REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Seceta a făcut ravagii în judeţul Constanţa, însă fermierii nu vor să irige!

Seceta a făcut ravagii în judeţul Constanţa, însă fermierii nu vor să irige!

Replica API 3 septembrie 2016 | 23:03 468

Vara care tocmai ce a trecut a fost una din cele mai călduroate. Specialiștii de la meteo au afirmat că a fost cea mai călduroasă din ultimii ani, iar seceta a fost la ea acasă. În primul semestru al anului 26 de unităţi administrativ teritoriale au solicitat Direcţiei Agricole să facă demersurile pentru ca zonele lor să fie declarate calamitate din cauza secetei care a lovit. Totuși agricultorii nu s-au îngrămădit să irige, deoarece consider că prețurile de la ANIF sunt foarte mari.

Comisia de evaluare a pagubelor secetei, din cadrul Direcţiei Agricole a analizat 17 solicitări, care totalizează 19.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui, porumb şi lucernă. Iar concluziile sunt dramatice: două treimi din judeţ a fost afectat în această vară de secetă, excepţie făcând zone din sud-est: Mangalia, Albeşti, Limanu şi din nord-vest, Hârşova. Potrivit reprezentantului Direcţiei Agricole Constanţa, Titi Pârvu, de la începutul lunii iunie, nu a plouat deloc pe cele mai mari suprafeţe din Dobrogea, iar acum se văd consecinţele. „Pericolul abia acum începe, pentru că ar fi trebuit însămânţată rapiţa, dar, din cauza secetei, nu se poate lucra“, a explicat Titi Pârvu. Totuși Alin Romeo Trifan, şeful Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, spune că din totalul de 110.000 ha care ar putea avea acces la irigaţii, s-au udat numai 2.800. „Faţă de anii precedenţi, ANIF a suportat cheltuielile cu prima umplere a canalelor şi cu reparaţiile staţiilor de pompare. Până acum, aceste cheltuieli erau suportate de către utilizatori. Beneficiarii plătesc acum doar costul apei şi al energiei consumate“, a spus Trifan. În funcţie de zona unde se realizează irigarea, costul a 1.000 mc de apă este între 250 şi 500 de lei, dar un hectar de teren irigat însemnă o producţie cu cel puţin 30% mai mare decât în absenţa apei. Cu toate acestea, fermierii nu vor să irigi și așteaptă ploaie din cer. Însă, situația gravă deabia acum începe.„Perioadele de secetă sunt ciclice, acum suntem abia la începutul unui ciclu den zece ani. Ne aşteaptă o lungă perioadă cu veri foarte secetoase“, a mai spus Romeo Trifan.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218