REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Se joacă prefectul de-a alegerile la Bălcescu? Bălan e încă în proces cu ANI - documente

Se joacă prefectul de-a alegerile la Bălcescu? Bălan e încă în proces cu ANI - documente

Replica API 10 august 2016 | 00:05 186

Secretarul comunei spune că a intervenit inclusiv prescripţia în acest caz

Secretarul comunei spune că a intervenit inclusiv prescripţia în acest caz

Viorel Bălan

În comuna Nicolae Bălcescu ar putea fi organizate alegeri parţiale, după ce prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, a emis ordinul de încetare a mandatului de primar câştigat de Viorel Bălan. Edilul din Bălcescu s-a adresat instanţei de contencios administrativ, declarând totodată că nu înţelege demersul prefectului. Amintim că, imediat după alegeri şi aflarea rezultatului, contracandidatul liberalului Viorel Bălan, pesedistul Dumitru Timofte s-a adresat instanţei, solicitând ca mandatul primarului să fie invalidat, invocând că acesta a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

Chestionat cu privire la situaţia în care se află, Viorel Bălan a declarat: „Contracandidatul meu din alegeri, Dumitru Timofte, s-a adresat instanţei, solicitând să fie invalidată alegerea mea în funcţia de primar. În sprijinul memoriului său, a făcut referire la dosarul meu de la ANI. Evident că solicitarea lui Timofte a fost respinsă, în condiţiile în care legea nici nu îi conferea dreptul de a propune acest lucru. Ca atare, alegerea mea a fost validată, în acest sens instanţa pronunţându-se pe data de 24 iunie”.

„Eu înţeleg supărarea lui Timofte, dar dânsul trebuie să înţeleagă că, indiferent de câte ori candidează, pot nici să nu candidez eu, el nu iese din procentul lui de 17%”, a mai afirmat Bălan. Mai departe însă, Bălan se arată surprins de decizia prefectului, venită ulterior, în condiţiile în care el a fost validat, a existat un magistrat la investitura sa, „care a consfinţit acest mandat”, susţine edilul.

„Domnul prefect a solicitat, având în vedere acel dosar de la ANI, un punct de vedere al secretarului comunei, pentru a lua o decizie. După ce a amânat o săptămână să analizeze cele comunicate, m-am trezit că, la aproape două luni după alegeri, emite ordinul de încetare a mandatului. Sunt două chestiuni care nu se leagă: în primul rând, secretarul comunei i-a transmis că a intervenit prescripţia. Adică, pe lege, sancţiunea încetării mandatului nu se poate aplica decât într-un termen de 3 ani de la data încetării cauzei de incompatibilitate.

La data de 14 iunie, în cazul meu, s-a împlinit acest termen. Este vorba despre acel dosar al ANI care se referea la o situaţie de incompatibilitate din perioada 2008-2010. În al doilea rând, secretarul comunei i-a mai comunicat domnului prefect că procesul cu ANI, prin care cer anularea raportului de evaluare întocmit de agenţie, nu s-a încheiat. Au fost formulate două căi de atac, în cazul în care domnul prefect nu ştia”, a explicat Bălan.

Într-adevăr, pe portalul instanţelor, procesul figurează ca având sentinţă definitivă, iar Bălan a pierdut, dar, tot de pe portalul instanţelor sesizăm şi menţiunea „recurs” (dosar 5321/2/2013*). „Am făcut recurs. Şi la acel dosar şi contest şi măsura prefectului”, conchide Viorel Bălan. În încercarea de a ne lămuri cum stau lucrurile, prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, nu a putut fi contactat. În schimb, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, „cu siguranţă domnul prefect s-a consultat cu juriştii Prefecturii”.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614