REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Şefa Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Judeţean Constanţa, acuzată de malpraxis

Şefa Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Judeţean Constanţa, acuzată de malpraxis

Replica API 19 iulie 2012 | 00:00 1005

Medicul Frăţiman se apără, făcând public şi ce nu are voie: "Pacienta a vrut să facă avort!"

Medicul Frăţiman se apără, făcând public şi ce nu are voie: "Pacienta a vrut să facă avort!"

Malpraxis sau telenovelă constănţeană? În timp ce părinţii unui bebeluş acuză medicul şef al Secţiei de Neonatologie, dr. Livia Frăţiman, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, de malpraxis, specialiştii de la Bucureşti, care îl au în evidenţă, spun că boala copilului s-a declanşat în mod spontan. Larisa Munteanu susţine că a adus pe lume un baieţel perfect sănătos, care a primit la naştere nota 10, iar în timpul spitalizării a fost diagnosticat cu "pneumotorax", afecţiune pulmonară. Femeia crede că micuţul ar fi fost lovit în spital, dar medicii susţin că nu este adevărat. Aceştia spun că dacă ar fi fost lovit sau dacă ar fi căzut, bebeluşul ar fi prezentat echimoze.

Conform specialiştilor, pneumotoraxul este determinat, de obicei, de un traumatism la nivelul toracelui, cum ar fi de exemplu o fractură costală sau poate debuta brusc, fără o cauză aparentă. "Copilul s-a născut cu un stafilococ, iar la 24 de ore de la naştere pneumotoraxul s-a declanşat în mod spontan. Pneumotoraxul a debutat brusc, fară o cauză aparentă, ca urmare a unei afecţiuni pulmonare. Este posibil ca pneumotoraxul să fie existent pe teren familial, mai exact tatăl copilului a consumat steroizi şi susţine că a avut pneumotorax când era adult. Mai mult decât atât, în a 25-a săptămână, gravida a vrut să facă avort din această cauză. Pe Secţia de Neonatologie nu ne confruntăm cu infecţii nozocomiale. Există o simptomatologie care se manifestă prin schimbarea culorii pielii şi respiraţie grea, moment în care bebeluşul a fost supus unor investigaţii medicale. La două zile după ce l-am băgat pe tratament, la sfatul directorului medical, am decis să-l transfer la Bucureşti, moment în care părinţii au devenit şi mai recalcitranţi", a declarat, pentru "Replica", medicul şef de secţie Livia Frăţiman. Medicul spune că pe secţie au mai fost două astfel de cazuri, de la începutul anului şi până în prezent. "Copilul la care ne referim este stabil, însă vindecarea sa este laborioasă, potrivit medicilor de la Bucureşti", a mai spus medicul. Menţionăm şi faptul că ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat recent că Noul proiect al Legii Sănătăţii prevede că asiguratorul de malpraxis va prelua diferendul dintre pacient şi unitatea medicală şi va fi obligat să plătească şi despăgubiri morale, nu doar materiale, aşa cum se întâmplă în prezent. De asemenea, au fost stabilite o serie de termene clare în care pacientul va fi despăgubit. O altă noutate adusă de proiect este aceea că asiguratorul va avea obligaţia să propună rezolvarea neînţelegerilor mai întâi pe cale amiabilă, a precizat dr. Cepoi. Ministrul a explicat că, dacă pacientul care se consideră vătămat refuză rezolvarea pe cale amiabilă, conflictul va continua în justiţie. În cazul de faţă, familia micuţului Antoniu Munteanu spun că vor să-şi facă dreptate în instanţă. O să ne adresăm procurorilor, pentru că diagnosticul fiului meu ar putea să fie urmarea unei lovituri puternice, provocată de o eventuală greşeală medicală, susţine femeia. Facem precizarea că bebeluşul se află în prezent internat pe secţia de Terapie Intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului Marie Curie din Capitală, iar starea de evoluţie a sănătăţii micuţului este favorabilă.

Medicul Cârstoveanu: S-a născut cu plămâni patologi; se exclude posibilitatea unei căzături

"Nou născutul a ajuns la noi cu sindrom de detresă respiratorie (SDR), corelată cu dezvoltarea insuficientă a plămânilor sau cu plămâni patologici, pe care Antoniu i-a avut de la naştere. Se exclude posibilitatea unei căzături întrucât nu are nici o marcă traumatică, iar pentru a duce la pneumotorax, traumatismul ar fi trebuit să fie sever. De asemenea, nu l-am găsit cu nici o infecţie, micuţul făcând pneumotorax spontan. Această afecţiune este întâlnită în cazul prematurilor, dar şi a celor la termen, iar boala declanşează stând în pătuţ. Imediat după naştere, copilul încearcă să-şi menţină respiraţia, dar uneori, plămânii chiar nu se umflă şi diferenţele de presiune pot produce afecţiunea de faţă, în care se rup sacii cu aer (alveolele) din micuţii plămâni. În momentul de faţă, starea copilului este ameliorată, este ventilat mecanic slab şi totul se îndreaptă spre bine", a declarat, pentru "Replica", dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful Secţiei ATI nou-născuţi din cadrul spitalului Marie Curie, Bucureşti. Menţionăm că Sindromul de detresă respiratorie (SDR) se caracterizează printr-o respiraţie dificilă, respiraţie care este aspră şi neregulată, cu mormăit, mişcări ale aripilor nasului şi, posibil, o culoare albastru-închis a pielii. SDR este un diagnostic colerat stric cu lipsa surfactantului. Rupturile alveolelor plămânilor, care duc la pneumotorax, permit aerului să se scurgă în spaţiile dintre membranele subţiri care acoperă plămânii şi peretele interior al toracelui. Pneumotoraxul poate fi foarte serios dacă un plămân colapsează brusc, dar, în cele mai multe cazuri, scurgerea de aer este mică şi aerul se resoarbe singur.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614