REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Se reia conflictul dintre bănci şi consumatori, pe legea 193/2000

Se reia conflictul dintre bănci şi consumatori, pe legea 193/2000

Replica API 11 septembrie 2014 | 00:00 175

Consumatorilor le-a trecut, miercuri, glonţul pe la ureche. Pe ordinea de zi a Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi se afla, printre altele, şi Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Subiect mai vechi şi încins între bănci şi consumatorii care îi acuză pe parlamentari de tratament favorabil pentru cele dintâi.

Invitaţi la această dezbatere au fost Ministerul Justiţiei şi Asociaţia Română a Băncilor. Remintim că acest proiect de lege a fost adoptat de Senat la sfârşitul anului 2013, în forma adoptată fiind incluse multe din propunerile ARB. Analiza efectuată în luna aprilie a anului 2014 de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a relevat că proiectul de lege, în forma adoptată de Senat, este contrar în cea mai mare parte legislaţiei şi jurisprudenţei Uniunii Europene şi că este profund inechitabil pentru consumatorii români.

"Suntem neplăcut surprinşi că în continuare consumatorii/utilizatorii de servicii financiare sunt ignoraţi, iar la dezbatere sunt invitaţi numai reprezentanţii industriei bancare, în speţă ARB, cei care au tot interesul ca proiectul să treacă în forma adoptată de Senat, în defavoarea consumatorilor. Nu înţelegem de ce una din instituţiile cheie ale statului este cea care creează acest dezechilibru în defavoarea consumatorilor, omiţând să invite la dezbateri şi reprezentanţii utilizatorilor de servicii financiare, direct afectaţi de acest proiect legislativ", este poziţia preşedintelui APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Ca un ecou al celor constatate de APC România, ulterior acest proiect a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor. Mai mult, proiectul nu beneficiază nici de susţinerea Guvernului României.

"Se încearcă încă o dată trecerea pe şest a variantei adoptată de Senat. Început de an şcolar, populaţia ocupată etc. Avizul acestei comisii ne va arăta direcţia. Faptul că reprezentanţii consumatorilor nu sunt acolo lasă loc la speculaţii", a precizat Stanciu, pentru Replica.

Numai că ziua de miercuri a introdus un moment de respiro în acest conflict. Potrivit deputatului constănţean, Dănuţ Culeţu, dezbaterile pe marginea legii 193/2000 în cadrul Comisiei Juridice au fost amânate. "Nu s-a discutat această lege astăzi în cadrul Comisiei. Am amânat-o pentru două săptămâni", a precizat Culeţu, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218