REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Se scumpește gigacaloria, la Constanța! Conducerea RADET liniștește populația: „Populația plătește în continuare 250 de lei“

Se scumpește gigacaloria, la Constanța! Conducerea RADET liniștește populația: „Populația plătește în continuare 250 de lei“

Replica API 27 ianuarie 2016 | 13:26 280

Recent, CET a obținut de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) o majorare a prețului gigacaloriei. În aceste condiții, Consiliul Local Constanța va lua act de modificări în ședința de vineri. Conducerea RADET liniștește populația și spune că aceasta din urmă nu va fi afectată, în nici un fel, de majorare. Singura care va avea de suferit este Primăria Constanța.

Consiliul Local Constanța va dezbate și va supune la vot, în ședința din 29 ianuarie, o hotărâre privind modificare și completarea HCL nr 18/2015 privind aprobarea prețului local de facturare al energiei termice furnizată în sistem centralizat, începând cu 1.1. 2016, în municipiul Constanța. Este vorba despre o decizie a ANRE privind majorarea prețului gigacaloriei. Cu alte cuvinte, se scumpește căldura la Constanța! „CET-ul a obținut o majorare a prețului de la ANRE, ne-a comunicat, noi am transmis, conform procedurii, Consiliului Local, autorității locale. Aceasta e obligată să ia act de creșterea prețului la Electrocentrale și să majoreze prețul local de la 383, per gigacalorie, la 414 lei “, a declarat Liviu Popa, directorul RADET Constanța. Conducerea RADET liniștește populația și spune că aceasta nu va fi afectată de majorare, continuând să plătească ca și până acum, adică 250/gigacalorie. „Se mărește prețul gigacaloriei, fără să afecteze în vreun fel, populația. Populația va achita în continuare 250 gigacaloria. Așa s-a stabilit în hotărârea de consiliu. Autoritatea va acoperi creșterea prin subvenție. Se va modifica valoarea subvenției acordate, de la 133 la 162 lei. Populația plătește în continuare 250 de lei, este afectat doar bugetul local care plătește mai mulți bani“, a mai precizat Popa. La rândul său, Dumitru Tamaș, directorul tehnic al CET a explicat motivul pentru care ANRE a decis majorarea gigacaloriei. „Există un act normativ care prevede ca, în fiecare an, pe baza datelor statistice pe care le culege ANRE de la producători, să facă o recalculare a tarifelor la energia termică. Se stabilește în funcția de fluctuația prețului la gaze, de mai mulți factori. De remarcat că aceste măriri nu le cerem noi producătorii, le stabilește ANRE. Nu întotdeana, de-a lungul anilor, tariful aprobat de ANRE a fost în directă corelare cu realitatea din teren. O să dau un simplu exemplu: în 2009 a fost criza gazului. Noi a trebuit să trecem atunci la funcționare intensivă pe păcură. Nu s-a ținut cont de acest lucru , ori nouă ne-au parvenit niște costuri mai mari. Funcționarea pe păcură implică mai multe costuri etc. Nimeni nu ne-a acoperit aceste costuri, niciodată“, a explicat Tamaș.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102