REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Seceta i-a împins pe agricultori să bage combinele în câmp cu o lună mai devreme

Seceta i-a împins pe agricultori să bage combinele în câmp cu o lună mai devreme

Replica API 26 iunie 2013 | 00:00 162

Sistem de irigaţii la anul... şi la mulţi ani!

Sistem de irigaţii la anul... şi la mulţi ani!

Agricultura, o ramură de bază a economiei din România, face cu greu faţă contextului actual. Faptul că de la an la an clima în ţara noastră devine din ce în ce mai secetoasă, iar guvernanţii vorbesc despre cum vor implementa un nou sistem de irigaţii care să ajute agricultorii, la anul bineînţeles, a întors România cu zeci sau sute de ani în urmă. Este incredibil şi paradoxal totodată că avem pământ fertil pe care alţii şi-ar dori să-l aibă, însă nu suntem în stare să ne îngrijim de el, pentru a avea recolte bogate.

Din cauza secetei şi a lipsei unui sistem de irigaţii, agricultorii au început recoltatul grâului cu aproape o lună mai devreme decât era normal, mulţi dintre ei susţinând că niciodată nu au băgat combinele atât de devreme. Aceştia mai susţin că nu văd în asta un lucru de bun augur şi că recoltele vor avea de suferit. Nu de aceeaşi părere este şi directorul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADL), Boris Parpală, care crede că recoltatul a început mai devreme nu din cauza secetei, ci datorită vremii, perfectă pentru recoltat. "S-a început mai devreme recoltatul pentru că ne-a ajutat vremea. Precipitaţiile au fost destul de abundente, fiind şi vremea aceasta călduroasă este exact cum trebuie pentru recoltat. Grâul, ovăzul, orzul, toate sunt de recoltat. Într-adevăr în unele zone unde a plouat şi a dat şi puţină grindină, Cobadin şi Ciocârlia, în unele părţi au fost 40-50%, în alte părţi 70% de suprafeţe afectate. Atât timp cât agricultorii vor avea suprafeţele asigurate, vor primi despăgubiri. Se anunţă o vreme călduroasă şi din câte ştiu prognoza pentru iulie şi august anunţă secetă. În cazul în care va fi o perioadă mai lungă de secetă, atunci vom declara zonele mari calamitate de secetă", a declarat, pentru "Replica", directorul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală, Boris Parpală.

CJC a preluat tot sistemul de irigaţii de la minister

Deşi avem parte de un teren fertil şi avem experienţă în agricultură, vecinii din Ungaria şi Bulgaria reuşesc să ne depăşească la acest capitol datorită unui singur lucru: sistemul de irigaţii. "În momentul de faţă, Consiliul Judeţean Constanţa a preluat tot sistemul de irigaţii de la minister, actele s-au semnat, iar în momentul de faţă suntem în faza de preluare de la ANIF. S-a format o comisie de la CJC şi suntem în faza de preluare a tuturor activelor, tot ceea ce este de preluat de la ANIF. În asociere cu RAJA şi Direcţia Agricolă, cu paşi repezi se încearcă implementarea acestui proiect de irigare, un nou proiect", a adăugat Parpală. Întrebat dacă anul acesta agricultorii vor putea beneficia de un sistem de irigaţii, Boris Parpală a răspuns: "Se vrea, se lucrează, lumea este foarte operativă, mai ales domnul preşedinte, un foarte bun om şi iubitor de agricultură îşi doreşte foarte mult şi în fiecare zi împinge echipele de la spate să lucreze cât se poate de repede. Cu cât se preiau mai repede acţiunile, cu atât mai repede se vor accesa fonduri europene şi cu ajutorul CJC se va demara acest proiect".

"S-a început mai devreme cu recoltatul din cauza secetei şi am scăzut la producţie"

Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, susţine că recoltatul grâului a început timpuriu din cauza secetei, iar din această cauză producţia a scăzut. Pentru că preţul pentru îngrăşământ, tratamente şi motorină a crescut, cei care vor avea recolta de anul trecut riscă să nu poată să-şi acopere investiţiile. "S-a început mai devreme cu recoltatul din cauza secetei şi pentru că iarna a fost foarte blândă, a avut vegetaţie timpurie. La ora actuală, cu greu scot 2.800 de kg la ha, pentru că grâul nu mai are calitatea care trebuia din cauza secetei. Faţă de anul trecut, totuşi este puţin mai bine, dar îmi pare rău că anul acesta i-am dat tot ce trebuie, însă din cauza secetei am scăzut la producţie", a precizat primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Solicitat să comenteze faptul că directorul DADR, Boris Parpală, susţine că recoltarea timpurie nu este pricinuită de secetă, Gheorghe Grameni a răspuns: "Cum adică nu este din cauza secetei? Din ce cauză atunci? Eu nu ştiu ce spune domnul Parpală sau ce spune unul şi altul, dar este din cauza secetei!".

Producţie bună cantitativ, dar de proastă calitate

Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albeşti, recunoaşte că până acum a fost o producţie bună din punct de vedere cantitativ, dar nu atât de bună, cel puţin la unii, din punct de vedere al calităţii. Ca investiţia să fie acoperită şi un minim profit să fie obţinut, este nevoie ca agricultorii să scoată 6-7.000 kg la hectar. "S-a început puţin mai devreme faţă de ceilalţi ani, pentru că fiind o iarnă mai blândă şi temperaturile fiind mai ridicate, fazele grâului au mers mai repede, dar nu cu mult mai repede. Este perioada normală de recoltat, este avansat cu două săptămâni din cauza secetei. Media pe comună, din ce ştiu şi eu, o să fie undeva la 4.000 kg la hectar. În general, în acest an este o producţie bună cantitativ, dar a mai fost problemă la unii cu calitatea. La o producţie de 3.500-4.000 kg la hectar abia acoperi cheltuielile, pentru că spre deosebire de anul trecut au scăzut preţurile mai mult sau au fost atunci prea ridicate, nu ştiu...", a spus primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614