REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Secrețiile nazale ale copilului - ce indică, în funcție de cum arată

Secrețiile nazale ale copilului - ce indică, în funcție de cum arată

Replica API 12 octombrie 2020 | 00:00 1344

Secrețiile nazale ale copiilor reprezintă, deseori, cauza pentru care părintele îl duce pe cel mic la medicul pediatru. Cu toate că de multe ori secrețiile nazale sunt normale și nu există motive de îngrijorare, există și situații în care aceste secreții pot trăda afecțiuni mai grave.

Mucusul are rolul de a acumula bacteriile și germenii și de a-i elimina din organism, înainte că aceștia să pătrundă în căile respiratorii, astfel încât să aibă acces la plămâni. Secrețiile nazale sunt alcătuite din mucusul care e eliminat prin nas.

Cu toate că sunt deranjante, secrețiile nazale sunt inofensive și trec de la sine în câteva zile. În unele situații însă, acestea pot fi cauzate de o afecțiune ce necesită îngrijiri medicale.

Cele mai frecvente cauze ale secrețiilor nazale la copii

Răceală sau gripă – în cele mai multe cazuri, secrețiile nazale ale copiilor sunt cauzate de răceală sau gripă.

Reacțiile alergice – și alergiile pot fi de vină pentru aceste secreții. Poate fi vorba despre o reacție la orice tip de alergen: inhalat, ingerat sau atins. Praful, polenul, părul de pisica sau mucegaiul sunt alergeni care se manifestă, în general, și prin secreții nazale abundente.

Sinuzita – atunci când sinusurile sunt inflamate, căile nazale se îngustează și mucusul se formează. Acesta are o textura groasă și poate cauza o senzație de sufocare.

Ce indică secrețiile nazale, în funcție de culoare

Secreții nazale incolore – acestea apar fie din cauza alergiilor, fie din cauza unei răceli ușoare. Dacă mucusul e mai consistent, e vorba despre alergie, însă dacă e asemănător apei, e vorba despre o infecție virală.

Secreții nazale albe – atunci când culoarea mucusului devine albă, poate fi vorba despre debutul unei răceli, însă dacă mucusul alb persistă mai mult de două săptămâni și e asociat cu durerile de cap, e posibil să fie vorba despre sinuzita.

Secreții nazale galbene – culoarea galbenă apare din cauza că celulele albe din organism se lupta cu infecția. E cazul să mergi cu copilul la medic.

Secreții nazale verzi – celulele albe se străduiesc, de asemenea, să lupte cu infecția și organismul copilului poate fi depășit în această lupta. Poate fi necesar un tratament cu antibiotice, așa că e necesar să mergi cu cel mic la medic.

Secreții nazale roz/ roșii – culoarea roz sau roșie a secrețiilor nazale trădează prezența sângelui în acestea. Căile nazale sunt iritate, iar cauza acestei iritații poate fi depistată de medic.

Secreții nazale maro – poluarea este responsabilă pentru colorarea în nuanțe de maro a mucusului, dar și fumatul pasiv poate fi vinovat.

Secreții nazale negre – acestea reprezintă un motiv serios de îngrijorare – poate fi vorba despre o infecție fungică gravă și este absolut necesar consultul medical de urgență.

Tratament secreții nazale copii

Secrețiile nazale pot fi combătute printr-un tratament care se oferă în funcție de cauza secrețiilor.

De pildă, secrețiile nazale cauzate de răceală sau gripă dispar odată ce răceală este vindecată. Pe de altă parte, secrețiile cauzate de reacțiile alergice dispar când copilul nu mai e expus la alergeni ori când ia un tratament pe baza de antihistaminice, care combate manifestările reacțiilor alergice.

Pe lângă tratamentul oferit de medic pentru combaterea secrețiilor nazale prin tratarea cauzei acestora, există și o serie de remedii naturiste care pot ameliora starea copilului, reducând secrețiile nazale.

Hidratarea – e foarte important că cel mic să se hidrateze, astfel încât să se subțieze mucusul și să facă secrețiile nazale mai ușor de suportat.

Soluții saline nazale – acestea elimina mucusul și eliberează căile nazale, astfel încât copilul să respire mai ușor.

Inhalații cu aburi – aburii au efect decongestionant, deblocând căile nazale și stimulând eliminarea secrețiilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102