REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Şefii Portului s-au dezvinovăţit peste capul lui Ponta, în privinţa digului de larg: "Un raport cu temă. Ne aşteptăm la repercusiuni"

Şefii Portului s-au dezvinovăţit peste capul lui Ponta, în privinţa digului de larg: "Un raport cu temă. Ne aşteptăm la repercusiuni"

Replica API 26 iulie 2013 | 00:00 108

Directorii APC spun că statul nu a fost în nici un fel prejudiciat

Directorii APC spun că statul nu a fost în nici un fel prejudiciat

Statul nu a plătit nici un euro în plus la contractele pentru realizarea digului de larg, iar raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor este "superficial şi tendenţios", după un "control cu temă, din care trebuiau să reiasă anumite concluzii", este concluzia conducerii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, prezentată ieri într-o conferinţă de presă neautorizată de ministrul interimar al Transporturilor, premierul Victor Ponta. Aspectul clandestin al acţiunii a fost întărit de două ori de directorul general Lucian Băluţ, care a spus, la început, că a decis să treacă peste ordinul ministrului şi să facă o conferinţă de presă, iar la final că se aşteaptă "la repercusiuni" din partea superiorilor săi, întrucât a organizat acest eveniment mediatic fără aprobarea ministrului. Conferinţa a presupus o desfăşurare de forţe fără precedent, nu mai puţin de 7 directori prezentându-se pentru a susţine declaraţiile şefilor cei mari, respectiv Lucian Băluţ, directorul general şi Decebal Şerban, directorul general adjunct.

Băluţ a spus că memoriul şi scrisoarea a cinci operatori portuari- Grup Servicii Petroliere, Romned, United Shipping Agency, GSP Shipyard şi Octogon Gas- către preşedintele şi premierul României cu privire la o serie de ilegalităţi comise de conducerea APC au dus la verificările din luna mai ale Corpului de Control a Ministerului Transporturilor, soldate cu raportul care a făcut vâlvă zilele trecute. Ulterior ieşirii publice a operatorilor susmenţionaţi, Băluţ susţine că patronatul operatorilor portuari s-a delimitat de acţiunea acestor companii. Cât despre vinovăţia sa, a lui Decebal Şerban şi a celorlalţi directori invocaţi în raport, Băluţ spune că nu li se poate imputa nimic. Mai mult, Decebal Şerban a spus că raportul este "superficial şi tendenţios", în urma unui "control cu temă, din care trebuia să iasă anumite concluzii", totul fiind o campanie de presă, începută înaintea acordării contractelor pentru realizarea digului de larg. "Încearcă să mă scoată mincinos, sunt foarte multe lucruri care nu au legătură cu realitatea. Eu şi APC nu ne însuşim acest raport, pe care l-am contestat la emitent. Dacă raportul rămâne acelaşi, mă voi adresa organelor abilitate să aducă nişte concluzii clare. Să spună clar dacă am furat sau nu, dacă sunt hoţ sau nu", a declarat Şerban. Potrivit acestuia, majorarea sumei din contractul pentru consultanţă a fost aprobată încă din 2010, ca urmare a unei clauze conform căreia firma câştigătoare a licitaţiei are dreptul la mai mulţi bani decât e stabilit iniţial, dacă nu i se atribuie contractul în termen de 6 luni de la desemnarea ca şi câştigătoare a licitaţiei. Cum rezultatele licitaţiei au fost contestate, contractele au fost semnate mult mai târziu, motiv pentru care clauza de indexare a sumei cu un indice de calcul prestabilit s-a activat automat. Decebal Şerban a omis un detaliu esenţial, prezentat de Lucian Băluţ: clauza respectivă a fost anulată printr-un act adiţional la contract, cu acordul ameblor părţi, astfel încât nu s-a mai plătit nimic în plus. Cât despre acuzaţia din raport cum că s-a plătit un avans constructorului, Băluţ a mărturisit, senin: "Da, am aprobat un avans de 10 milioane de euro, adică 10% din valoarea contractului către constructorul Van Oord, în aprilie. A fost solicitarea constructorului, pe care am trimis-o la Bucureşti, iar ministerul a aprobat-o şi a virat banii".

Decebal Şerban: "Nu am nici o treabă cu Mazăre. L-am văzut de două ori în viaţa mea"

Lucian Băluţ a mai spus că i se pare normal ca Victor Ponta să sesizeze DNA, în chestiunea celor două contracte. Pe de altă parte, Decebal Şerban a ţinut să lămurească şi discuţiile despre apartenenţa sa la anumite grupuri de interese, refuzând în schimb să ofere nume sau detalii despre cei care au orchestrat campania de presă împotriva sa. "Se tot zice că fac parte din protipendada Constanţei, că sunt omul lui Mazăre. N-am nici o legătură cu Mazăre, l-am văzut de două ori în viaţa mea şi atunci era pe la uşă, pe acolo (şi arătă spre uşa aflată la o distanţă de câţiva metri de el- n.red.). N-am schimbat mai mult de două cuvinte cu el. N-am fost decât membru al Partidului Comunist şi sunt mândru de asta, iar de atunci nu mai am nici o implicare politică. Într-adevăr, sunt prieten cu Vali Preda", a declarat Decebal Şerban. În altă ordine de idei, directorul general Băluţ a anunţat că s-a solicitat evaluator extern pentru stabilirea preţurilor cu care vor fi închiriate terenurile din port pe care îşi desfăşoară activitatea operatorii, o decizie în premieră, care mulţumeşte şi deopotrivă nemulţumeşte mediul de afaceri portuar.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102