REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Şefii SIF Transilvania şi ai Deloitte România, plângere penală pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri

Şefii SIF Transilvania şi ai Deloitte România, plângere penală pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri

Replica API 12 noiembrie 2014 | 02:00 416

Cum a „ratat” Fercală un nou contract păgubos

Cum a „ratat” Fercală un nou contract păgubos

Constantin Frăţilă

Tentativa şefului SIF Transilvania de a-şi încălţa societatea cu un nou contract păgubos s-a transformat într-o plângere penală formulată atât pe numele conducerii SIF 3, cât şi a board-ului de conducere de la Deloitte România, una din cele mai mari şi mai respectate firme de consultanţă şi audit, cea care urma să beneficieze de „atenţia” specială a bosului de la societatea de investiţii braşovene. În mod cu totul şi cu totul bizar, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a refuzat să facă public informarea referitoare la plângerea penală, sub pretextul halucinant că informaţiile trimise spre publicare sunt „nerelevante, ipoteze, speculaţii sau aprecieri personale”. În premieră, BVB anunţă, ca un soi de motivaţie a deciziei sale de a cenzura o informaţia adresată clienţilor săi, că „este în cursa de a implementa o nouă politică având standarde mai ridicate, cu privire la caracterul exact al raportărilor emitenţilor”. Revenind la plângerea penală, aceasta a fost formulată de firma constănţeană COMCM SA, listată la BVB, după ce conducerea acesteia a aflat, din întâmplare, că urma să beneficieze de servicii de audit din partea Deloitte România, deşi nu iniţiase nici un demers în acest sens.

Ulterior, s-a aflat că oferta fusese făcută direct din partea SIF 3, acţionarul majoritar al COMCM, fără înştiinţarea societăţii constănţene, pentru o sumă de 4 ori mai mare decât o altă ofertă, pentru servicii identice de audit. „SC COMCM SA formulează plângere penală împotriva membrilor Directoratului SIF Transilvania SA, respectiv Fercală Mihai, Stan Iulian şi Toia Radu şi a reprezentanţilor SC Deloitte Audit SRL, respectiv Ahmed Hassan şi Buhăescu Oana Laura, sub aspectul sărşirii infracţiunilor de abuz în serviciu prevăzut de art. 297 alin. 1 Cod Penal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzut de art. 322 Cod Penal”, se arată în raportul curent trimis de către COMCM pe data de 03.11.2014 şi pe care BVB a refuzat să-l publice. Circumstanţele în care a ieşit la iveală fărădelegea sunt de-a dreptul amuzante, cei de la Deloitte dându-se singuri de gol după ce au trimis către COMCM o ofertă de preţ, ca urmare a unei solicitări care nu a plecat însă niciodată din partea societăţii constănţene, aşa cum era legal. Ca dovadă a falsurilor orchestrate de şefii SIF 3 stă şi un număr de înregistrare, trecut chipurile pe o solicitare din partea COMCM, dar care nu există în registrele societăţii. Ulterior, atribuirea contractului a fost anulată, procedura fiind contestată în instanţă. „Cu ocazia convocării Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SC COMCM SA din data de 07/08.09.2014, la punctul 7 din ordinea de zi a fost înscrisă alegerea auditorului financiar al societăţii. În acest sens, în convocatorul respectivei şedinţe a fost prezentată procedura de urmat pentru candidaţii la această funcţie. Cu nr. 5946 din 04.08.2014, societatea a înregistrat o adresă transmisă de Deloitte Audit SRL, ca răspuns la o aşa-zisă solicitare de ofertă de servicii de audit care i-ar fi fost solicitată de COMCM SA sub nr. 6336/29.07.2014. În realitate, respectiva solicitare fiind transmisă în fapt de către acţionarul majoritar al COMCM SA, SIF Transilvania SA (a se vedea numărul de înregistrare „6336/29.07.2014”). De menţionat, deosebit de relevant, că, deşi COMCM SA nu a făcut publică această ofertă, SIF Transilvania, în aşa zisa şedinţă a adunării generale din data de 07.09.2014 a ales ca auditor financiar al COMCM SA pe SC Deloitte Audit SRL”, se arată în raportul curent al COMCM despre care BVB a spus că este neinteresant pentru a fi publicat.

Mihai Fercală, sursa foto: bizbrasov.ro

Cum a impus Fercală un auditor plătit cu 23.000 de euro, când cealaltă ofertă de preţ era de doar 5.500 euro

„Referitor la preţul serviciilor de audit, menţionăm că oferta financiară a SC Deloitte Audit SRL se ridică la suma de 23.000 euro/an, în condiţiile în care cealaltă ofertă a PFA Mirea Mărioara era de numai 5.500 euro/an, pentru exact aceleaşi servicii. Toate acestea aspecte relevă, prin ele însele, o înţelegere care a avut loc între Directoratul SIF Transilvania şi SC Deloitte Audit SRL, prin reprezentanţii săi, care s-a şi concretizat într-o aşa-zisă hotărâre a adunării generale din 07.09.2014, prin care SC Deloitte Audist SRL a fost ales auditor financiar al SC COMCM SA de către acţionarul majoritar SIF Transilvania SA, la un preţ de peste 4 ori mai mare, evident printr-o înţelegere anterioară ţinerii şedinţei AGOA”, se mai arată în raportul curent al COMCM cenzurat de BVB. Furtul propriei căciuli de către şefii SIF este, de altfel, o practică uzuală a acestora, nu numai tentativa de a sărăci societatea prin achiziţia unor servicii la peste 4 ori mai scumpe decât alternativa fiind de reproşat grupării lui Mihai Fercală. Un audit al PricewaterhouseCoopers a arătat cum o firmă obscură din Braşov, patronată de o căsuţă poştală, a parazitat SIF Transilvania, în intervalul 2010- 2013 cu 8 milioane de lei. Actinvest SA Braşov a dispărut brusc din peisajul economic chiar vara aceasta, imediat după ce a fost nevoită să nu mai poată presta servicii de intermedieri pentru SIF Transilvania contra unor comisioane şi de 3 ori mai mari decât cele prestate pe piaţa de capital. Practic, Actinvest a trăit aproape exclusiv din banii sifonaţi de şefii SIF 3, existând suspiciuni că printre cei îngrămădiţi în căsuţa poştală ce deţine firma din Braşov s-ar afla, direct sau prin intermediari, chiar directorul general Mihai Fercală.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614