REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ȘEFII de la ANR au SCĂPAT de DOSARUL PENAL deschis la cererea Curții de Conturi

ȘEFII de la ANR au SCĂPAT de DOSARUL PENAL deschis la cererea Curții de Conturi

Replica API 27 octombrie 2021 | 09:47 2972

Autoritatea Navală Română, compania de stat din subordinea Ministerului Transporturilor, a tocat ilegal sume cu multe zerouri, aspect constatat de inspectorii Curții de Conturi, în urma controalelor. Cum, faptele constatate sunt cu iz penal, inspectorii au formulat plângere penală la Parchetul Tribunalului Constanța pentru abuz în serviciu. Recent, anchetatorii au finalizat cercetările, care s-au soldat cu NUP.

Ultimele controale efectuate de Curtea de Conturi la ANR au scos la iveală mai multe nereguli. Rapoartele arată că au fost efectuate plăți nelegale, reprezentând drepturi de natură salarială (servicii turistice, de tratament și odihnă, inclusiv transportul pe perioada concediului de odihnă; ajutoare pentru boli grave și incurabile, urgențe medico-chirurgicale), ajutoare suplimentare și adaosuri bănești (sume acordate la naștere, deces salariat, deces persoane – soț, soție, copil, părinți și socri) acordate salariaților cu încălcarea prevederilor legale privind salarizarea personalului din fonduri publice. De asemenea, inspectorii au descoperit cheltuieli nelegale constând în drepturi salariale acordate persoanelor detașate de la entități private, angajate nelegal în perioada 2014-2016, cu încălcarea restricțiilor bugetare impuse instituțiilor publice.

S-a băgat mâna până la cot în bugetul ANR

Un alt exemplu de sifonare a banilor publici au fost cheltuieli cu combustibilul autoturismului și cu salariul conducătorului auto pus la dispoziția Ministerului Transporturilor , dar și decontări din bugetul instituţiei prin cheltuieli de cazare și transport neefectuate, ca urmare a neparticipării personalului la cursurile de pregătire profesională conform graficului prestabilit. Un raport al Curții de Conturi, din 2019, auditorii subliniază un management defectuos din cauza căruia ANR pierde bani în detrimentul unor firme private.

S-a constatat că o parte din atribuții sunt externalizate către diverși agenți economici, în baza unui Ordin emis de Ministrul Transporturilor, pe baza unei metodologii aprobată din Decizia directorului general al ANR, în condiții de ineficiență. În timpul controlului, auditorii au descoperit și că mai mulți salariați din cadrul biroului ANR care controlează navele și emite certificate de Gas-Free sunt în concedii fără plată câte 4-6 luni pe an, fapt care subdimensionează capacitatea biroului și devine astfel un argument pentru apelarea la serviciile societăților private.

Urmărire penală in rem, dosarul a fost clasat

ANR a formulat plângere penală pentru abuz în serviciu la Parchetul Tribunalului Constanța, însă în dosar nu apare numele vreunui director. A început, așadar, urmărirea penală in rem, însă dosarul a fost clasat.

Curtea de Conturi a formulat plângere împotriva soluţiei de clasare a cauzei sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu dispuse prin ordonanţa nr.246/P/2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Plângerea a fost respinsă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba o mai freaca Barcaru pe Nusa la aeroport kogalniceanu??
0
0
Un mare fas asteptat. Problema soferului sau a soferilor este actuala. Patraulea mai jos bate undeva.
3
0
Pai daca intre timp s a angajat doi si un sfert, s au linistit apele
2
2
Directorul de la Capitania Zonala Giurgiu SRL a fost audiat ?
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614