REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Secretarul de stat Tomescu a respins colaborarea Portului Constanţa cu Portul Rotterdam

Secretarul de stat Tomescu a respins colaborarea Portului Constanţa cu Portul Rotterdam

Replica API 31 iulie 2013 | 00:00 455

Dracu' să-i mai înţeleagă!

Dracu' să-i mai înţeleagă!

Reprezentantul acţionarului majoritar al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA (CN APM) Constanţa a respins toate proiectele propuse de Consiliul de Administraţie din ultima şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), desfăşurată vineri, 26 iulie. Practic, poziţia oficialului Ministerului Transporturilor poate fi considerată bizară, după ce, în urmă cu câteva zile, a fost făcut public un raport al Corpului de Control al ministerului care acuza directorii constănţeni ai companiei de fraudarea licitaţiilor de 100 de milioane de euro pentru realizarea digului de larg. Este total atipic ca acţionarul majoritar să respingă absolut toate propunerile înaintate de administratorii unei companii, fie ea privată sau de stat, ceea ce înseamnă că Bucureştiul are un dinte împotriva Constanţei legat de conducerea portului. Un alt amănunt interesant este că de la şedinţa AGA a lipsit directorul general Lucian Băluţ, care este şi membru CA.

În acest context, poate fi pusă deja întrebarea dacă nu cumva ne-am putea aştepta în curând şi la o decizie a Consiliului Concurenţei în ancheta legată de acordarea contractelor de pilotaj şi remorcaj, din vara lui 2012, de care sunt responsabili directorii Lucian Băluţ şi Decebal Şerban. Dacă investigaţia Consiliului Concurenţei confirmă suspiciunile de încălcare a legii concurenţei, compania portuară poate fi amendată cu până la 10% din cifra sa de afaceri, ceea ce ar însemna peste 24,8 milioane lei, echivalentul a circa 5,7 milioane de euro. Asta în condiţiile în care cel mai important punct de pe ordinea de zi a AGA a fost tocmai aprobarea angajării unei case de avocatură care să apere interesele portului în litigiul cu Consiliul Concurenţei. Reprezentantul Ministerului Transporturilor, Iuliu Florin Tomescu, a respins însă acest proiect, reconfirmând astfel tensiunile existente între şefii constănţeni ai portului şi Guvern. Interesant este faptul că Tomescu, consilier secretar de stat în MT, a fost desemnat ca reprezentant în AGA de pe 26 iulie printr-un ordin al fostului ministru Relu Fenechiu de pe 31.05.2013, venind deci la Constanţa cu temele făcute încă de acum câteva luni. În tot acest interval, ministrul interimar al Transporturilor, premierul Victor Ponta, a avut tot timpul din lume pentru a fi pus la curent cu poziţia ministerului faţă de propunerile constănţenilor, respingerea proiectelor însemnând că primul ministru a aprobat această strategie. Consilierul secretar de stat Tomescu este director în cadrul CFR şi a fost adus în minister de la Iaşi de fostul ministru Fenechiu. El l-a înlocuit în AGA a CN APM pe un alt apropiat ieşean al lui Fenechiu, Vasilică Ţugui.

Ministerul a respins revocarea lui Ambroziu Duma din AGA de la Compania Naţională de Investiţii

În aceeaşi şedinţă AGA au fost respinse de către reprezentantul acţionarului majoritar şi celelalte proiecte, referitoare la revocarea lui Ambroziu Duma din AGA de la Compania Naţională de Investiţii, revocarea unor persoane din calitatea de împuternicit sucursală, modificarea clauzelor privind criteriile de perfomanţă, dar şi, foarte interesant, propunerea de cooperare cu Portul Rotterdam. La AGA de vineri, 26 iulie, au participat, pe lângă consilierul secretar de stat Iuliu Florin Tomescu, consilierul George Daniel Papari, din partea Consiliului Local Constanţa, care are 20% din acţiunile companiei portuare, Adrian Cighi, din partea Fondului Proprietatea, care deţine, de asemenea, 20% din acţiunile portului, precum şi administratorii Valeriu Ionescu, Marcela Frigioiu, Flavia Teodosiu şi Viorel Panait. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Portului Constanţa, AGA este alcătuită din Vasilică Ţugui şi Roxana Teodora Cozmanciu, din partea Ministerului Transporturilor, Ionuţ Mişa, din partea Ministerului Finanţelor Publice, George Daniel Papari, din partea Consiliului Local Constanţa şi un reprezentant al Fondului Proprietatea. La rândul său, Consiliul de Administraţie este alcătuit din Răzvan Bădălicescu (preşedintele CA a lipsit şi el de la ultima şedinţă AGA), Valeriu Nicolae Ionescu (vicepreşedinte), Lucian Băluţ, Adrian Cighi, Flavia Cristina Teodosiu, Viorel Panait şi Marcela Mariana Frigioiu. Director general al APC este Lucian Băluţ, în timp de fostul director general Decebal Şerban este acum adjunct. Compania portuară de stat a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 248.311.645 lei şi un profit net de 35.575.953 lei, cu 897 de angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108