REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Se scumpeşte gigacaloria! RADET ne linişteşte: „Populaţia nu va fi afectată”

Se scumpeşte gigacaloria! RADET ne linişteşte: „Populaţia nu va fi afectată”

Replica API 28 ianuarie 2016 | 00:15 285

În continuare 250 de lei la Constanţa

În continuare 250 de lei la Constanţa

Recent, CET a obţinut de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) o majorare a preţului gigacaloriei. În aceste condiţii, Consiliul Local Constanţa va lua act de modificări în şedinţa de vineri. Conducerea RADET linişteşte populaţia şi spune că aceasta din urmă nu va fi afectată, în nici un fel, de majorare. Singura care va avea de suferit este Primăria Constanţa, mai exactz bugetul local al municipalităţii. Consiliul Local Constanţa va dezbate şi va supune la vot, în şedinţa din 29 ianuarie, o hotărâre privind modificare şi completarea HCL nr 18/2015 privind aprobarea preţului local de facturare al energiei termice furnizată în sistem centralizat, începând cu 1.1. 2016, în municipiul Constanţa.

„CET-ul a obţinut o majorare a preţului de la ANRE, ne-a comunicat, noi am transmis, conform procedurii, autorităţii locale. Aceasta e obligată să ia act de creşterea preţului la Electrocentrale şi să majoreze preţul local de la 383, per gigacalorie, la 414 lei“, a declarat Liviu Popa, directorul RADET Constanţa. Conducerea RADET linişteşte populaţia şi spune că aceasta nu va fi afectată de majorare, continuând să plătească ca şi până acum, adică 250 lei /gigacalorie. „Se măreşte preţul gigacaloriei, fără să afecteze în vreun fel, populaţia. Populaţia va achita în continuare 250 gigacaloria. Aşa s-a stabilit în hotărârea de consiliu. Autoritatea va acoperi creşterea prin subvenţie. Se va modifica valoarea subvenţiei acordate, de la 133 la 162 lei. Populaţia plăteşte în continuare 250 de lei, este afectat doar bugetul local care plăteşte mai mulţi bani“, a mai precizat Popa.

La rândul său, Dumitru Tamaș, directorul tehnic al CET a explicat motivul pentru care ANRE a decis majorarea gigacaloriei. „Există un act normativ care prevede ca, în fiecare an, pe baza datelor statistice pe care le culege ANRE de la producători, să facă o recalculare a tarifelor la energia termică. Se stabilește în funcția de fluctuația prețului la gaze, de mai mulți factori. De remarcat că aceste măriri nu le cerem noi producătorii, le stabilește ANRE.

Nu întotdeana, de-a lungul anilor, tariful aprobat de ANRE a fost în directă corelare cu realitatea din teren. O să dau un simplu exemplu: în 2009 a fost criza gazului. Noi a trebuit să trecem atunci la funcționare intensivă pe păcură. Nu s-a ținut cont de acest lucru , ori nouă ne-au parvenit niște costuri mai mari. Funcționarea pe păcură implică mai multe costuri etc. Nimeni nu ne-a acoperit aceste costuri, niciodată“, a explicat Tamaș.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218