rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Se joacă cu proprii copii, în loc de păpuşi! Peste o sută de minore din Constanţa au devenit mame în 2017!

Peste o sută de minore din Constanța au devenit mame în cursul lui 2017. Numărul este mic, dacă ținem cont de faptul că, la nivel național, peste 9.000 de minore au adus copii pe lume, în aceeași perioadă, număr care plasează România în fruntea statelor UE la acest capitol. Ba mai mult, statistica realizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că numărul adolescentelor care devin mame a fost în scădere în 2017, comparativ cu anii anteriori. Dar de ce se ajunge într-o astfel de situație? Este educația sexuală răspunsul pentru a preveni ca copilele să aducă pe lume copii?

România este „campioana” Uniunii Europene la capitolul mame-minore. Cu peste 9.000 de adolescente care nasc, anual, suntem plasați, într-o statistică de la nivel global, peste statele europene. Tradiționaliștii spun că nu este nicio surpriză, în țara noastră fiind o tradiția ca fetele să se mărite de mici și să facă copii devreme. Moderniștii, în schimb, atrag atenția că este nevoie de o mai mare implicare în promovarea educației sexuale, ca măsură de protejare a copiilor și a drepturilor lor.

Dincolo de discuții și planuri, rămân faptele certe: de exemplu, potrivit statisticii realizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în 2017, 105 minore constănțene au devenit mame. Împărțite în mod aproape egal între mediul rural și mediul urban, majoritatea dintre ele aveau între 14 și 17 ani (101 minore). Patru dintre ele, însă, aveau între 10 și 13 ani când au adus copii pe lume. Mult pentru devreme, din toate punctele de vedere, medical, social, psihologic.

De remarcat că, după cum ne-au precizat asistenții sociali, un fapt îmbucurător este că, în cazul minorelor, sunt mai rare cazurilor când acestea își părăsesc copiii la naștere. Anul trecut, două minore și-au abandonat copii, aflați în prezent în grija asistenților maternali, iar altele trei au ajuns, împreună cu nou-născuții, în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență, modulul mamă-copil. În restul cazurilor, atât minorele, cât și copiii lor, sunt în sânul familiilor.

Comparativ cu anii anteriori, în 2017 numărul mamelor-minore a fost în scădere. Astfel, dacă în 2017 au devenit mame 105 adolescente, în 2016 au fost înregistrate 130 de astfel de situații.

Când și cum vorbim copiilor despre sex?

Este educația sexuală o soluție pentru a reduce acest fenomen? Psihologii spun că da, cu precizarea că discuțiile despre sex trebuie să înceapă din familie. Mai ales că cei mici sunt interesați, într-o formă sau alta, de sexualitate, încă de la cele mai fragede vârste.

„De câte ori ca părinte nu te trezești în postura în care copilul tău fie mai mic sau mai mare vine și îți pune întrebări legate de sexualitate la care nu știi să răspunzi? Destul de des. Fie că este de vârsta grădiniței și te întreabă cum se fac copiii, fie că este în perioada preadolescentă și îi apare părul pubian sau în adolescență când își începe viața sexuală, copilul tău are întrebări și are nevoie de răspunsuri în ceea ce privește sexualitatea.

Din păcate, în multe din familii sexualitatea este un subiect tabu, susținut de ideea că atât sexul cât și sexualitatea sunt ceva rușinos. Părinții au o dificultate în a aborda această tematică, așteptând un moment potrivit când copilul este mare. Acestă ezitare mărește interesul copilului față de sexualitate, dar îl și confuzează în același timp, făcându-l să caute tot felul de informații care de cele mai multe ori sunt lacunare și eronate.

Instinctul sexual există încă de la naștere și rămâne activ pe tot parcursul vieții, la fel ca toate funcțiile ce asigură supraviețuirea. Sexualitatea nu este o opțiune care apare la o anumită vârstă și se pierde pe parcursul vieții, ci este una dintre cele mai importante părți în definirea unei persoane. Ea denotă atât individualitatea, cât și caracteristicile acesteia, dinamica de viață, relațiile, personalitatea. O integrare corectă a sexualității susține o personalitate sănătoasă.

Este necesar ca părinții să fie deschiși către acest subiect față de copiii lor și să răspundă la întrebările acestora cu lejeritate, în funcție de vârsta și capacitatea copilului de a înțelege. Astfel, începând cu vârsta de 2 ani când copilul începe să vorbească, atunci când îl învață părțile corpului și utilitatea lor, este necesar să îl învețe și organele genitale atât feminine cât și masculine. În copilăria mică se face identificarea de sex-rol a copilului, adică este necesar să i se explice și să i se arate prin suport adecvat vârstei (cărți cu tematică) cărui sex aparține și diferențele dintre sexe.

Cu cât copilul crește, cu atât va pune mai multe întrebări pentru a-și clarifica și a-și integra sexualitatea. Părintele trebuie să rămână disponibil la răspunsuri, imaginându-și lumea copilului său. Astfel părintele poate găsi exemple similare sexualității în interesele pe care le manifestă copilul pentru a i le oferi ca exemplu, iar copilul să înțeleagă esența sexualității care este complementaritatea.

Copilul va fi interesat de organele sexuale, rolul și funcționarea acestora, la fel cum este interesat de un joc nou pe care îl descoperă. Propria lui sexualitate îi spune cine și cum este, cum arată, cum se îmbracă, cum va trăi și va funcționa în societate, față de cine se va simți atras, cu cine va împărtăși și în ce modalitate.

Copilul are nevoie să știe în ce fel se schimbă corpul lui și la ce îi folosește. Toate transformările sale îl bulversează și are nevoie de repere adecvate și sănătoase care să îl facă să se simtă în siguranță, să se cunoască și să se accepte. Reperele adecvate și sănătoase le pot da părinții, profesorii, medicii și psihologii. Când copilul nu poate primi răspunsuri de la părinte, el va căuta în exterior, de obicei la prieteni și în mass media, însă va potrivi informații înțelese greșit iar rezultatul va fi anxietate, frustrare, respingere sau exces. Felul în care părintele se raportează și îi vorbește despre sex copilului este felul în care copilul își va trata propria sexualitate atât ca imagine de sine cât și ca dinamică a vieții sexuale”, a explicat psihologul Elena Harbur.

De ce nu trebuie să așteptați până în adolescență

Mulți părinți consideră că trebuie să aștepte până în adolescență pentru a le oferi informații copiilor. Este târziu, atrage atenția specialistul!

„La vârsta adolescenței când majoritatea tinerilor își încep viața sexuală, ei au deja o bază de informații. Tocmai de aceea dacă se așteaptă momentul discuției până în adolescență, de cele mai multe ori este tardiv pentru o educație sexuală. Modificările care se mai pot produce în comportamentul sexual manifest vor fi destul de reduse. Pentru această perioadă părinții pregătesc tânărul în ceea ce privește viața sexuală și este necesar să furnizeze informații despre riscuri, implicații și efecte. Este necesar ca adolescentul să aibă parte de ambele perspective ale părinților în ceea ce privește actul sexual, igiena, prevenția sarcinii dar și impactul emoțional al relației sexuale, împărtășirea și dinamica relației de cuplu.

Adolescentul are nevoie să știe și să simtă că poate să pună întrebări la care primește răspunsuri, că nu este criticat, acuzat, respins. În această etapă de dezvoltare adolescentului i se vorbește ca unui adult și este necesar ca răspunsurile să fie prompte, directe și clare. Pentru orice fel de neclarități părintele poate să admită că nu știe, însă va căuta împreună cu adolescentul informații corecte pe care le va corela cu experiența de viață și maturitatea sa.

În toată perioada dezvoltării sexuale începând cu copilăria mică până la adolescență, copilul este cel care va provoca discuțiile, iar părintele este disponibil pentru a dezbate subiectul sexualității. Dacă până acum a fost un subiect tabu sau foarte puțin abordat, iar copilul a început să evite subiectul este necesar ca părintele să provoace astfel de discuții, însă nu în mod abuziv ci cu informații scurte și adecvate vârstei și să își declare deschis disponibilitatea, permițându-i copilului să vină către părinte cu întrebări, în ritmul lui, atunci când are o curiozitate sau o neclaritate”, a explicat psihologul constănțean Elena Harbur.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 22 februarie 20182592
Comentarii

00Nec(22 mar 08:10)
Interesant si de actualitate articolul. Adjectivul propriu, al plural articulat, in fata substantivului, se scrie cu -iii.
24Giulieta(9 mar 10:35)
Ca femeie sunt cea mai fericita cand fac sex cu un adevart barbat si sa nu fie betiv.
05b.bd(6 mar 10:56)
acestea sint efectele democratiei ,analfebetizare,scaderea nivelului de trai,vom ajunge o tara de asistati social,dar ce vom face peste 20 ani cuvintul munca va dispare din dex
07unul(28 feb 15:15)
Trebuie cautata cauza pentru care exista aceste fete minore care fac copii. Iar cauza nu este lipsa educatiei despre sex, ci prezenta anumitor conditii sau mentalitati si conditionari socio-culturale. Majoritatea apartin unei categorii sarace a populatiei, cu un pronuntat caracter etnic.
15Minora(28 feb 11:56)
Nu place scoala,cartea daia!Inconvenientul fenomenului cu copii ce fac copii este ca nou nascutii nu prea ajung sa creasca in sanul familiei biologice inconjurati de dragoste ci in majoritatea cazurilor in centrele de plasament iar la atingerea perioadei fertile ciclul se repeta cu scaderea CALITATII generatiilor viitoare!
16doru(24 feb 08:25)
Sducatie civica, educatie rutiera, sportiva....nu cacaturi importate din uniunea europopopeana
15nu e tragedie sa devii parinte(24 feb 02:32)
greu e apoi sa cresti copilul cum trebuie sa-l educi.Aici e dezastrul la noi,tara cu statut de membru u.e.Cum sprijina statul parintii?Cu 0 zero sanse de dezvoltare,cu taxe,impozite de gen Morometii,locuri de munca zero.Zero preocupare.Si daca ne educam copii cum trebuie,nu apar nici anomalii cu adolescente mamici.
312Florentina Boscartan(23 feb 16:16)
Articol la comanda , decupat din retorica pentru educatia sexuala in care se spune copiilor de 5-6-7 ani ca e normal sa fii gay, ca masturbarea e benefica sanatatii. Ca si cum ii pui arma in mana si il inveti sa nu traga. Iar dobitocul hihihi crede ca asta e mentalitate invechita . Copiii au nevoie de educatie, nu educatie sexuala.Sunt minori care se drogheaza, si nu-i invatam sa foloseasca seringa corect. Veniti-va in fire.
912hihihi(22 feb 22:17)
Ioane tu esti prost sau doar...prost_? De ce ti se pare o idee atat de proasta ca fetele si baietii sa aiba parte de ed sexuala?! Ce ti se pare atat de neconceput??? E mai bn sa si o traga n bai si sa fie parinti la 12-15 ani?! Si...ce sens are sa incluzi reporterul in comenariul tau? Ce aveti cu reporterul ca si permite sa scrie un articol in care atrage atentia ca suntem inca n urma ca mentalitate?! Va simtiti cumva vizati?
59tudorica(22 feb 17:49)
Pai dk sariti de cur in sus cand se vb de educatie sexuala in scoli ce sa faci? Dk vrei sa l arestezi pe director care vrea sa le ofere educatie sexuala...asta e consecinta!
36un oarecare(22 feb 16:32)
de aici se vede ce educate sunt
26Tamam(22 feb 13:28)
De fapt se joaca cu altceva , care se intareste si le stropeste...!
15Foarte bine(22 feb 11:54)
Florentina mama Daca din acest moment nu se nasc in romania 2 copii pe zi in 2075 vom ajunge la 18 milioane dib care 5 la munca afara si 35% tigani. Din statistici rezulta ca tinerele mame au nume de floare sau luminite . Conform traditiei ei trebuie sa se marite si sa faca copii la 17 ani cel tarziu . Mai studieaza pe teren .
318ion(22 feb 07:26)
Sa inteleg ca autoarea articolului a invatat de mica despre sex. Ia sa ne spuna si noua ce stie?Copiii nu mai invata carte dar hai sa le bagam prostii in cap despre homalai si penetrari.
021le arata pasarici(22 feb 01:54)
Minorele se stiu repede cat de ,,minore,, sunt pt ca le trebe' buletin la maternitate dar,cine sunt tatii la copiii minorelor? Sa vedem statistica! Pt ca minorele nu si-o trag cu minori.Foamea-i mare si minorele cauta masculi maturi cu bani sa traiasca mai bine ca la ma-sa acasa.
020Moarte tiganilor(22 feb 01:25)
T'ale dracu' de ciori borate! In loc sa invatati, cacacioase cu muci la nas, voi v-o trageti, nationalitate conlocuitoare nenorocita!!!
mai mult...Sănătate
18 sep 16:33SănătateUn reputat chirurg pediatru din Turcia vine la Constanţa. Şansă în plus pentru copiii nascuţi cu malformaţii grave

În data de 29 septembrie a.c., prof. dr. Ahmet Alptekin, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi pediatri din Turcia,...570

17 sep 01:03Sănătate„11 căi de luptă împotriva depresiei” – ghid practic, în biblioteca virtuală Baylor685
15 sep 00:49SănătateSANAMED nu are contract cu CJAS: ‘În cazul analizelor pentru copii este nevoie de un bilet de trimitere cu parafa medicului!’1435
13 sep 00:38SănătateVeste bună pentru copiii și tinerii cu DIABET: statul va deconta aparatele de monitorizare a glicemiei

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 13 septembrie a.c., un proiect de modificare a Programului național de diabet...2040

14 sep 00:28SănătateEchipa de baschet feminin a Constanţei, pregătită de noul sezon competiţional!610
13 sep 00:38SănătateLupta împotriva depresiei continuă: '11 căi de luptă împotriva depresiei'840
12 sep 23:20SănătateSimpozion dedicat medicilor din rețeaua sanitară a MAI, în stațiunea Mamaia

Staţiunea Mamaia va găzdui, în perioada 27 – 29 septembrie a.c., a XXI-a ediţie a Simpozionului Național ”Prof....670

10 sep 00:53SănătateInfarctul miocardic acut, cel mai mare „ucigaș” în 2017822
8 sep 00:40SănătateRujeola face noi victime: alte 78 de cazuri în ultima săptămână623
5 sep 00:55SănătateMinisterul Sănătăţii depune plângere penală împotriva celor care au promovat şi distribuit informaţii potrivit cărora vaccinurile ar fi ineficiente

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce intenţionează să...661

6 sep 16:24SănătateFuncția de manager la Sanatoriul Techirghiol, scoasă la concurs2161
3 sep 02:32SănătateConsiliul Concurenţei analizează producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală660
Vremea
17°17° - 17° sâmbătă, 22 septembrie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 5.27 m/s din SSV
Presiune: 1027.28 milibari

Loto
6/4972533353942
5/4063032363821
joker61224313418
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 sep 00:00SportSimona Halep ia postura de lider WTA în serios și se pune contra Serenei în scandalul de sexism: "Arbitrii respectă regulamentul. Nu am altceva de adăugat!"

Simona Halep (26 de ani, 1 WTA) a oferit prima reacție după conflictul iscat de Serena Williams (16 WTA) în finala...404

22 sep 23:28SportȘumudică, declarație de dragoste pentru dictatorul Turciei: "Îl iubesc pe Erdogan"

Marius Șumudică, antrenorul lui Al Shabab, n-a uitat perioada în care a antrenat-o pe Kayserispor și și-a arătat...472

22 sep 23:21SportBate retrogradarea la ușă: colaps pentru Dinamo! A treia înfrângere consecutivă și locul 10 în Liga 1! Ieșenii își bat joc de ”câini”: ”Puteam să le dăm trei!”

Dinamo a pierdut pe terenul lui Poli Iași, scor 0-1, și a ajuns la trei înfrângeri consecutive, după meciurile cu...384

22 sep 00:00SportSepsi - FC Voluntari 1-1. Gazdele, pas greșit în visul de titlu

Sepsi Sf. Gheorghe și FC Voluntari au terminat la egalitate, scor 1-1, în primul meci al etapei cu numărul 9 din Liga...230

Local
22 sep 00:46LocalAccident rutier pe bulevardul Ferdinand: un pieton a fost rănit!

Un accident rutier s-a petrecut în cursul zilei de vineri, 21 septembrie a.c., în jurul orei 17.00, pe bulevardul...1367

22 sep 00:46LocalPod peste granițe între Liceul Tehnologic 'Dragomir Hurmuzescu' și Deutches Rotes Kreuz, Frankfurt

Orice societate are nevoie de oameni cu suflet și disponibilitate, care să facă necondiționat ceva pentru...451

22 sep 00:45LocalAccident rutier în Inel II: două persoane au fost rănite!

Un accident rutier s-a petrecut în cursul zilei de vineri, 21 septembrie a.c., în jurul orei 15.00, pe strada...1716

22 sep 00:35LocalPeste 60 kg peşte fără documente legale, confiscate de polițiștii de frontieră, la Constanţa!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au depistat în zona de competență un cetăţean...577

22 sep 00:17LocalMedgidia nu mai are societate de termoficare! Locuitorii nu mai au apă caldă de patru luni

Situație de criză pentru locuitorii din Medgidia! Orașul a rămas fără societate de termoficare, după ce Apollo...2191

22 sep 00:42LocalPrins băut la volan, în Techirghiol!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 20 septembrie a.c., au depistat un bărbat, în...1603

22 sep 00:37LocalUn puștan din Constanța a tăbărât pe o femeie: i-a smuls lanțul de la gât

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța, la data de 20 septembrie a.c., au depistat un minor, George...1888

22 sep 00:33LocalCând 'GHERȚOII' pun de nuntă: manele și stradă blocată în zona Sabroso!

Nesimțirea continuă la Constanța! Fără a le păsa de cei din jur și acționând ca-n junglă, părinții unor miri...4334

22 sep 00:18LocalCel mai mare CONTRABANDIST de țigări din Constanța, parte dintr-o NOUĂ GRUPARE! A fost arestat din nou

Face ce face și ajunge după gratii! Este vorba despre Liciu Cristian, cel mai mare contrabandist de țigări de la...5255

22 sep 00:19LocalINCENDIU URMAT DE EXPLOZIE! O femeie a primit îngrijiri medicale

Salvatorii Secției de pompieri Măcin au intervenit, vineri, 21 septembrie, în jurul orei 8.30, pentru limitarea...2208

Politică
22 sep 00:00PoliticăCine a cerut în şedinţa PSD excluderea Gabrielei Firea!

Surprinzător cine a cerut, în şedinţa CEx a PSD, eliminarea Gabrielei Firea din toate funcţiile de la partid! Cel...434

22 sep 00:47PoliticăConsilierii de la Eforie, convocaţi în şedinţă

Consilierii locali din Eforie au fost convocaţi în şedinţă, în data de 27 septembrie, pe ordinea de zi figurând,...1274

22 sep 00:44PoliticăPrimarul Decebal Făgădău premiază elevii de 10 ai Constanței!

Primarul Constanței, Decebal Făgădau, va premia cei doi elevi din Constanța care au obținut media 10 la...451

22 sep 00:43PoliticăConsilierii locali municipali, convocați în ședință. Vezi ce proiecte sunt pe ordinea de zi!

Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, joi, 27 septembrie 2018, ora...640

22 sep 00:35PoliticăÎn atenţia năvodărenilor! Numai locatarii blocurilor care şi-au achitat 80% din datorie se bucură de apă caldă!

Năvodărenii consumatori ai Termica Năvodari sunt din nou în atenţia autorităţilor! De data aceasta,...1445

22 sep 00:55PoliticăGabriela Firea, ieșire VIOLENTĂ înainte de CEx: 'Va fi un linșaj politic. Se vrea excluderea mea'

Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a declarat, înaintea şedinţei CEx de vineri, că miza este excluderea sa din...471

22 sep 00:35PoliticăConsilierii judeţeni, convocaţi în şedinţă. Iată convocatorul!

În conformitate cu dispoziţiile art. 94 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 215/2001 a Administraţiei Publice Locale,...509

21 sep 01:01PoliticăSONDAJ - Se anunţă o victorie zdrobitoare a taberei 'DA' la referendum

Sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 octombrie 2018, va avea loc referendumul pentru modificarea articolului 48 din...711

21 sep 01:00PoliticăVezi ce proiecte a adoptat Guvernul

Guvernul României s-a întrunit joi, 20 septembrie, în şedinţă! Au fost adoptate mai multe proiecte de acte...708

21 sep 00:55PoliticăA fost inaugurat tronsonul de drum reabilitat de pe DJ224, Medgidia - Tortoman - Siliștea! VIDEO

De-a lungul timpului şoferii care tranzitează judeţul Constanţa s-au arătat nemulţumiţi de starea drumurilor. O...1845

Monden
22 sep 00:00MondenAsociația „Dăruiește Viața” a refuzat donația de 11.000 de euro de la Holograf

Asociația „Dăruieşte Viaţă“, care construieşte un spital pentru copii, a anunţat că nu doreşte să accepte...302

22 sep 00:00MondenCristi Borcea și Valentina Pelinel vor fi părinți de gemene. Ce a făcut fostul acționar când a aflat marea veste

Cristi Borcea a aflat recent că va deveni tată de gemene, exact așa cum și-a dorit. De altfel, chiar în ziua în...267

22 sep 00:00MondenSorana Darclee s-a accidentat serios la “Ultimul Trib”. A avut nevoie de intervenția medicilor

Sorana face parte din echipa Lemurii, la" Ultimul Trib", iar în ediția de joi seara, cei mai afectați au ieşit...192

22 sep 00:00MondenCâștigă Ștefan Bănică jr „X Factor”? „Anul acesta grupa mea cred că va oferi o mare surpriză”

Câștigă Ștefan Bănică jr X Factor? O declarație de-a sa ne duce clar cu gândul la asta. Și, oricum,...181

22 sep 00:00MondenRapperul Suge Knight, condamnat la 28 de ani de închisoare pentru o crimă comisă în 2015. A trecut cu mașina peste un fost partener de afaceri

Rapperul Suge Kighnt, cunoscut după ce în anii 90 a lansat cariera mai multor artiști celebri, printre care Snoop Dog...193

22 sep 00:00MondenBeyonce, acuzată de vrăjitorie de fostul ei toboșar. Femeia susține că artista i-a făcut vrăji și i-a omorât pisica

Kimberly Thompson, o tânără muziciană care a colaborat timp de șapte ani cu Beyonce, a depus în instanță...210

22 sep 00:00MondenTake That anunţă un turneu britanic şi un album retrospectiv la 30 de ani de la înfiinţarea trupei

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi va lansa un...170

22 sep 00:00MondenChris Evans va fi protagonistul serialului 'Defending Jacob' difuzat de Apple

Actorul american Chris Evans, cunoscut pentru rolul Captain America în filmele universului Marvel, va fi protagonistul...180

22 sep 00:00MondenGillian Anderson şi Lily James, protagonistele unei adaptări pentru teatru a filmului "All About Eve"

Actriţele Gillian Anderson şi Lily James vor fi protagonistele unei adaptări pentru teatru a filmului "All About...180

22 sep 00:00MondenJ Balvin, marele favorit la premiile Latin Grammy cu opt nominalizări

Academia care decernează Latin Grammy Awards l-a anunţat joi pe artistul columbian de reggaeton J Balvin drept marele...175

Mapamond
22 sep 16:35MapamondMoscova acuză Washingtonul că vrea să o elimine de pe piaţa armelor cu sancţiunile sale

Sancţiunile adoptate joi seara de către SUA, primele împotriva unor entităţi străine pentru achiziţionarea de...187

22 sep 00:00MapamondPresa britanică: Theresa May a fost "umilită" de liderii europeni

Şefa guvernului britanic Theresa May a fost "umilită" de liderii europeni, care i-au cerut să-şi refacă propunerea...209

22 sep 00:00MapamondGermania: Sprijinul popular pentru blocul conservator, la un nou nivel minim

Sprijinul popular pentru blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel a înregistrat un nou nivel minim, iar...183

22 sep 00:00MapamondCancelarul austriac remarcă o legătură între traficanţi şi ONG-urile care salvează migranţi pe Mediterana

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a vorbit joi despre 'suspiciunea' că în operaţiunile de salvare a refugiaţilor...183

22 sep 00:00MapamondSUA sancţionează China pentru achiziţionarea de armament rusesc; ţinta este de fapt Moscova

Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor (EDD), agenţia...203

22 sep 00:00MapamondA murit preşedintele Vietnamului, Tran Dai Quang

Preşedintele Vietnamului, Tran Dai Quang, a decedat vineri, la vârsta de 61 de ani, anunţă agenţia de presă...204

22 sep 00:00MapamondSUA: Incident armat în Maryland: Patru morţi, inclusiv atacatoarea

O femeie înarmată cu un pistol Glock calibrul 9 mm a deschis focul joi asupra colegilor de muncă într-un centru de...178

22 sep 00:00MapamondPentru femeile din Afganistan, naşterea are un risc de mortalitate mai mare decât conflictul armat

Pentru femeile din Afganistan, naşterea are un risc de deces de circa cinci ori mai mare decât conflictul armat din...201

22 sep 00:00MapamondTanzania: Cel puţin 42 de morţi după scufundarea unui feribot, posibil peste 200 de victime

Cel puţin 42 de oameni s-au înecat joi, după ce un feribot s-a scufundat în Tanzania, în lacul Victoria,...186

22 sep 00:00MapamondSUA: Incident cu arme în statul New York, soldat cu şapte victime

Şapte oameni, printre care şi copii, au fost împuşcaţi joi în oraşul Syaracuse din statul american New York, a...183