rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Se joacă cu proprii copii, în loc de păpuşi! Peste o sută de minore din Constanţa au devenit mame în 2017!

Peste o sută de minore din Constanța au devenit mame în cursul lui 2017. Numărul este mic, dacă ținem cont de faptul că, la nivel național, peste 9.000 de minore au adus copii pe lume, în aceeași perioadă, număr care plasează România în fruntea statelor UE la acest capitol. Ba mai mult, statistica realizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că numărul adolescentelor care devin mame a fost în scădere în 2017, comparativ cu anii anteriori. Dar de ce se ajunge într-o astfel de situație? Este educația sexuală răspunsul pentru a preveni ca copilele să aducă pe lume copii?

România este „campioana” Uniunii Europene la capitolul mame-minore. Cu peste 9.000 de adolescente care nasc, anual, suntem plasați, într-o statistică de la nivel global, peste statele europene. Tradiționaliștii spun că nu este nicio surpriză, în țara noastră fiind o tradiția ca fetele să se mărite de mici și să facă copii devreme. Moderniștii, în schimb, atrag atenția că este nevoie de o mai mare implicare în promovarea educației sexuale, ca măsură de protejare a copiilor și a drepturilor lor.

Dincolo de discuții și planuri, rămân faptele certe: de exemplu, potrivit statisticii realizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în 2017, 105 minore constănțene au devenit mame. Împărțite în mod aproape egal între mediul rural și mediul urban, majoritatea dintre ele aveau între 14 și 17 ani (101 minore). Patru dintre ele, însă, aveau între 10 și 13 ani când au adus copii pe lume. Mult pentru devreme, din toate punctele de vedere, medical, social, psihologic.

De remarcat că, după cum ne-au precizat asistenții sociali, un fapt îmbucurător este că, în cazul minorelor, sunt mai rare cazurilor când acestea își părăsesc copiii la naștere. Anul trecut, două minore și-au abandonat copii, aflați în prezent în grija asistenților maternali, iar altele trei au ajuns, împreună cu nou-născuții, în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență, modulul mamă-copil. În restul cazurilor, atât minorele, cât și copiii lor, sunt în sânul familiilor.

Comparativ cu anii anteriori, în 2017 numărul mamelor-minore a fost în scădere. Astfel, dacă în 2017 au devenit mame 105 adolescente, în 2016 au fost înregistrate 130 de astfel de situații.

Când și cum vorbim copiilor despre sex?

Este educația sexuală o soluție pentru a reduce acest fenomen? Psihologii spun că da, cu precizarea că discuțiile despre sex trebuie să înceapă din familie. Mai ales că cei mici sunt interesați, într-o formă sau alta, de sexualitate, încă de la cele mai fragede vârste.

„De câte ori ca părinte nu te trezești în postura în care copilul tău fie mai mic sau mai mare vine și îți pune întrebări legate de sexualitate la care nu știi să răspunzi? Destul de des. Fie că este de vârsta grădiniței și te întreabă cum se fac copiii, fie că este în perioada preadolescentă și îi apare părul pubian sau în adolescență când își începe viața sexuală, copilul tău are întrebări și are nevoie de răspunsuri în ceea ce privește sexualitatea.

Din păcate, în multe din familii sexualitatea este un subiect tabu, susținut de ideea că atât sexul cât și sexualitatea sunt ceva rușinos. Părinții au o dificultate în a aborda această tematică, așteptând un moment potrivit când copilul este mare. Acestă ezitare mărește interesul copilului față de sexualitate, dar îl și confuzează în același timp, făcându-l să caute tot felul de informații care de cele mai multe ori sunt lacunare și eronate.

Instinctul sexual există încă de la naștere și rămâne activ pe tot parcursul vieții, la fel ca toate funcțiile ce asigură supraviețuirea. Sexualitatea nu este o opțiune care apare la o anumită vârstă și se pierde pe parcursul vieții, ci este una dintre cele mai importante părți în definirea unei persoane. Ea denotă atât individualitatea, cât și caracteristicile acesteia, dinamica de viață, relațiile, personalitatea. O integrare corectă a sexualității susține o personalitate sănătoasă.

Este necesar ca părinții să fie deschiși către acest subiect față de copiii lor și să răspundă la întrebările acestora cu lejeritate, în funcție de vârsta și capacitatea copilului de a înțelege. Astfel, începând cu vârsta de 2 ani când copilul începe să vorbească, atunci când îl învață părțile corpului și utilitatea lor, este necesar să îl învețe și organele genitale atât feminine cât și masculine. În copilăria mică se face identificarea de sex-rol a copilului, adică este necesar să i se explice și să i se arate prin suport adecvat vârstei (cărți cu tematică) cărui sex aparține și diferențele dintre sexe.

Cu cât copilul crește, cu atât va pune mai multe întrebări pentru a-și clarifica și a-și integra sexualitatea. Părintele trebuie să rămână disponibil la răspunsuri, imaginându-și lumea copilului său. Astfel părintele poate găsi exemple similare sexualității în interesele pe care le manifestă copilul pentru a i le oferi ca exemplu, iar copilul să înțeleagă esența sexualității care este complementaritatea.

Copilul va fi interesat de organele sexuale, rolul și funcționarea acestora, la fel cum este interesat de un joc nou pe care îl descoperă. Propria lui sexualitate îi spune cine și cum este, cum arată, cum se îmbracă, cum va trăi și va funcționa în societate, față de cine se va simți atras, cu cine va împărtăși și în ce modalitate.

Copilul are nevoie să știe în ce fel se schimbă corpul lui și la ce îi folosește. Toate transformările sale îl bulversează și are nevoie de repere adecvate și sănătoase care să îl facă să se simtă în siguranță, să se cunoască și să se accepte. Reperele adecvate și sănătoase le pot da părinții, profesorii, medicii și psihologii. Când copilul nu poate primi răspunsuri de la părinte, el va căuta în exterior, de obicei la prieteni și în mass media, însă va potrivi informații înțelese greșit iar rezultatul va fi anxietate, frustrare, respingere sau exces. Felul în care părintele se raportează și îi vorbește despre sex copilului este felul în care copilul își va trata propria sexualitate atât ca imagine de sine cât și ca dinamică a vieții sexuale”, a explicat psihologul Elena Harbur.

De ce nu trebuie să așteptați până în adolescență

Mulți părinți consideră că trebuie să aștepte până în adolescență pentru a le oferi informații copiilor. Este târziu, atrage atenția specialistul!

„La vârsta adolescenței când majoritatea tinerilor își încep viața sexuală, ei au deja o bază de informații. Tocmai de aceea dacă se așteaptă momentul discuției până în adolescență, de cele mai multe ori este tardiv pentru o educație sexuală. Modificările care se mai pot produce în comportamentul sexual manifest vor fi destul de reduse. Pentru această perioadă părinții pregătesc tânărul în ceea ce privește viața sexuală și este necesar să furnizeze informații despre riscuri, implicații și efecte. Este necesar ca adolescentul să aibă parte de ambele perspective ale părinților în ceea ce privește actul sexual, igiena, prevenția sarcinii dar și impactul emoțional al relației sexuale, împărtășirea și dinamica relației de cuplu.

Adolescentul are nevoie să știe și să simtă că poate să pună întrebări la care primește răspunsuri, că nu este criticat, acuzat, respins. În această etapă de dezvoltare adolescentului i se vorbește ca unui adult și este necesar ca răspunsurile să fie prompte, directe și clare. Pentru orice fel de neclarități părintele poate să admită că nu știe, însă va căuta împreună cu adolescentul informații corecte pe care le va corela cu experiența de viață și maturitatea sa.

În toată perioada dezvoltării sexuale începând cu copilăria mică până la adolescență, copilul este cel care va provoca discuțiile, iar părintele este disponibil pentru a dezbate subiectul sexualității. Dacă până acum a fost un subiect tabu sau foarte puțin abordat, iar copilul a început să evite subiectul este necesar ca părintele să provoace astfel de discuții, însă nu în mod abuziv ci cu informații scurte și adecvate vârstei și să își declare deschis disponibilitatea, permițându-i copilului să vină către părinte cu întrebări, în ritmul lui, atunci când are o curiozitate sau o neclaritate”, a explicat psihologul constănțean Elena Harbur.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 22 februarie 20182698
Comentarii

00Nec(22 mar 08:10)
Interesant si de actualitate articolul. Adjectivul propriu, al plural articulat, in fata substantivului, se scrie cu -iii.
24Giulieta(9 mar 10:35)
Ca femeie sunt cea mai fericita cand fac sex cu un adevart barbat si sa nu fie betiv.
05b.bd(6 mar 10:56)
acestea sint efectele democratiei ,analfebetizare,scaderea nivelului de trai,vom ajunge o tara de asistati social,dar ce vom face peste 20 ani cuvintul munca va dispare din dex
07unul(28 feb 15:15)
Trebuie cautata cauza pentru care exista aceste fete minore care fac copii. Iar cauza nu este lipsa educatiei despre sex, ci prezenta anumitor conditii sau mentalitati si conditionari socio-culturale. Majoritatea apartin unei categorii sarace a populatiei, cu un pronuntat caracter etnic.
15Minora(28 feb 11:56)
Nu place scoala,cartea daia!Inconvenientul fenomenului cu copii ce fac copii este ca nou nascutii nu prea ajung sa creasca in sanul familiei biologice inconjurati de dragoste ci in majoritatea cazurilor in centrele de plasament iar la atingerea perioadei fertile ciclul se repeta cu scaderea CALITATII generatiilor viitoare!
16doru(24 feb 08:25)
Sducatie civica, educatie rutiera, sportiva....nu cacaturi importate din uniunea europopopeana
15nu e tragedie sa devii parinte(24 feb 02:32)
greu e apoi sa cresti copilul cum trebuie sa-l educi.Aici e dezastrul la noi,tara cu statut de membru u.e.Cum sprijina statul parintii?Cu 0 zero sanse de dezvoltare,cu taxe,impozite de gen Morometii,locuri de munca zero.Zero preocupare.Si daca ne educam copii cum trebuie,nu apar nici anomalii cu adolescente mamici.
312Florentina Boscartan(23 feb 16:16)
Articol la comanda , decupat din retorica pentru educatia sexuala in care se spune copiilor de 5-6-7 ani ca e normal sa fii gay, ca masturbarea e benefica sanatatii. Ca si cum ii pui arma in mana si il inveti sa nu traga. Iar dobitocul hihihi crede ca asta e mentalitate invechita . Copiii au nevoie de educatie, nu educatie sexuala.Sunt minori care se drogheaza, si nu-i invatam sa foloseasca seringa corect. Veniti-va in fire.
912hihihi(22 feb 22:17)
Ioane tu esti prost sau doar...prost_? De ce ti se pare o idee atat de proasta ca fetele si baietii sa aiba parte de ed sexuala?! Ce ti se pare atat de neconceput??? E mai bn sa si o traga n bai si sa fie parinti la 12-15 ani?! Si...ce sens are sa incluzi reporterul in comenariul tau? Ce aveti cu reporterul ca si permite sa scrie un articol in care atrage atentia ca suntem inca n urma ca mentalitate?! Va simtiti cumva vizati?
59tudorica(22 feb 17:49)
Pai dk sariti de cur in sus cand se vb de educatie sexuala in scoli ce sa faci? Dk vrei sa l arestezi pe director care vrea sa le ofere educatie sexuala...asta e consecinta!
36un oarecare(22 feb 16:32)
de aici se vede ce educate sunt
26Tamam(22 feb 13:28)
De fapt se joaca cu altceva , care se intareste si le stropeste...!
15Foarte bine(22 feb 11:54)
Florentina mama Daca din acest moment nu se nasc in romania 2 copii pe zi in 2075 vom ajunge la 18 milioane dib care 5 la munca afara si 35% tigani. Din statistici rezulta ca tinerele mame au nume de floare sau luminite . Conform traditiei ei trebuie sa se marite si sa faca copii la 17 ani cel tarziu . Mai studieaza pe teren .
318ion(22 feb 07:26)
Sa inteleg ca autoarea articolului a invatat de mica despre sex. Ia sa ne spuna si noua ce stie?Copiii nu mai invata carte dar hai sa le bagam prostii in cap despre homalai si penetrari.
021le arata pasarici(22 feb 01:54)
Minorele se stiu repede cat de ,,minore,, sunt pt ca le trebe' buletin la maternitate dar,cine sunt tatii la copiii minorelor? Sa vedem statistica! Pt ca minorele nu si-o trag cu minori.Foamea-i mare si minorele cauta masculi maturi cu bani sa traiasca mai bine ca la ma-sa acasa.
020Moarte tiganilor(22 feb 01:25)
T'ale dracu' de ciori borate! In loc sa invatati, cacacioase cu muci la nas, voi v-o trageti, nationalitate conlocuitoare nenorocita!!!
mai mult...Sănătate
12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...200

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării715
1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa1491
30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...630

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog976
27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța1309
24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...844

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente811
19 noi 01:48SănătateConcurs la Spitalul Medgidia! Iată ce post este disponibil2918
15 noi 17:21SănătateFundaţia Baylor Marea Neagră nu a primit autorizarea privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA

Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța are misiunea prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase,...1144

15 noi 00:06SănătateConstănțenii își pot testa GRATUIT glicemia, în mai multe puncte din oraș1145
13 noi 21:24SănătateAparatură modernă pentru Neonatologia Spitalului Medgidia1094
Vremea
-0.1° - 0° miercuri, 12 decembrie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 5.37 m/s din V
Presiune: 1029.13 milibari

Loto
6/4992223243347
5/402131415364
joker121419373820
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 dec 00:00SportInter - PSV Eindhoven 1-1. Italienii au ratat calificarea în "primăvara" UEFA Champions League

Inter Milano a ratat dramatic calificarea în optimile UEFA Champions League. Obligaţi să câştige meciul cu PSV...276

12 dec 00:00SportClub Brugge - Atletico Madrid: 0-0!

Atletico Madrid merge de pe locul secund în optimile UEFA Champions League. În ultimul meci din grupa A, jucătorii...201

12 dec 00:00SportMonaco - Dortmund 0-2. Nemții au câștigat in extremis grupa

Borussia Dortmund a încheiat cu victorie grupa A din UEFA Champions League. Partida de la Monte Carlo a debutat cu...213

12 dec 00:00SportSteaua Roșie Belgrad - PSG: 1-4

PSG și-a păstrat fără emoții primul loc în grupa C. Campioana Franței a câștigat cu 4-1 la Belgrad, pe terenul...293

Local
12 dec 00:00LocalSchimbarea la față a hotelului Doina din Mamaia!

Investiții peste investiții! După ce,a nul trecut, au solicitat de la Agenția de Mediu avizul pentru raelizarea unui...346

12 dec 03:01LocalSe va supraetaja un imobil în Mamaia Sat pentru a servi drept locuințe cu regim sezonier

Investițiile în stațiunea Mamaia sunt în derulare chiar și în sezonul rece, dezvolatorii vin cu proiecte pentru ca...541

12 dec 03:01LocalJucării în valoare de aproximativ 148 800 euro, reţinute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanţa sud, în data de 10 decembrie 2018, în urma controlului...260

12 dec 03:06LocalObiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța întâmpină sărbătorile de iarnă prin expoziția temporară tematică...286

12 dec 03:10LocalÎPS Teodosie va sfinți pictura unei biserici din Medgidia

Duminică, 16 decembrie a.c., de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți pictura bisericii „Sf....637

12 dec 03:04LocalCONCERT CARITABIL de CRĂCIUN pentru ajutarea unei mămici bolnave de cancer

Constănțenii sunt invitați, duminică, 16 decembrie a.c., de la ora 18,00, la Parohia „Sf. Ierarh Vasile cel...394

12 dec 03:04LocalŞoferi traşi pe dreapta de către poliţiştii rutieri: trei erau sub influenţa alcoolului!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, la data de 11 decembrie a.c., ora 02.00, au depistat un bărbat, în...510

12 dec 03:02LocalHoţii se pregătesc pentru Revelion? Au furat 7 sticle cu băuturi alcoolice

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 10 decembrie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de 42 de...1421

12 dec 03:05LocalFLAGRANT: Hoţ prins în timp ce se pregătea să spargă o societate comercială

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Negru Vodă au efectuat, la data de 11 decembrie a.c., ora 1.40, o acțiune...667

12 dec 02:54LocalPERCHEZIŢII de AMPLOARE în Constanţa, la infractori PERICULOŞI

Polițiștii din cadrul Secției 1 Rurală Constanța, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Poliției municipiului...4103

Politică
12 dec 03:14PoliticăMai multe cartiere ale Constanţei, ÎN BEZNĂ. Ce ne transmite primăria

Mai multe cartiere din municipiul Constanţa sunt în beznă, la capitolul iluminat public! Constănţenii reclamă că...2040

12 dec 03:13PoliticăCe au făcut miniştrii Teodorovici şi Pintea în vizita din Cuba

Deplasarea în Cuba a miniștrilor Sănătății Sorina Pintea și a ministerului Finanțelor Eugen Teodorovici a privit...627

12 dec 03:09PoliticăŞedinţa CSAT, suspendată. Când a fost reprogramată

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, a fost suspendată de preşedintele Klaus...382

12 dec 03:11PoliticăVot în Parlamentul European pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen

...495

12 dec 03:09PoliticăOlguța Vasilescu vrea amnistie și grațiere prin OUG: 'Contează și ce vrea Guvernul. Sigur, sigur, sigur nu anul acesta'

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat marți, la Parlament, că din punctul său de vedere trebuie...361

12 dec 03:08PoliticăSebastian Ghiţă revine cu explicaţii despre MITA pe care i-ar fi dat-o lui Kovesi: 'Nici Poliţia nu minte, nici eu nu mint'

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a declarat marti, referindu-se la plata avionului pentru repatrierea fostului director...642

12 dec 03:07PoliticăPrimăria Medgidia acordă peste 3.000 de tichete sociale

Sărbătorile de iarnă se apropie și ca în fiecare an, în această perioadă Primăria Municipiului Medgidia...289

12 dec 03:02PoliticăProiectul miniporturilor turistice pe Dunăre, din județul Constanța, a picat!

Constanța nu va mai avea miniporturi! ”Povestea unui eșec răsunător, dar ascuns până astăzi de ochii lumii:...603

12 dec 03:07PoliticăComisia juridică a modificat legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport de adoptare unui proiect care modifică legea pentru...433

12 dec 03:06PoliticăFostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, eliberat condiţionat

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost eliberat condiţionat din...298

Monden
12 dec 00:00MondenPrima imagine cu Florin Busuioc după infarct. Ce bine arată prezentatorul Pro Tv

La o lună de la infarctul suferit pe scenă la Craiova, Florin Busuioc şi-a revenit miraculos. Omul de televiziune nu...388

12 dec 00:00MondenIulia Albu a plecat de la Kanal D. Unde desfiinţează vedetele acum

Cea mai temută jurată de la "Bravo, ai stil" a ieşit din juriul emisiunii de la Kanal D şi din toate proiectele cu...391

12 dec 00:00MondenGrigore Leșe, criză de nervi la un concert! S-a oprit din cântat să-și certe spectatorii

În loc de muzică, s-au ales cu scandal! Grigore Leșe a făcut o adevărată criză de nervi vineri, în timpul unui...421

12 dec 00:00Monden35 de ani fără Amza Pellea. Ce gest a făcut Nea Mărin când s-a născut fiica sa

Amza Pellea a fost unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei româneşti. Este iubit și astăzi, chiar dacă au...350

12 dec 00:00MondenMara Bănică, operaţie nouă la sâni: „Am trecut prin cea mai lungă intervenţie din viaţa mea“

Frumuseţea cere sacrificii! Mara Bănică a stat şapte ore sub anestezie generală pentru o nouă operaţie la sâni....308

12 dec 18:57MondenMeghan Markle a strălucit într-o rochie neagră, pe un umăr. A gafat-o cu manichiura, în schimb

Apariţia Ducesei de Sussex pe scena Premiilor British Fashion i-a lăsat pe toţi fără suflare. Fără nicio...401

12 dec 00:00MondenToto Cutugno a cântat „Ciobănaș cu 300 de oi” la Bucureşti

Cântăreţul italian Toto Cutugno (75 ani) a fost invitat, duminică seară, în cadrul ”Concursului Naţional Gala...226

12 dec 00:00MondenMeryl Streep va deveni bunică pentru prima oară la 69 de ani

Meryl Streep a aflat o veste îmbucurătoare! Celebra actriță va deveni în curând bunică pentru prima oară, fiica...242

12 dec 00:00MondenElton John se uită la televizor doar când vorbeşte Regina, în ziua de Crăciun

Sir Elton John, de 71 de ani, este un tip de modă veche. El a recunoscut recent că nu se uită aproape deloc la...199

12 dec 00:00MondenFilmul ''The Favourite'' a primit 14 nominalizări la Critics' Choice Awards

Comedia istorică ''The Favourite'' a primit cele mai multe nominalizări - 14 - la premiile Critics' Choice şi este...199

Mapamond
12 dec 00:00MapamondMarea Britanie: Votul asupra acordului de Brexit va fi reprogramat înainte de 21 ianuarie 2019

Deputaţii britanici vor supune la vot acordul de Brexit încheiat de guvernul Theresei May cu Uniunea Europeană...157

12 dec 00:00MapamondMatthew Boyse: Rusia nu şi-a abandonat interesele în Europa Centrală şi de Est

Rusia nu şi-a abandonat interesele şi continuă să îşi menţină o influenţă semnificativă în Europa Centrală...192

12 dec 00:00MapamondDiscursul lui Macron nu a convins, dar ''vestele galbene'' pierd din susţinere

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a convins o majoritate a francezilor cu discursul său susţinut luni seară...174

12 dec 00:00MapamondSUA: Trump afirmă că va recurge la armată pentru construirea zidului la graniţa cu Mexic dacă democraţii se vor opune

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că va ocoli Congresul şi va recurge la armată pentru...159

12 dec 00:00MapamondBrexit: Theresa May se întâlneşte marţi cu Mark Rutte şi Angela Merkel pentru a încerca să obţină asigurări suplimentare

Premierul britanic Theresa May începe marţi consultări cu liderii europeni pentru a încerca să obţină asigurări...152

12 dec 00:00MapamondSUA: Bărbat ce pregătea un atac asupra unei sinagogi, inspirat din Statul Islamic, inculpat de autorităţi

Autorităţile americane au inculpat un bărbat pentru susţinere acordată grupării Stat Islamic în timp ce pregătea...186

12 dec 00:00MapamondMadridul avertizează autorităţile catalane că-şi va relua atribuţiile de menţinere a ordinii în regiune

Guvernul spaniol a avertizat autorităţile separatiste din Catalonia că-şi va reinstitui autoritatea în ce priveşte...168

12 dec 00:00MapamondPeste 1.100 de militanţi pentru drepturile omului asasinaţi în perioada 2015-2017, potrivit unui raportor al ONU

Între 2015 şi 2017, "peste 1.100 de militanţi pentru drepturile omului au fost asasinaţi în lume pentru că au vrut...153

12 dec 00:00MapamondMarea Britanie: Poliţişti înarmaţi au reţinut un bărbat în curtea parlamentului

Poliţia britanică a reţinut marţi cu ajutorul armelor cu electroşocuri un bărbat în curtea parlamentului,...172

12 dec 00:00MapamondMai mulţi jurnalişti, printre care Khashoggi, distinşi cu titlul Personalitatea Anului de revista Time

Jurnalistul saudit asasinat Jamal Khashoggi, alături de alţi trei jurnalişti şi de un colectiv de redacţie al unui...159