REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Şeful ABADL, George Papari, riscă să fie cercetat pentru abuz în serviciu

Şeful ABADL, George Papari, riscă să fie cercetat pentru abuz în serviciu

Replica API 11 iulie 2014 | 00:00 381

Controale în cazul reabilitării litoralului fără acord de mediu

Controale în cazul reabilitării litoralului fără acord de mediu

Garda Naţională de Mediu a trimis un control la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, pentru a verifica traseul documentaţiei necesare lucrărilor hidrotehnice care se realizează în prezent în dreptul plajelor din municipiul Constanţa. Reamintim că lucrările prestate de asocierea Van Oord- Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA în cadrul proiectului de reabilitare a litoralului, realizat cu finanţare europeană, au fost începute la ordinul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), deşi nu există acord de mediu eliberat în acest sens.

Practic, lucrările se realizează doar pe baza vechiului acord, eliberat pe 07.08.2012, dar care era valabil însă doar pentru faza de Studiu de Fezabilitate (SF) a proiectului, nu şi pentru lucrările propriu-zise. Potrivit unui raport intrat în posesia "Replica", "acordul de mediu mai sus menţionat nu poate fi utilizat în forma sa actuală şi este necesar ca titularul proiectului, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, în conformitate cu legislaţia în vigoare, să notifice în scris autoritatea publică pentru protecţia mediului emitentă, asupra modificărilor survenite în cadrul proiectului şi să oblige antreprenorii câştigători ai licitaţiei să întreprindă toate demersurile pentru a-i obliga să solicite avizele, acordurile etc. în baza proiectelor tehnice realizate SC Halcrow România SRL" (firmă care a întocmit Raportul privind impactul asupra mediului, care a stat la baza acordului de mediu din august 2012- n.red.). Din informaţiile noastre, conducerea ABADL ştia foarte bine că era nevoie de un alt acord de mediu, dar a cerut olandezilor de la Van Oord să dea oricum drumul la lucrări. Cea mai gravă problemă în acest moment, pe lângă cele de mediu, este riscul ca România să fie obligată să returneze banii primiţi de la UE pentru finanţarea acestor lucrări, dacă oficialii de la Bruxelles vor descoperi şi ei că au plătit pentru lucrări neautorizate. Pe de altă parte, olandezii au efectuat şi efectuează lucrări în larg, în zona Faleză Nord, prin urmare, vor dori să fie plătiţi. Cine va achita aceşti bani, dacă UE ne va retrage fondurile? În acest context, este foarte probabil ca directorul general al ABADL, George Papari, să aibă surpriza de a ajunge cercetat pentru abuz în serviciu. Infracţiune care se pedepseşte, potrivit noului Cod Penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218