REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Şefii Corpului de control de la Transporturi: o specialistă în creşterea bovinelor şi un condamnat pentru corupţie

Şefii Corpului de control de la Transporturi: o specialistă în creşterea bovinelor şi un condamnat pentru corupţie

Replica API 4 octombrie 2013 | 00:00 1509

Politicienii reinventează culmile competenţei

Politicienii reinventează culmile competenţei

Doi dintre cei mai importanţi şefi din Ministerul Transporturilor se pot lăuda cu nişte CV-uri fabuloase, care ne arată încă o dată că politicienii români sunt capabili să reinventeze la nesfârşit culmile competenţei. Este vorba despre directorul Corpului de control, Roxana Teodora Cozmanciuc, inginer zootehnist şi adjunctul său, Gheorghe Huţanu, funcţionar condamnat în 2010 la închisoare pentru fapte de corupţie. În vârstă de 31 de ani, Roxana Teodora Cozmanciuc este soţia deputatului ieşean Corneliu Mugurel Cozmanciuc, cei doi fiind finii lui Relu Fenechiu şi a cunoscut o evoluţie profesională fulminantă: din ianuarie 2013 este şefa Corpului de control din Ministerul Transporturilor, numită în funcţie de fostul ministru Fenechiu; până la acea dată, ocupase funcţia de comisar în cadrul Gărzii Financiare Iaşi, structură unde a activat din 2007, perioadă în care a fost şi doctorandă în cadrul disciplinei de Creşterea Bovinelor, după cum se arată în CV-ul de pe site-ul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Facultatea de Zootehnie. Soţul său, Corneliu Cozmanciuc, în vârstă de 35 de ani, a fost una din nominalizările din vara aceasta pentru preluarea funcţiei de ministru al Transporturilor.

În 2005, şefa Corpului de control de la Transporturi devine inginer zootehnist cu diplomă de licenţă, dar şi jurist, întrucât a urmat, în paralel, cursurile de Drept ale universităţii particulare "Petre Andrei" din Iaşi. Ulterior, în 2007, Roxana Teodora Cozmanciuc obţine şi un master în Drept european, tot la "Petre Andrei". În 2009, şefa de la Transporturi brevetează la OSIM "Procedeul de obţinere a unei linii de peşti ornamentali guppy, rezistentă la hipertermie" şi "Procedeul biotehnologic de creştere a dimensiunilor corporale la masculii speciei de peşti ornamentali guppy". Iată şi o parte din prodigioasa activitate publicistică ce a recomandat-o, probabil, pentru funcţia de director al Corpului de control din Ministerul Transporturilor, conform aceluiaşi site al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară: "Studiul creşterii vacilor Brună, în unele exploataţii private din judeţul Suceava" (în 2006); "Aspecte privind eficienţa economică într-o fermă de vaci de lapte" (2006); "Studiul însuşirilor morfoproductive ale taurinelor de rasă Bălţată cu Negru Românească crescute în gospodăriile populaţiei din arealul comunei Vîrfu Cîmpului, judeţul Botoşani" (2006); "Digestibilitatea frunzei de dud în funcţie de rasa/hibridul larvelor de mătase" (2006) etc. O profesionistă completă în zootehnie, după cum se poate vedea, motiv pentru care, până nu demult, a fost inclusiv reprezentanta Ministerului Transporturilor în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Iar dacă tânăra Roxana Teodora Cozmanciuc a devenit şefa Corpului de control de la Transporturi pe baza vastelor sale cunoştinţe despre creşterea bovinelor, fie ele Brune sau Bălţate, digestibilitatea frunzei de dud la viermii de mătase şi tot ce ţine de peştişorii guppy, adjunctul său, Gheorghe Huţanu, a fost recomandat de abilitatea sa de a lua şpagă. Nu o spunem noi, ci judecătorii de la Tribunalul Sibiu şi apoi cei de la Curtea de Apel Alba Iulia, care l-au condamnat, în 2010, la închisoare pentru fapte de corupţie săvârşite în 2002, când Huţanu era şeful Gărzii Financiare Mureş.

Condamnat la închisoare pentru că a protejat un mafiot italian, băgat de Stroe în Guvern

Actualul director adjunct al Corpului de control de la Ministerul Transporturilor a fost condamnat de Tribunalul Sibiu, în februarie 2010, la un an de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (faptă comisă pe 31 mai 2002) şi la 6 luni, cu suspendare, tot pentru abuz în serviciu, referitor la o faptă comisă pe 6 iunie 2002, inculpatului Gheorghe Huţanu fiindu-i aplicată pedeapsa cea mai grea, potrivit Codului Penal. Sentinţa a fost confirmată în octombrie 2010 şi de Curtea de Apel Alba Iulia, care păstrează condamnarea de un an de închisoare cu suspendare pentru ca, în mai 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să caseze condamnarea lui Gheorghe Huţanu, dar nu pentru că ar fi fost nevinovat, ci pentru că s-au prescris faptele. Adjunctul şefului guppy de la Transporturi a fost trimis în judecată de DNA în 2005, după o anchetă care a durat trei ani de zile, într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2001- 2002, în calitatea sa de şef al Gărzii Financiare Mureş, Gheorghe Huţanu i-a oferit protecţie omului de afaceri italian Riccardi Orlandino, membru al clanului mafiot Casalesi, care acţionează în regiunea Campania. Huţanu i-a cerut şi a primit de la mafiotul italian, arestat ulterior pentru evaziune fiscală şi delapidare, suma de 135.000 de euro drept taxă de protecţie, pentru ca afacerile lui Riccardi Orlandino să nu fie verificate de Garda Financiară şi Poliţia din Mureş. De altfel, Gheorghe Huţanu a fost dat afară din Garda Financiară în 2005, dar nu şi din sistem pentru că, total de neînţeles, în 2006, a fost cooptat în Guvernul României drept consilier personal al secretarului general de atunci, ministrul Radu Stroe. Un an mai târziu, în martie 2007, Stroe renunţă la serviciile lui Huţanu, în urma unui scandal de presă, ministrul scuzându-se că habar n-avea despre procesul de corupţie al consilierului său, deşi acesta era trimis în judecată încă din 2005. În prezent, pe lângă funcţia de conducere din Corpul de control al Ministerului Transporturilor, condamnatul Gheorghe Huţanu mai este membru AGA la CFR Marfă şi Metrorex, iar în 2012 a ocupat şi funcţia de economist la ROMATSA.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367