REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sebastian Bodu: „E pierdere de timp să ne gândim că vom mai intra vreodată în zona euro”

Sebastian Bodu: „E pierdere de timp să ne gândim că vom mai intra vreodată în zona euro”

Replica API 14 iulie 2015 | 00:00 186

Liderii zonei euro au ajuns a un acord în privinţa Greciei, după circa 16 ore de negocieri. Acordul a fost confirmat şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a anunțat că liderii zonei euro au ajuns, în unanimitate, la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.

Pornit pe Grecia, fostul europarlamentar constănțean, Sebastian Bodu, consideră că plecarea unor state din zona euro nu ar fi o idee rea, iar România ar trebui să își ia gândul și de la acest obiectiv.

„Ieșirea temporară a Greciei din zona euro ar fi variantă politicoasă de a o elimina. De tot. În 2001 au intrat toți în zona euro, cu entuziasm (doar cine nu a vrut a rămas în afară). Acum își dau seama nemții că zona euro nu e pentru oricine și fac din Grecia un exemplu (și un precedent): vrei să împarți aceeasi monedă cu mine, te disciplinezi fiscal. Cine are puterea financiară își impune regulile. Nu știu dacă nu e cam târziu... Zicea Guvernatorul (Mugur Isărescu – n.r.) că ar trebui să ne gândim bine dacă mai vrem în zona euro (adică varianta politicoasă a iresponsabilității noastre fiscale, pe fondul politicianismului cronic). Eu zic că e o pierdere de timp să ne gândim că vom mai intra vreodată în zona euro”, a spus Bodu.

Între timp, Eurogrupul a ajuns la un de acord atât asupra unei estimări a planului de ajutorare a Greciei - între 82 şi 86 de miliarde de euro -, cât şi să ceară Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene (BCE) să încerce să diminueze această anvelopă acţionând asupra fiscalităţii greceşti sau privatizărilor cerute Atenei. Eurogrupul este pregătit să aibă în vedere posibile măsuri suplimentare în vederea unei uşurări a serviciului datoriei greceşti, dacă va fi nevoie, printr-o reeşalonare, însă, o reducere pur şi simplu a datoriei este exclusă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218