REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Secrețiile vaginale abundente: de ce nu trebuie să te îngrijorezi

Secrețiile vaginale abundente: de ce nu trebuie să te îngrijorezi

Replica API 14 august 2020 | 00:00 1315

În timp ce unele persoane au secreții vaginale ceva mai abundente doar înainte de menstruație sau în funcție de alimentație și de nivelul de hidratare, alte persoane se confruntă cu un volum mai crescut de asemenea secreții în fiecare zi.

Concepția generală cu privire la acest aspect este că secrețiile vaginale sunt un semn de boală, fie că e vorba de o banală iritație sau de ceva mai grav, precum o infecție sau o reacție adversă la antibiotice. În realitate, secrețiile vaginale abundente pot fi un lucru perfect normal, care ține de anatomia specifică a anumitor persoane, scrie doc.ro.

Secrețiile abundente nu sunt strict legate de excitarea sexuală

Chiar și atunci când nu ne dăm seama, vaginul produce substanțe lubrifiante, ca parte din mecanismul său de funcționare fiziologică. Glandele de la nivelul cervixului și a pereților vaginali creează fluide cu rol de lubrifiere, care sunt esențiale pentru protejarea zonei genitale de leziuni sau răni, precum și pentru a menține vaginul curat și umed. Cantitatea de fluid cervical este diferită în funcție de etapa din ciclul menstrual în care te afli și de activitatea hormonală aferentă.

Este important de reținut faptul că acest fluid cervical este secretat și în timpul actului sexual, dar apariția sa nu trebuie confundată cu excitare sexuală, pentru că nu este mereu cazul. Atunci când se produce lubrifierea vaginală, înseamnă că glandele din acea zonă își fac treaba. Glandele responsabile pentru producția de secreții pentru întreținerea activității sexuale se numesc glande Bartholin, sau glande vestibulare mari, și glande Skene. Glandele Bartholin sunt localizate în partea dreaptă și stângă a deschiderii vaginale, în timp ce glandele Skene se află în apropierea uretrei.

Atunci când nu te afli într-o postură de excitare sexuală, dar remarci o secreție vaginală abundentă, este posibil să se producă una dintre următoarele situații:

Zona genitală poate fi supraîncălzită, ceea ce poate crea senzația de umezeală pe linia lenjeriei. Același lucru se poate întâmpla atunci când ești în perioada menstruației.

Atunci când ai o criză de râs, când strănuți sau ridici greutăți mari, este posibil să se petreacă un fenomen numit incontinență urinară de stres – practic, o cantitate mare de presiune este exercitată asupra vezicii urinare, ceea ce duce la eliberarea unei cantități mici de urină, în mod involuntar.

În plus, cantitatea de secreții vaginale secretate în mod obișnuit este condiționată de următorii factori:

Activitatea hormonală

Vârsta

Anumite tratamente medicamentoase

Sănătatea mintală

Activitatea sexuală

Activitatea glandelor sudoripare (posibilitatea existenței hiperhidrozei, afecțiune ce se manifestă prin transpirație excesivă)

Nivelul de stres la care ești expusă zilnic

Tipul de îmbrăcăminte predilect

Posibile infecții

Pentru anumite femei, tipul de contraceptive utilizate poate spori umiditatea vaginală, deoarece estrogenul tinde să accelereze producția de fluide vaginale. Dacă te afli pe contraceptive orale și suferi de secreții vaginale deranjante, este recomandat să te consulți cu medicul ginecolog pentru a explora alte opțiuni de contracepție.

Infecțiile, precum vaginitele bacteriene pot, de asemenea, cauza o senzație de umiditate pe linia lenjeriei. Aceasta este o reacție naturală de apărare a organismului, deoarece secrețiile ajută la îndepărtarea bacteriei din canalul vaginal. În plus, lubrifierea zonei vaginale crește în perioada ovulației, pentru a spori șansele fertilizării prin crearea unei căi de acces mai ușoare a spermei către ovul.

Din ce sunt formate secrețiile vaginale?

De cele mai multe ori, secrețiile vaginale sunt formate din fluid cervical, care are aspect vâscos. Fluidul cervical este compus din carbohidrați, proteine și aminoacizi și este preponderent în constituția secrețiilor vaginale. Acesta își poate schimba ușor culoarea, textura și consistența, în funcție de fazele ciclului menstrual și de activitatea hormonală.

Fluidul cervical este o reacție naturală a organismului, dar dacă acesta își schimbă dramatic culoarea (dacă devine verzui), mirosul sau capătă o consistență de brânză, este important să mergi la medic, deoarece poate fi vorba de o infecție. În acest caz, este posibil ca medicul să îți prescrie ovule vaginale pe bază de acid hialuronic și aloe vera, pentru a repara țesutul afectat, precum și un tratament cu antibiotice.

Cum se modifică fluidul cervical în funcție de fazele ciclului menstrual?

În timpul menstruației, fluidul cervical este greu de observat, dar odată ce se încheie menstruația, este posibil să resimți o senzație de uscăciune, pentru câteva zile. Perioada de după menstruație este cea în care cervixul va produce o cantitate nouă de fluid cervical. Pe măsură ce nivelul de estrogen din corp crește, consistența secrețiilor cervicale se va fluidiza, devenind mai apoasă. Culoarea este, de regulă, un alb opac, asemenea albușului de ou crud. Acest lucru permite spermei, în urma contactului sexual, să reziste mai multe zile, pentru fertilizare.

Cu cât nivelul de estrogen este mai crescut, cu atât mai apos devine fluidul cervical. Atunci când nivelul de estrogen se află la cotă maximă, este posibil ca secrețiile să fie foarte abundente și este, de asemenea, un indicator al perioadei optime pentru procreere. Până la următorul ciclu menstrual, este posibil ca fluidul cervical să fie mult mai puțin abundent, spre inexistent (acest lucru depinde de la o persoană la alta).

Pe lângă fluidul cervical, secreția vaginală mai albicioasă este un alt tip de fluid care provine tot din glandele vaginale, preponderent din glandele Skene. Acest tip de glande, cunoscute și drept prostata feminină, joacă un rol important în lubrifierea aparatului vaginal, pentru a-l proteja de microbi și pentru a menține sănătatea tractului urinar.

Nu în ultimul rând, secrețiile vaginale pot fi confundate cu transpirația vaginală, care se produce la fel ca în oricare altă zonă a corpului și este secretată de glande sudoripare. În timpul actului sexual, zona vaginală se inflamează, ca urmare a accelerării fluxului sanguin. Acest proces de vasodilatație duce la formarea unui lichid apos numit transudat vaginal.

Stresul poate duce la transpirație excesivă, chiar și în zona intimă. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să optezi pentru lenjerie din materiale naturale, precum bumbac, și să acorzi atenție igienei intime.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102