iun 00:00MapamondŞoferul care a intrat în pietoni sâmbătă în centrul Moscovei spune că a adormit la volan

Şoferul în vârstă de 28 de ani care a intrat în pietoni sâmbătă în centrul Moscovei, rănind opt dintre ei, a...106

18 iun 00:00MapamondSoţia prinţului Norodom Ranariddh al Cambodgiei a murit după accidentul rutier de duminică

Soţia prinţului Norodom Ranariddh al Cambodgiei, Ouk Phalla, a murit după accidentul în care cuplul princiar a fost...131

18 iun 00:00MapamondCel puţin 20 de morţi într-un atentat sinucigaş în estul Afganistanului, revendicat de Statul Islamic

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte 16 rănite într-un atentat sinucigaş cu bombă comis sâmbătă în...92

18 iun 00:00MapamondAngela Merkel convoacă o întâlnire europeană urgentă pe tema migraţiei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, intenţionează să convoace urgent o întâlnire cu reprezentanţii mai multor...95

18 iun 00:00MapamondDonald Trump şi Viktor Orban doresc frontiere puternice

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat telefonic sâmbătă cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a...102

18 iun 00:00MapamondŞapte răniţi la Moscova după ce un taxi a pătruns în mulţime

Şapte persoane au fost rănite sâmbătă în centrul Moscovei de un taxi a care pătruns în mulţime, arată un...97

18 iun 00:00MapamondPrinţul Norodom Ranariddh al Cambodgiei şi soţia sa, răniţi într-un accident rutier

Prinţul Norodom Ranariddh al Cambodgiei, preşedintele Partidului Funcinpec, şi soţia sa, Ouk Phalla, au fost...118