REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Se poate transpune coronavirusul prin aer? Ce spune profesorul Alexandru Rafila

Se poate transpune coronavirusul prin aer? Ce spune profesorul Alexandru Rafila

Replica API 31 iulie 2020 | 00:00 1275

Transmiterea noului coronavirus prin aerosoli nu reprezintă o cale principală de transmitere, consideră profesorul Alexandru Rafila. Invitat la Jurnalul de Seară de la Digi24, Alexandru Rafila a spus că principalele preocupări pentru limitarea răspândirii virusului ar trebui să fie purtarea măştii sanitare şi distanţarea socială şi că transmiterea prin aerosoli este o cale marginală de transmitere.

Alexandru Rafila

„Totdeauna există o tendinţă să discuţi despre toate posibilităţile de transmitere ale unei boli infecţioase. Au fost articole ştiinţifice legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul aerosolilor, care sunt nişte particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timpul vorbirii şi care rămân, oarecum, în suspensie în aerul dintr-o încăpere, de exemplu, sau chiar sunt vehiculate. Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere. Şi consecinţele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmitere prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24, citat de medichub.ro.

Profesorul arată că dintr-o sută de cazuri de îmbolvăvire cu coronavirus unul este generat de aerosoli.

Adică am, să spunem, dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat de aerosoli. Şi atunci iau următoarele măsuri – nu mai folosesc aerul condiţionat, nu mai zbor avionul – e, impactul este, de fapt, mult mai mare. E disproporţionat. Şi de aceea eu nu aş vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale. Sunt posibile pentru că în biologie nu o să spui niciodată «dom’le, nu există chestiunea asta!». Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează dar numai unele persoane care au, ştiu eu o anumită predispoziţie sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă concentrez pe această cale marginală de transmitere. Eu cred, şi dovada este foarte clară – purtăm mască şi stăm la distanţă, ţinem lucrurile sub control. Acum, credeţi că e nevoie să facem şi pasul următor, să oprim aparatele de aer condiţionat, că am auzit această discuţie. Haideţi să le facem pe primele, vedem rezultatul, le facem pe astea foarte bine pentru că există această tendinţă sunt şi diverse persoane care simt nevoia să aducă în discuţie nişte lucruri pe care le-au citit şi induc o anumită teamă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
spatii comerciale, targuri si oboare, spitale, primarii ,prefecturi si intreprinderi e o slutie !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102