REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

ȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Replica API 24 iulie 2021 | 00:31 5205

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca toți cei din linia 1, acest fenomen a fost un necunoscut. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, Cristina Schipor a povestit cât de greu a fost să gestioneze această situație, dar a vorbit și despre virusul Delta, care se anunță a fi mult mai violent, dar și despre valul 4. Totodată, directorul DSP a vorbit și despre controalele de pe litoral, dar și din unitățile medicale și cele spitalicești.

În debutul interviului, Cristina Schipor ne-a dezvăluit cât de grea a fost perioada pandemică, cum au făcut față medicii acestui fenomen și care au fost problemele cu care s-au confruntat. ”Cred că pentru toate instituțiile a fost foarte grea această perioadă. A fost o perioadă dificilă, dar pot să spun că am făcut tot ce s-a putut pentru a gestiona cât mai bine acest fenomen la nivelul județului Constanța. Nimeni nu a fost pregătit în totalitate pentru acest lucru. Faptul că s-au luat măsurile de a sta izolat în casă, ne-a permis să ne pregătim cumva, să facem un stoc de materiale de protecție, să lucrăm la un plan alb la nivelul spitalelor din județul Constanța. A fost o perioadă grea, pot să spun că ne-a prins nepregătiți din punctul de vedere al personalului, nu am avut oameni suficienți, asta a fost cel mai greu de gestionat. Am fost puțini în direcție, a fost un personal îmbătrânit, au ieșit la pensie, am intrat în pandemie cu 7 medici epidemiologici, iar la acest moment au rămas doar doi. Ne mai ajută trei medici rezidenți, suntem foarte mulțumiți de munca lor și sperăm să-și dorească să rămână alături de noi”, a spus Cristina Schipor.

Schipor: Medicii nu au spus niciodată ”Nu mai pot!”

Oricât de greu a fost de gestionat acest fenomen, medicii din cadrul DSP nu au spus o secundă ”Nu mai pot!”, chiar dacă, de multe ori au fost epuizați, nemâncați și nedormiți. ”Nu au spus niciodată «Nu mai pot!». Medicii, personalul mediu, adică asistenții, cu toții am intrat în această luptă, veneau dimineața și plecau poate și a doua zi, nu a contat că au fost zile de sărbătoare. Mă bucur că am în subordine un colectiv dăruit de profesioniști, oameni care au intrat în această luptă ca într-un război. Și eu, ca și director, am înțeles nevoile fiecărui angajat”, a punctat Schipor.

Care a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit să o ia, în contextul pandemic? ”Cel mai greu moment a fost atunci când veneau avioane cu persoane pe care trebuia să le carantinăm la nivelul județului Constanța, odată era presiunea opiniei publice care nu a fost de acord, pe de altă parte, era impunerea decidenților care au stabilit acest lucru, iar, în ultimul rând, era grija și teama de a nu crea focare în locațiile pe care le-am avut la dispoziție pentru a izola persoanele. Testam 200, poate chiar 300 de persoane la un transport. O altă decizie foarte grea a fost atunci când a trebuit să propunem Constanța pentru carantinare zonală, au fost câteva momente dificile”, a explicat managerul DSP.

Ce își reproșează Cristina Schipor?

Întrebată dacă are ceva să-și reproșeze, Schipor a declarat: ”Îmi reproșez, poate relația cu presa. În prima perioadă, când a izbucnit pandemia, noi nu am avut purtător de cuvânt, era medicul de la Promovarea Sănătății. Am preluat eu pentru o perioadă acestă activitate și aici a fost puțin disconfort și nu puteam să acopăr toate doleanțele. Am constatat că este foarte bine ca cetățeanul să aibă informația și să știe totul. Așa am ajuns la concluzia că ne trebuie un purtător de cuvânt, acum avem un purtător de cuvânt și cred că lucrurile sunt pe un făgaș normal”, a specificat Cristina Schipor.

Cu virusul Delta, o persoană infectată poate transmite virusul până la 7 persoane

Cristina Schipor a vorbit și despre virusul Delta, virus care se anunță a fi cel mai periculos. ”Este adevărat că virusul Delta este mult mai violent, celelalte virusuri erau mai puțin agresive. Se pare că o persoană infectată poate transmite virusul până la 7 persoane. La Constanța, a fost o singură suspiciune de infectare, ne-a anunțat că e posibil sa fie infectat cu virusul Delta, am izolat persoana, familia, din fericire, nu a fost acest virus. Ne bucurăm, dar, în același timp suntem în alertă pentru că e sezonul estival, vin turiști, urmărim ce se întâmplă în țările de peste învecinate. Trebuie să fim pregătiți”, a spus Schipor precizând, totodată, că îngrijorător este și valul 4 al pandemiei care se anunță. ”Da, suntem îngrijorați. E clar că nu ne mai punem întrebarea ”Dacă vine?!” ci ”Când vine?!” acest val. Depinde de noi toți, de rata de vaccinare, județul Constanța este în primele județe din țară, pe locul 6”, a spus Schipor.

Și DSP are Comandamentul LITORAL: controale în toate stațiunile

Șefa DSP ne-a mai declarat, în contextul sezonului estival, că a fost activat Comandamentul Litoral, sunt controale în toate stațiunile, însă, din fericire, nu s-au înregistrat evenimente grave până acum și nereguli. ”Începând cu debutul sezonului estival, am început și Comandamentul din cadrul direcției, noi verificăm aspecte igienico-sanitare, verificăm locațiile agenților economici, avem inspectori care mătură ”litoralul”. Avem 40 de puncte de-a lungul litoralului, monitorizăm apa de îmbăiere, avem afișe. Pot să anunț că nu am avut probleme pe nicăieri. Cazuri izolate de nereguli în sensul că agenții economici au personalul care nu au făcute cursurile de igienă. Nu am avut toxiinfecții alimentare, cazuri izolate pe care încercăm sa le gestionăm bine. Bineînțeles, în urma petițiilor pe care le adresează, fie turiștii, fie locuitorii orașului, sunt aspecte legate de nerespectarea măsurilor pentru Covid”, a spus Schipor.

Când se va pune prima cărămidă la Spitalul de Pediatrie, voi fi un om fericit

Cristina Schipor a vorbit și despre Spitalul de Pediatrie care urmează să se construiască în Constanța. Șefa DSP spune că, dacă acest lucru se va întâmpla, ar fi una dintre marile sale realizări. ”În 2019, am luat această decizie de a depune un proiect la CNI pentru că aveam această clădire (n.red situată pe strada Vifor Haiducul, numărul 32) pe care o aveam în administrare. Am făcut un studiu și am văzut care sunt nevoile pe județul Constanța. În timpul sezonului estival, Spitalul Județean Constanța este arhiplin, vin pacienți și din provincie. La nivelul județului Constanța, la începuturi, aveam peste 200 de paturi de pediatrie, acum sunt abia 90 de paturi. Proiectul este pe lista de sinteză a CNI, înseamnă că e un proiect viabil, a ieșit și certificatul de urbanism pentru a doua oară. Această unitate va avea 70 de paturi, UPU, bloc operativ, va fi o unitate de sine stătătoare. Suntem pe repede înainte, sperăm să predăm amplasamentul cât mai repede, ca CNI să dea drumul la renovare. În momentul în care voi vedea prima cărămidă, voi fi un om fericit. Va rămâne ceva în urma noastră”, a conchis Schipor.

Mai multe declarații despre controalele în spitale și clinicile medicale, dar și ce probleme s-au constat, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920