rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Se joacă cu proprii copii, în loc de păpuşi! Peste o sută de minore din Constanţa au devenit mame în 2017!

Peste o sută de minore din Constanța au devenit mame în cursul lui 2017. Numărul este mic, dacă ținem cont de faptul că, la nivel național, peste 9.000 de minore au adus copii pe lume, în aceeași perioadă, număr care plasează România în fruntea statelor UE la acest capitol. Ba mai mult, statistica realizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că numărul adolescentelor care devin mame a fost în scădere în 2017, comparativ cu anii anteriori. Dar de ce se ajunge într-o astfel de situație? Este educația sexuală răspunsul pentru a preveni ca copilele să aducă pe lume copii?

România este „campioana” Uniunii Europene la capitolul mame-minore. Cu peste 9.000 de adolescente care nasc, anual, suntem plasați, într-o statistică de la nivel global, peste statele europene. Tradiționaliștii spun că nu este nicio surpriză, în țara noastră fiind o tradiția ca fetele să se mărite de mici și să facă copii devreme. Moderniștii, în schimb, atrag atenția că este nevoie de o mai mare implicare în promovarea educației sexuale, ca măsură de protejare a copiilor și a drepturilor lor.

Dincolo de discuții și planuri, rămân faptele certe: de exemplu, potrivit statisticii realizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în 2017, 105 minore constănțene au devenit mame. Împărțite în mod aproape egal între mediul rural și mediul urban, majoritatea dintre ele aveau între 14 și 17 ani (101 minore). Patru dintre ele, însă, aveau între 10 și 13 ani când au adus copii pe lume. Mult pentru devreme, din toate punctele de vedere, medical, social, psihologic.

De remarcat că, după cum ne-au precizat asistenții sociali, un fapt îmbucurător este că, în cazul minorelor, sunt mai rare cazurilor când acestea își părăsesc copiii la naștere. Anul trecut, două minore și-au abandonat copii, aflați în prezent în grija asistenților maternali, iar altele trei au ajuns, împreună cu nou-născuții, în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență, modulul mamă-copil. În restul cazurilor, atât minorele, cât și copiii lor, sunt în sânul familiilor.

Comparativ cu anii anteriori, în 2017 numărul mamelor-minore a fost în scădere. Astfel, dacă în 2017 au devenit mame 105 adolescente, în 2016 au fost înregistrate 130 de astfel de situații.

Când și cum vorbim copiilor despre sex?

Este educația sexuală o soluție pentru a reduce acest fenomen? Psihologii spun că da, cu precizarea că discuțiile despre sex trebuie să înceapă din familie. Mai ales că cei mici sunt interesați, într-o formă sau alta, de sexualitate, încă de la cele mai fragede vârste.

„De câte ori ca părinte nu te trezești în postura în care copilul tău fie mai mic sau mai mare vine și îți pune întrebări legate de sexualitate la care nu știi să răspunzi? Destul de des. Fie că este de vârsta grădiniței și te întreabă cum se fac copiii, fie că este în perioada preadolescentă și îi apare părul pubian sau în adolescență când își începe viața sexuală, copilul tău are întrebări și are nevoie de răspunsuri în ceea ce privește sexualitatea.

Din păcate, în multe din familii sexualitatea este un subiect tabu, susținut de ideea că atât sexul cât și sexualitatea sunt ceva rușinos. Părinții au o dificultate în a aborda această tematică, așteptând un moment potrivit când copilul este mare. Acestă ezitare mărește interesul copilului față de sexualitate, dar îl și confuzează în același timp, făcându-l să caute tot felul de informații care de cele mai multe ori sunt lacunare și eronate.

Instinctul sexual există încă de la naștere și rămâne activ pe tot parcursul vieții, la fel ca toate funcțiile ce asigură supraviețuirea. Sexualitatea nu este o opțiune care apare la o anumită vârstă și se pierde pe parcursul vieții, ci este una dintre cele mai importante părți în definirea unei persoane. Ea denotă atât individualitatea, cât și caracteristicile acesteia, dinamica de viață, relațiile, personalitatea. O integrare corectă a sexualității susține o personalitate sănătoasă.

Este necesar ca părinții să fie deschiși către acest subiect față de copiii lor și să răspundă la întrebările acestora cu lejeritate, în funcție de vârsta și capacitatea copilului de a înțelege. Astfel, începând cu vârsta de 2 ani când copilul începe să vorbească, atunci când îl învață părțile corpului și utilitatea lor, este necesar să îl învețe și organele genitale atât feminine cât și masculine. În copilăria mică se face identificarea de sex-rol a copilului, adică este necesar să i se explice și să i se arate prin suport adecvat vârstei (cărți cu tematică) cărui sex aparține și diferențele dintre sexe.

Cu cât copilul crește, cu atât va pune mai multe întrebări pentru a-și clarifica și a-și integra sexualitatea. Părintele trebuie să rămână disponibil la răspunsuri, imaginându-și lumea copilului său. Astfel părintele poate găsi exemple similare sexualității în interesele pe care le manifestă copilul pentru a i le oferi ca exemplu, iar copilul să înțeleagă esența sexualității care este complementaritatea.

Copilul va fi interesat de organele sexuale, rolul și funcționarea acestora, la fel cum este interesat de un joc nou pe care îl descoperă. Propria lui sexualitate îi spune cine și cum este, cum arată, cum se îmbracă, cum va trăi și va funcționa în societate, față de cine se va simți atras, cu cine va împărtăși și în ce modalitate.

Copilul are nevoie să știe în ce fel se schimbă corpul lui și la ce îi folosește. Toate transformările sale îl bulversează și are nevoie de repere adecvate și sănătoase care să îl facă să se simtă în siguranță, să se cunoască și să se accepte. Reperele adecvate și sănătoase le pot da părinții, profesorii, medicii și psihologii. Când copilul nu poate primi răspunsuri de la părinte, el va căuta în exterior, de obicei la prieteni și în mass media, însă va potrivi informații înțelese greșit iar rezultatul va fi anxietate, frustrare, respingere sau exces. Felul în care părintele se raportează și îi vorbește despre sex copilului este felul în care copilul își va trata propria sexualitate atât ca imagine de sine cât și ca dinamică a vieții sexuale”, a explicat psihologul Elena Harbur.

De ce nu trebuie să așteptați până în adolescență

Mulți părinți consideră că trebuie să aștepte până în adolescență pentru a le oferi informații copiilor. Este târziu, atrage atenția specialistul!

„La vârsta adolescenței când majoritatea tinerilor își încep viața sexuală, ei au deja o bază de informații. Tocmai de aceea dacă se așteaptă momentul discuției până în adolescență, de cele mai multe ori este tardiv pentru o educație sexuală. Modificările care se mai pot produce în comportamentul sexual manifest vor fi destul de reduse. Pentru această perioadă părinții pregătesc tânărul în ceea ce privește viața sexuală și este necesar să furnizeze informații despre riscuri, implicații și efecte. Este necesar ca adolescentul să aibă parte de ambele perspective ale părinților în ceea ce privește actul sexual, igiena, prevenția sarcinii dar și impactul emoțional al relației sexuale, împărtășirea și dinamica relației de cuplu.

Adolescentul are nevoie să știe și să simtă că poate să pună întrebări la care primește răspunsuri, că nu este criticat, acuzat, respins. În această etapă de dezvoltare adolescentului i se vorbește ca unui adult și este necesar ca răspunsurile să fie prompte, directe și clare. Pentru orice fel de neclarități părintele poate să admită că nu știe, însă va căuta împreună cu adolescentul informații corecte pe care le va corela cu experiența de viață și maturitatea sa.

În toată perioada dezvoltării sexuale începând cu copilăria mică până la adolescență, copilul este cel care va provoca discuțiile, iar părintele este disponibil pentru a dezbate subiectul sexualității. Dacă până acum a fost un subiect tabu sau foarte puțin abordat, iar copilul a început să evite subiectul este necesar ca părintele să provoace astfel de discuții, însă nu în mod abuziv ci cu informații scurte și adecvate vârstei și să își declare deschis disponibilitatea, permițându-i copilului să vină către părinte cu întrebări, în ritmul lui, atunci când are o curiozitate sau o neclaritate”, a explicat psihologul constănțean Elena Harbur.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 22 februarie 20182035
Comentarii

00Nec(22 mar 08:10)
Interesant si de actualitate articolul. Adjectivul propriu, al plural articulat, in fata substantivului, se scrie cu -iii.
14Giulieta(9 mar 10:35)
Ca femeie sunt cea mai fericita cand fac sex cu un adevart barbat si sa nu fie betiv.
04b.bd(6 mar 10:56)
acestea sint efectele democratiei ,analfebetizare,scaderea nivelului de trai,vom ajunge o tara de asistati social,dar ce vom face peste 20 ani cuvintul munca va dispare din dex
06unul(28 feb 15:15)
Trebuie cautata cauza pentru care exista aceste fete minore care fac copii. Iar cauza nu este lipsa educatiei despre sex, ci prezenta anumitor conditii sau mentalitati si conditionari socio-culturale. Majoritatea apartin unei categorii sarace a populatiei, cu un pronuntat caracter etnic.
14Minora(28 feb 11:56)
Nu place scoala,cartea daia!Inconvenientul fenomenului cu copii ce fac copii este ca nou nascutii nu prea ajung sa creasca in sanul familiei biologice inconjurati de dragoste ci in majoritatea cazurilor in centrele de plasament iar la atingerea perioadei fertile ciclul se repeta cu scaderea CALITATII generatiilor viitoare!
15doru(24 feb 08:25)
Sducatie civica, educatie rutiera, sportiva....nu cacaturi importate din uniunea europopopeana
14nu e tragedie sa devii parinte(24 feb 02:32)
greu e apoi sa cresti copilul cum trebuie sa-l educi.Aici e dezastrul la noi,tara cu statut de membru u.e.Cum sprijina statul parintii?Cu 0 zero sanse de dezvoltare,cu taxe,impozite de gen Morometii,locuri de munca zero.Zero preocupare.Si daca ne educam copii cum trebuie,nu apar nici anomalii cu adolescente mamici.
211Florentina Boscartan(23 feb 16:16)
Articol la comanda , decupat din retorica pentru educatia sexuala in care se spune copiilor de 5-6-7 ani ca e normal sa fii gay, ca masturbarea e benefica sanatatii. Ca si cum ii pui arma in mana si il inveti sa nu traga. Iar dobitocul hihihi crede ca asta e mentalitate invechita . Copiii au nevoie de educatie, nu educatie sexuala.Sunt minori care se drogheaza, si nu-i invatam sa foloseasca seringa corect. Veniti-va in fire.
89hihihi(22 feb 22:17)
Ioane tu esti prost sau doar...prost_? De ce ti se pare o idee atat de proasta ca fetele si baietii sa aiba parte de ed sexuala?! Ce ti se pare atat de neconceput??? E mai bn sa si o traga n bai si sa fie parinti la 12-15 ani?! Si...ce sens are sa incluzi reporterul in comenariul tau? Ce aveti cu reporterul ca si permite sa scrie un articol in care atrage atentia ca suntem inca n urma ca mentalitate?! Va simtiti cumva vizati?
47tudorica(22 feb 17:49)
Pai dk sariti de cur in sus cand se vb de educatie sexuala in scoli ce sa faci? Dk vrei sa l arestezi pe director care vrea sa le ofere educatie sexuala...asta e consecinta!
35un oarecare(22 feb 16:32)
de aici se vede ce educate sunt
25Tamam(22 feb 13:28)
De fapt se joaca cu altceva , care se intareste si le stropeste...!
14Foarte bine(22 feb 11:54)
Florentina mama Daca din acest moment nu se nasc in romania 2 copii pe zi in 2075 vom ajunge la 18 milioane dib care 5 la munca afara si 35% tigani. Din statistici rezulta ca tinerele mame au nume de floare sau luminite . Conform traditiei ei trebuie sa se marite si sa faca copii la 17 ani cel tarziu . Mai studieaza pe teren .
217ion(22 feb 07:26)
Sa inteleg ca autoarea articolului a invatat de mica despre sex. Ia sa ne spuna si noua ce stie?Copiii nu mai invata carte dar hai sa le bagam prostii in cap despre homalai si penetrari.
019le arata pasarici(22 feb 01:54)
Minorele se stiu repede cat de ,,minore,, sunt pt ca le trebe' buletin la maternitate dar,cine sunt tatii la copiii minorelor? Sa vedem statistica! Pt ca minorele nu si-o trag cu minori.Foamea-i mare si minorele cauta masculi maturi cu bani sa traiasca mai bine ca la ma-sa acasa.
019Moarte tiganilor(22 feb 01:25)
T'ale dracu' de ciori borate! In loc sa invatati, cacacioase cu muci la nas, voi v-o trageti, nationalitate conlocuitoare nenorocita!!!
mai mult...Sănătate
20 mar 00:19SănătateProstata – ce trebuie să știți despre simptome și diagnostic

Prostata este o boală specifică bărbatului, iar cel mai important factor de risc este vârsta. Se constată că...884

15 mar 21:31SănătateALARMANT: tot mai mulți constănțeni depistați cu HEPATITA B!991
7 mar 00:46SănătateAgenţia Europeană a Medicamentului recomandă retragerea imediată de pe piaţă a unui medicament1719
7 mar 00:00SănătateGravidele trebuie să acorde o atenție deosebită bolilor de rinichi. Medicii constănțeni explică de ce!

Pe 8 martie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, constănțenii sunt așteptați în VIVO!, zona food-court,...880

6 mar 00:00SănătateAlertă europeană pentru România! Ministrul Sănătății a declanșat mecanismul de protecție civilă891
5 mar 00:06SănătateUnde mergeți când aveți nevoie de un chirurg pediatru?1047
28 feb 00:51SănătateSFATURI de la DSP Constanța pentru a vă proteja de GRIPĂ. „Pentru unii gripa este doar o experiență neplăcută, pentru alții poate duce la deces!”

În fiecare an, gripa afectează între 5% si 15% din populație, au atras atenția medicii Direcției de Sănătate...1344

22 feb 17:42SănătateTot mai mulţi copii din Constanţa, încadraţi în grad de handicap. Cei mai mulţi - diagnosticaţi cu afecţiuni psihice!2060
18 feb 01:40SănătateNaştere naturală versus cezariană. Medic: „Nici una dintre cele două variante nu este perfectă. În obstetrică, nu există riscuri zero”1948
16 feb 21:46SănătateVeste pentru români: farmaciile nu vor mai vinde ... medicamente la bucată!

Se va încheia cu „dați-mi două aspirine” în loc de o cutie întreagă, cum este obișnuit românul, strâmtorat...3677

16 feb 22:19SănătateDUREROS! Sute de copii din Constanţa se luptă cu cancerul!1567
29 ian 23:02SănătateSanatoriul Balnear Mangalia oferă servicii GRATUITE locuitorilor din Mangalia și împrejurimi3039
Vremea
0.7°0° - 2.7° joi, 22 martie 2018
ninsoare ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 5.63 m/s din NNE
Presiune: 1034.48 milibari

Loto
6/4992533374147
5/4052325283736
joker6102324271
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 mar 00:00SportMutu a fost ţinut în puf de Juventus! "Briliantul" a dezvăluit că Ibrahimovic sau Del Piero erau chemaţi special pentru el: "Totul era pentru mine"

Managerul sportiv al Federaţiei Române de Fotbal, Adrian Mutu, a dezvăluit că în perioada în care a jucat pentru...433

22 mar 00:00SportSimona Halep, lovită cu mingea de Serena Williams la un meci demonstrativ

Simona Halep a jucat în noaptea de marţi spre miercuri un meci organizat în scop caritabil, în care adversară i-a...398

22 mar 00:00SportMonica Niculescu, în turul al doilea la Miami (WTA)

Jucătoarea română de tenis Monica Niculescu s-a calificat, miercuri, în runda a doua a turneului WTA de la Miami...150

22 mar 00:00SportMohamed Salah aduce pierderi de 135 milioane euro pentru Vodafone la fiecare gol marcat

Fiecare gol marcat de atacantul egiptean Mohamed Salah la FC Liverpool aduce o pagubă de 135 milioane euro pentru...630

Local
22 mar 00:00LocalA agresat un agent de poliţie la Năvodari!

Andrei Marin, din Năvodari, a ajuns de mai multe ori în atenția oamenilor legii. La finele anului trecut, acesta ar...222

22 mar 00:00LocalPeste 6.000 pachete cu ţigări de contrabandă, descoperite la bordul unei nave sosite în Portul Constanța

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, ascunse pe o navă sosită în Portul Constanța...297

22 mar 00:00LocalPronunţare amânată în cazul poliţiştilor din Mangalia prinşi cu mită!

Magistrații Tribunalului Constanța au amânat pronunțarea în cazul polițiștilor din Mangalia prinși în timp ce...236

22 mar 00:00LocalIndivizii care au spart o maşină în zona Cazinoului, menţinuţi în arest!

Adrian Ștefan și Metin Osman nu părăsesc arestul. La data de 20.03.2018, magistrații Tribunalului Constanța au...178

22 mar 00:00LocalPreşedintele Colegiului Asistenţilor Sociali din Constanţa, Marinela Grigore, premiată la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială

...196

22 mar 00:00LocalGALERIE FOTO. Marinarii militari, la Campionatul militar de judo

În Forțele Navale Române, activitatea sportivă este parte complementară a procesului de instrucție și contribuie...134

22 mar 00:00LocalCompetiţia Business Plan - faza judeţeană la Colegiul Economic Mangalia

În data de 20.03.2018, la Colegiul Economic Mangalia s-a desfășurat competiția BUSINESS PLAN faza județeană,...145

22 mar 00:00LocalActivităţi de informare desfăşurate de poliţiştii constănţeni

Cu ocazia Zilei Porților Deschise, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au primit...140

22 mar 00:00LocalTânăr din Hârşova, arestat pentru furturi din societăţi comerciale!

În urma cercetărilor în cazul comiterii unor infracțiuni de furt, polițiștii din cadrul Poliției orașului...157

22 mar 00:00LocalCăutată pentru furturi în Ungaria, prinsă la Constanţa!

Polițiștii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare al I.P.J. Constanța, la data de 20 martie a.c., au depistat o...214

Politică
22 mar 00:07PoliticăConsilierii locali constănţeni denumesc mai multe străzi din municipiu

Piața imobiliară este în plină ascensiune la marginea orașului Constanța, mai ales în zona din imediata apropiere...283

22 mar 00:44PoliticăCodrin Ștefănescu: Am mari semne de întrebare în ceea ce îl privește pe Liviu Dragnea

Secretarul general ajunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a explicat că nu a mai vorbit cu Liviu Dragnea de la Congresul...680

22 mar 00:15PoliticăDamen și Ministerul Economiei au bătut palma pentru Șantierul Naval Mangalia!

Negocierile dintre reprezentanții Șantierului Naval Mangalia și olandezii de la Damen s-au încheiat cu succes în...5679

22 mar 00:17PoliticăLiviu Dragnea, pus în dificultate de judecătorii de la Înalta Curte: Ce i-au cerut magistraţii - dezvăluirile care-l pot „îngroapă“ pe şeful PSD

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a fost pus în dificultate de judecătorii de la Înalta Curte în termenul de astăzi....842

22 mar 01:32PoliticăLiviu Dragnea confirmă RUPTURA TOTALĂ de fosta soție: 'Nu mă consultă, nu m-a consultat, e strategia ei'

Liviu Dragnea a fost audiat la ÎCCJ în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în dosarul DGASPC...602

22 mar 00:18PoliticăChișinău, consultări publice pe tema unirii Republicii Moldova cu România

Locuitorii municipiului Chișinău vor fi chestionați în perioada 1-14 aprilie în cadrul unei consultări publice pe...367

22 mar 01:34PoliticăDăncilă: Voi cere detalii de la președintele CE. Mi se pare deosebit de grav

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de astăzi, că va trimite o scrisoare...413

22 mar 00:10PoliticăPrimarul din Vulturu cere sprijinul CJC pentru implementarea proiectelor

Primarul din localitatea constănțenă Vulturu, Eugen-Marius Berbec, solicită sprijin Consiliului Județean...1037

22 mar 00:10PoliticăLăcomia parlamentarilor nu are margini: vor cumul de pensii speciale. Vergil Chițac și Viorel Salan, printre inițiatori

Doi senatori, Viorel Salan (PSD) şi fostul liberal Vergil Chiţac, vor ca persoanele care au dreptul la mai multe...876

22 mar 00:10PoliticăNăvodăreanca Elena Iancu, ajunsă la ministerul Tineretului și Sportului, făcută vedetă de Tolontan

Tinerețe frumoasă pentru tinerii politicieni care au urcat pe treptele carierei... cu liftul! Elena Iancu este șefa...4228

Monden
22 mar 00:00MondenOana Pellea dă de pământ cu cei care-l laudă post-mortem pe Andrei Gheorghe

Oana Pellea este din nou indignată de ipocrizia din societate, manifestată sub diverse forme în presa din România,...361

22 mar 00:00MondenCe nepoate frumoase are Anastasia Lazariuc! Fetele îi moştenesc trăsăturile

În familia Anastasiei Lazariuc (64 de ani) frumuseţea este cuvântul de ordine. Nu doar fiica ei Ileana i-a moştenit...276

22 mar 00:00MondenCynthia Nixon, din „Totul despre sex“, candidează la funcţia de Guvernator de New York

Cynthia Nixon în fotoliul de guvernator al New York-ului! Nu este un rol din film, ci cea mai mare ambiție a actriței...125

22 mar 01:28MondenCum arată Ilinca Vandici cu noile silicoane. Prezentatoarea s-a operat în secret

Dacă v-aţi întrebat de ce prezentatoarea "Bravo, ai stil" (Kanal D) nu a mai apărut pe ecran în ultima vreme...243

22 mar 00:00MondenLoredana Groza, show sexy pe scenă și la 47 de ani

Loredana Groza (47 de ani) nu se dezminte! Celebra cântăreață de muzică ușoară reușește să facă show de...194

22 mar 16:28MondenMotivul pentru care Delia și-a amânat concertul de la Sala Palatului

Delia și-a amânat concertul de la Sala Palatului, care a avut loc în fiecare primăvară în ultimii doi ani. Artista...193

22 mar 00:00MondenLegătură incredibilă între Cătălin Măruță și Șerban Huidu. „Primul care a vrut să mă ia de la TVR a fost el”

...163

22 mar 00:00MondenLora și Ionuț Ghenu au părăsit competiția Asia Express

Lora și Ionuț Ghenu au părăsit competiția Asia Express. Ediția de aseară a celui mai dur reality show, a fost un...164

22 mar 00:00MondenDați afară din trupă în urmă cu 5 ani, foștii membri Akcent cântă în Pakistan tot sub același nume

La cinci ani de când au fost privați de folosirea numelui sub care au cântat timp de 14 ani, Sorin Brotnei și Mihai...172

22 mar 00:00MondenStephen Hawking va fi înmormântat lângă Isaac Newton

Stephen Hawking va fi înmormântat lângă Isaac Newton. Astrofizicianul , care a murit miercuri la vârsta de 76 de...125

Mapamond
22 mar 00:00MapamondGuvernul din Republica Moldova vrea să anuleze serviciul militar obligatoriu

Partidul Democrat din Republica Moldova, aflat la guvernare, a anunţat marţi că intenţionează să anuleze...105

22 mar 00:00MapamondItalia: Două reţele de trafic cu cocaină au fost destructurate la Roma, una având legături cu mafia

Două reţele de trafic cu cocaină, dintre care una avea legături cu Mafia, au fost destructurate la Roma, a anunţat...107

22 mar 00:00MapamondKosovo: Opoziţia lansează gaze lacrimogene în parlament la votul privind acordul de frontieră cu Muntenegru

Deputaţi din opoziţie din Kosovo au lansat miercuri gaze lacrimogene în sala de şedinţe a parlamentului de la...107

22 mar 00:00MapamondA doua zi de audieri pentru Nicolas Sarkozy, reţinut pentru suspiciuni de finanţare ilegală a campaniei sale

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, se confruntă miercuri cu cea de-a doua zi de audieri, într-un caz...109

22 mar 00:00MapamondSiria: 35 de civili ucişi de o rachetă trasă de rebeli la periferia Damascului, 29 de morţi în Ghouta

Cel puţin 35 de civili au fost ucişi marţi de o rachetă trasă asupra unei pieţe de la periferia estică a...107

22 mar 00:00MapamondTrump i-a telefonat lui Putin şi l-a felicitat pentru realegere, anunţă Kremlinul

Kremlinul a anunţat marţi că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a telefonat lui Vladimir Putin pentru a-l...126

22 mar 00:00MapamondBărbatul suspectat de atacurile cu bombă din Austin s-a sinucis când poliţia încerca să-l aresteze

Bărbatul suspectat că ar fi comis o serie de atacuri cu bombă în oraşul american Austin s-a sinucis în timp ce...113

22 mar 00:00MapamondONU: Execuţiile, tortura şi pieţele de sclavi continuă să existe în Libia

Grupări armate torturează şi execută civili în Libia în impunitate aproape totală, la şapte ani de la...127

22 mar 00:00MapamondSUA: Doi elevi răniţi într-un incident armat la un liceu din Maryland; atacatorul a decedat

Două persoane au fost rănite marţi într-un incident armat petrecut într-un liceu din statul american Maryland, la...116

22 mar 00:00MapamondÎn Joia Mare, papa Francisc va îndeplini ritualul spălării picioarelor într-o închisoare din Roma

Papa Francisc va îndeplini ritualul spălării picioarelor, care are loc în joia de dinaintea Paştelui, în...120